'Tarihin direniş tarihi siyasi kazanımlar sağladı'

Kobanê Kantonu Başbakan Yardımcısı Xalid Berkel, Kobanê'de geçen bir yıl boyunca DAİŞ çetelerine karşı gösterilen tarihi direnişin tarihi siyasal kazanımları da beraberinde getirdiğini ifade etti.

'Tarihin direniş tarihi siyasi kazanımlar sağladı'
Kobanê Kantonu Başbakan Yardımcısı Xalid Berkel, Kobanê'de geçen bir yıl boyunca DAİŞ çetelerine karşı gösterilen tarihi direnişin tarihi siyasal kazanımları da beraberinde getirdiğini ifade ederek; “Kobanê direnişi Kürt halkının artık statüsüz bırakılamayacağını tüm dünyaya gösterdi” dedi.


Kobanê direnişinin Suriye ve Ortadoğu'da demokrasinin yolunu açtığına dikkat çeken Berkel, “Direnişimizin önemli siyasal kazanımlarından biri de demokratik özerklik modelinin tüm Suriye ve Ortadoğu sorunlarının çözüm perspektifi olduğunu ortaya çıkartmış olmasıdır” diye konuştu. Kobanê direnişinin uluslararası güçlerin bölge siyasetini de değiştirdiğini hatırlatırken, Kobanê için yeni yılda da en temel ihtiyaç ve taleplerinin insani koridor olduğunu söyledi.

Kobanê Kantonu Başbakan Yardımcısı Xalid Berkel, Kobanê'de direniş ile geçen bir yılın siyasal kazanımları ve yeni yılda ortaya çıkaracağı gelişmeleri ANF'ye değerlendirdi.

Kobanê'de bir yıl boyunca DAİŞ çetelerine karşı gösterdiğiniz direnişin siyasal sonuçları neler oldu ?

Kobanê'ye 2014 yılı boyunca saldırılar oldu. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile başlayan saldırılar daha sonra DAİŞ çeteleri ile devam etti. DAİŞ çeteleri Newroz bayramından itibaren saldırılarını yoğunlaştırdı. Son üç ayda sizin de bildiğiniz üzere bu saldırılar en üst boyuta taşındı ve Kobanê bu saldırılara karşı direniyor.

Kobanê açısından tarihi bir direniş ile geçen bu yılın siyasal kazanım ve sonuçları da tarihi önemde oldu. Kobanê, Kürt halkının kimliği ve statüsünün artık reddedilemeyeceğini tüm dünyaya gösterdi ve kabul ettirdi. Kobanê Kürt halkının iradesini tanımayan, yok saymaya çalışan hiçbir gücün Ortadoğu'da başarılı olamayacağını gösterdi. DAİŞ çetelerinin insanlık dışı saldırılarına karşı Kobanê, Kürtlerin ulusal demokratik hakları açısından olduğu kadar dünya halkları için de tüm insanlık değerlerinin savunulduğu bir direnç noktası oldu.

Tek felsefesi talan ve katliam olan DAİŞ çetelerinin amacı Kobanê şahsında Rojava devrimini boğmak ve tüm halkları baskı altına alarak çıkarları doğrultusunda itaat ettirmekti. Ancak DAİŞ çeteleri bu amaçlarına ulaşamadı ve hizmetinde oldukları güçlerle birlikte Kobanê direnişi karşısında ciddi bir yenilgi yaşadı. Kobanê direnişinin önemli siyasi sonuçlarından biri de DAİŞ ve hizmet ettiği egemen güçlerin Kürt halkının bu yüzyılda da statüsüz bırakılması ve kazanımlarının yok edilmesi politikalarının boşa çıkartılması oldu.

Kobanê direnişi ile birlikte Kürt halkı bir kez daha örgütlülüğünü, öz savunma iradesini ve bölgenin en önemli siyasal aktörlerinden olduğunu tüm dünyaya ve egemen devletlere hatırlattı. Kobanê direnişi Ortadoğu halklarının özgürlük ve demokrasiye ulaşmasının yollarını açtı ve egemenler karşısında halklara mücadele inancı aşıladı. Bu anlamda Kobanê direnişinin en önemli sonuçları arasında halklara demokratik bir model sunmanın yanı sıra bunun savunulması ve sürdürülmesi iradesini de açığa çıkarmış olmasını gösterebiliriz.

Kobanê'de gelişen direnişimiz Suriye ve Ortadoğu sorunlarının çözüm yolu olan demokratik toplum modelimizin tanınmasını sağladı ve özellikle de Suriye'de gelişebilecek bir çözümün perspektifini de net olarak halkların gündemine soktu.

DAİŞ çetelerinin bölge de yarattığı ''yenilmez güç'' algısı da Kobanê direnişi ile birlikte yok edildi ve DAİŞ'in işgal ettiği alanlarda bulunan halklar DAİŞ zulmü altında yaşamak zorunda olmadıklarının ayırdına vardı.

Arap halkı ile Burkan El Fırat ittifakı çerçevesinde oluşturduğumuz ortak mücadele cephesi de bundan sonrası için Arap ve Kürt halkının Suriye'nin demokratikleştirilmesi yolunda birlikte hareket etmesinin önünü açtı ve Kobanê'de ortaya çıkan bir başka önemli siyasal sonuç olarak halkların hanesine yazıldı.

Kobanê direnişi uluslararası güçlerin bölge siyasetini de değiştirdi. Uluslararası güçler YPG/YPJ direnişi karşısında Kürt halkı ile birlikte hareket etmeyi ve DAİŞ çetelerine karşı ortak mücadeleyi gündemlerine almak durumunda kaldı. Kobanê bu anlamda dünya siyasetini de şekillendiren bir rol oynadı. Kürt halkının mücadelesi artık tüm dünya da kabul görüyor ve sahip çıkılıyor.

YPJ güçlerinin bu yıl içerisinde Kobanê direnişinde ortaya koyduğu kahramanlığa da ayrıca değinmek istiyorum. YPJ direnişimizin en temel öznesi oldu. Kobanê'ye yönelik gelişen uluslararası destek ve ortaya çıkan siyasal kazanımlarımızda YPJ öncülüğünde Kürt kadınlarının belirleyici etkisi oldu.

Bu yıl boyunca direnişinize Kürdistan'ın diğer parçaları ve dünya halklarından gelişen desteği nasıl görüyorsunuz?

Bu süreçte Kuzey Kürdistan halkı başta olmak üzere Kürdistan halkını direnişimize eşsiz desteği ve katılımı da bu yıl boyunca direnişimizin başarısını getiren en önemli etkenlerden biri oldu. Dünya ve bölge halklarının bizimle dayanışması da DAİŞ çetelerine karşı mücadelemizin en önemli kazanımları arasında yer aldı. Bu destek yalnızca Kobanê'nin düşememesi açısından değil, dünya halklarının ortak mücadelesi açısından da çok önemli oldu.

-Ortaya çıkan mevcut siyasal kazanımlarınız yeni yılda ne gibi gelişmelere yol açabilir. Yeni yıldan beklentileriniz nelerdir?

Yeni yılın ortaya çıkan bu siyasal kazanımlar çerçevesinde Kürt halkı öncülüğünde tüm bölge ve Suriye halklarının demokratik çözümlerini geliştireceği bir yıl olacağını düşünüyoruz. Kobanê direnişi ile 2015 yılında demokratik özerklik projemizin hem Rojava'da hem de bölge genelinde yaşam bulacağı ve tüm halklar tarafından sahiplenileceği inancındayız. Kobanê direnişi ile bunun zemini yaratılmış durumda. Yeni yılda Suriye muhalefetine de Kobanê direnişi ile ortaya çıkan siyasal sonuçları göz önünde bulundurarak Kürt halkı ile demokratik ittifak içerisinde hareket etmeleridir. Kürt halkının mücadelesini kabul etmemek, karşı çıkmak bu güçlere ve Suriye'nin demokratikleştirilmesine bir şey kazandırmaz. Bu temelde onlara da ortaya çıkan direnişi görerek birlikte mücadele etme çağrısı yapıyoruz. DAİŞ çeteleri tüm halkların ortak düşmanıdır. Tüm halklar Kobanê direnişini desteklemelidir. Kobanê'nin başarısı tüm Ortadoğu ve Suriye'nin başarısıdır. Kobanê'de direnişimiz sürecek. YPG/YPJ güçleri ile yaptığımız görüşmelerde bize söyledikleri gibi direnişi her geçen gün büyüttüler. Her türlü saldırı düzeyine karşı YPG/YPJ güçleri büyük bir kahramanlık örneği sergileyerek cevap verdi. Yeni yılda direnişimiz ile ortaya çıkan siyasal kazanımlarımızı koruyacağız, Rojava, Suriye ve Ortadoğu'da demokrasini zaferini ilan edeceğiz.

-İnsani koridor halen bir ihtiyaç mı, yeni yılda da bu talebinizi sürdürecek misiniz?

Yeni yıldan Kobanê için en temel beklentimiz halen acil bir ihtiyaç olan insani koridorun açılmasıdır. İnsani koridor yeni yılda da en temel taleplerimiz arasında yer alıyor. Yeni yılda tüm uluslararası güçlerin bu konuda üzerlerine düşeni bir an önce yapması gerekiyor.

Güncelleme Tarihi: 01 Ocak 2015, 19:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER