Türkiye kısmen özgür ülkeler arasında

ABDli düşünce ve sivil toplum kuruluşu Freedom House her sene yayınladığı “Dünyada Özgürlükler” başlıklı raporunda Türkiye’yi bu sene de “kısmen özgür” ülkeler arasında gösterdi.

Türkiye kısmen özgür ülkeler arasında
ABDli düşünce ve sivil toplum kuruluşu Freedom House her sene yayınladığı “Dünyada Özgürlükler” başlıklı raporunda Türkiye’yi bu sene de “kısmen özgür” ülkeler arasında gösterdi. Raporda dünyada artan modern otoritelik kavramında Türkiye de örnek olarak verildi.


Freedom House tarafından yayınlanan ve 2013 yılındaki gelişmelerin değerlendirildiği raporda ülkeler politik haklar ve bireysel haklar üzerinden ele alındı. En özgür ülkeler bu başlıklarda 7 üzerinde 1 puan alırken, en az özgür olanlar 7 puan aldı. Raporda Türkiye politik haklarda 3, bireysel haklarda 4 puan alabildi. Türkiye’nin puanlarında geçen yıla göre bir değişiklik olmazken trendin kötüye gittiği belirtildi.

Freedom House raporda, bu yıl dünyada en çok endişe veren gelişmelerden birinin “modern otoriterliğin” artması olduğunu kaydetti. En az darbeler ve iç savaş kadar etkili bu fenomende yönetimlerin sadece yasama ve yürütme organlarını değil, medya, sivil toplum kuruluşları, ekonomi ve güvenlik güçlerini de kontrol altına alarak etkisini artırdığı kaydedildi. Modern otoriterliğin görüldüğü ülkelere Venezuela, Rusya, Ukrayna, Çin ve Türkiye örnek gösterildi. Türkiye’de “Başbakan Tayyip Erdoğan’a eleştirileri minimize etmek için çeşitli taktikler kullanıldığı” kaydedildi.

Raporda Avrupa’da yılın en önemli gelişmesinin “Erdoğan hükümetini sarmalayan kriz” olduğu kaydedildi. Başbakan Erdoğan’ın görevdeki ilk yıllarında geç kalmış demokratik reformları hayata geçirdiği için büyük övgü topladığını hatırlatan Freedom House, “Ancak daha sonra bu reformların ertelendiği izlenimi bırakan bir döneme girildi. Yakın zamanda demokratik kurumlar ağır baskı altında kaldı, bireysel özgürlüklerde gerileme görüldü” değerlendirmesinde bulundu.  / anf

Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2014, 11:38
YORUM EKLE
YORUMLAR
YÜKSEKOVALI
YÜKSEKOVALI - 10 yıl Önce

çok güzel gelişme

SIRADAKİ HABER