YPJ'li Engin ve YPG'li Karay'ı on binler uğurladı

Silûk kasabasında DAİŞ çeteleri ile yaşanan çatışmada yaşamını yitiren YPJ savaşçısı Aysel Engin Hakkari'de, YPG savaşçısı Tayfur Karay ise, Yüksekova'da on binlerin katıldığı törenle toprağa verildi.

YPJ'li Engin ve YPG'li Karay'ı on binler uğurladı
 Rojava’nın Serêkaniyê kentine bağlı Silûk kasabasında DAİŞ çeteleri ile yaşanan çatışmada yaşamını yitiren YPJ savaşçısı Aysel Engin'in (Gulan Hekari) cenazesi Hakkari merkezde, DAİŞ çeteleri ile yaşanan çatışmada yaralandıktan sonra tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren YPG savaşçısı Tayfur Karay'ın (Hogir Civyan) cenazesi ise, Yüksekova'da on binlerin katıldığı törenle toprağa verildi.

Rojava'da DAİŞ çetelerine yönelik başlatılan operasyonlar kapsamında 19 Haziran'da Serêkaniyê bağlı Silûk kasabasında yaşamını yitiren YPJ savaşçısı Aysel Engin'in (Gulan Hekari) cenazesi, memleketi Hakkari'nin girişinde binler tarafından karşılandı. YPJ savaşçısı Engin'in fotoğrafları, sarı, kırmızı ve yeşil flamalar ile donatılan yüzlerce araçlık konvoyun eşlik ettiği YPJ savaşçısı Engin'in cenazesini, kent merkezinde yüzlerce kişi KCK, PKK ve YPJ bayrakları, zılgıtlar ve sloganlarla karşıladı. Hakkari Devlet Hastanesi'ne getirilen Engin'in cenazesi, burada çoğunluğu kadın, binlerce kişi tarafından "Şehîd namirin" sloganı ile karşılanırken, bazı kadınlar gözyaşlarına hakim olamadı. 

Sarı, kırmızı ve yeşil renkler ile süslenen YPJ savaşçısı Engin'in tabutu hastanedeki işlemlerin ardından cenaze aracına konularak, Serê Solan Mezarlığı'na doğru yola çıkarıldı. Her geçen dakika artan kitleye, kepenklerini kapatan esnaflarda da katılırken çarşı merkezi adeta boşaldı. PKK, KCK bayrakları ile YPG/YPJ savaşçıları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın dev posterlerini taşıyan halk, sık sık, "Bijî Serok Apo" ve "Bijî berxwedana Kobanê" sloganları attı. Yol güzergahında bulunan birçok kişi de evlerinin balkonlarına sarı, kırmızı ve yeşil flamalar asıp cenaze törenine katıldı. Siyaha bürünen kadınlar tarafından çiçeklerle karşılanan YPJ savaşçısı Engin'in cenazesinde duygulu anlar yaşandı.

ENGİN’İN TABUTUNU KADINLAR OMUZLADI

Mezarlık yakınlarında 20 bin kişiyi aşan kitlenin arasında belediye eşbaşkanları, HDP ve DBP eşbaşkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve MEYA-DER yöneticileri de yer alırken çevre köylerden de törene katılım oldu. "Çerxa Şoreşê" marşı eşliğinde saygı duruşunda bulunulmasının ardından YPJ savaşçısı Engin'in cenazesi, mezarlık yakınlarında indirilerek kadınların omuzlarında mezarlığa kadar taşındı. Şal û şepik giyen bazı gençler, YPJ'li Engin'in cenazesini "Şehîd namirin" sloganları ile mezarlık girişinde karşılarken, mezarlıkta dakikalarca "Bijî berxwedana YPJ" sloganı atıldı. 

Okunan dualar ve kılınan cenaze namazının ardından Engin, son yolculuğuna uğurlandı. Törende konuşan MEYA-DER Hakkari Şubesi Eşbaşkanı Şükran Gezer, Engin ve yoldaşlarının mücadelelerini daha ileriye taşıma sözü verdi. Daha sonra konuşan Engin'in ağabeyi Hekim Engin ise, kardeşi ve yoldaşlarının Kürdistan topraklarını DAİŞ çetelerine mezar ettikleri için mutlu olduklarını dile getirerek, "Girê Spî özgürleştiği için sevinçliyiz. Fakat aramızdan ayrılan Engin ve yoldaşları için de üzgünüz" dedi.

Konuşmaların ardından DBP il binası yanında bulunan alana kurulan taziye çadırı ziyaret edildi. 

YPG SAVAŞÇISI KARAY SLOGAN VE ZILGITLAR EŞLİĞİNDE TOPRAĞA VERİLDİ

Rojava'da DAİŞ çeteleri ile girilen çatışmada yaralanan ve tedavi gördüğü Şam Hastanesi'nde 6 Nisan'da yaşamını yitiren YPG savaşçısı Tayfur Karay'ın (Hogir Civyan) cenazesi, Silopi'deki otopsi işlemlerinin ardından memleketi Hakkari'nin Yüksekova ilçesine doğru yola çıkarıldı. YPG savaşçısı Karay'ın cenazesi ilçeye 20 kilometre uzaklıkta bulunan Şakitan (Suüstü) Köprüsü'nde kitlesel olarak karşılandıktan sonra ilçeye doğru hareket edildi. Yol güzergahı boyunca halk slogan ve zılgıtlarıyla konvoyu uğurlarken, Abdullah Canan Köprüsü'nde, polisler zırhlı araçlarla konvoyun önünü kesti. Bunun üzerine, cenaze konvoyu Özgürlük Meydanı üzerinden ilçe merkezine giriş yaptı. Burada aralarında HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan ile belediye eşbaşkanlarının da bulunduğu binlerce kişi tarafından karşılanan cenaze, kepenklerin açılmadığı ilçedeki Eski Kışla Merkez Camisi'ne getirildi. Dini vecibeleri yerine getirildikten sonra, sarı, kırmızı, yeşil tülbentler ve YPG bayrağı ile süslenen YPG savaşçısının savaşçının tabutu omuzlanarak kitlesel yürüyüşle Orman Şehitliği'ne getirildi. Yürüyüş boyunca sık sık, "Şehîd namirin", "Bijî Serok Apo" ve "Katil DAİŞ, işbirlikçi AKP" sloganları atılırken, Öcalan ve YPG savaşçısı Karay'ın posterleri, YPG, KCK bayrakları ile kına tepsisi taşındı.

Defin işlemlerinin ardından "Ey Reqîp" marşı eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu. Sonra törende konuşan MEYA-DER İlçe Temsilcisi Cengiz Ortaç, DAİŞ çetelerine ve onlara destek verenlerin dün Kobanê'de gerçekleştirilen sivil katliamın sorumlusu olduğunu belirtti. HDP Milletvekili Zeydan da, Kürt halkının tüm katliamlara rağmen hala dimdik ayakta olduğunu söyleyerek, "Bu duruş şehitlerimizin sayesindedir. Bu güçlü irade şehitlerimizin iradesidir. Bizler bu yolun takipçisi olacağımızın sözünü bir kez daha yineliyoruz" diye konuştu. Aile adına söz alan YPG'li Karay'ın amcası Şükrü Karay ise "Kürdistan'ın ve hepimizin başı sağ olsun" dedi.

Konuşmaların ardından kitle mezarlıktan ayrılırken, HDP-DBP'liler de esnafa kepenklerini açma çağrısında bulundu.

Güncelleme Tarihi: 27 Haziran 2015, 12:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER