Yüksek: Türkiye toplumu değişim istiyor

DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, sandıktan çıkan sonuç için "Türkiye toplumu değişim istiyor" dedi. Yeni bir sürecin başlayabileceğine işaret eden Yüksek, Başbakan Yardımcısı Akdoğan'ın çözüm sürecine ilişkin açıklamasına da yanıt verdi.

Yüksek: Türkiye toplumu değişim istiyor
 Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, sandıktan çıkan sonuç için "Türkiye toplumu değişim istiyor" dedi. Türkiye'de yeni bir sürecin başlayabileceğine işaret eden Yüksek, Başbakan Yardımcısı Akdoğan'ın çözüm sürecine ilişkin açıklamasına da yanıt verdi. Yüksek, "Artık toplumu bu şekilde tehdit edecek eski güçleri de yok. Toplum muhakkak çözümünü üretir. Dolayısıyla kendi sonlarının filmini yapsınlar" dedi. 
 
'HALKLAR BİRLİKTE YAŞAMAK İSTİYOR' 
 
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, 7 Haziran seçimlerinin sonuçlarını ANF'ye değerlendirdi. Yüksek, "HDP emanet oylar aldı. CHP, MHP destek verdi" şeklindeki değerlendirmelere itiraz etti, "Halkın gerçek gücünü küçümseyen değerlendirmelerin çok yerinde olmadığı kanaatindeyim" dedi. Sonuçların halkın barış, huzur ve gerçek demokrasiye duyduğu özlemin ifadesi olduğunun altını çizen Yüksek, "Halklar kardeşleşmek, kucaklaşmak istiyor. Birlikte yaşamak istiyor. Bu nedenle HDP'yi destekleyerek barajı geçirtmişlerdir" diye konuştu.  
Sonuçların ortaya çıkardığı gerçeğin Türkiye toplumunun değişim isteği olduğuna dikkat çeken Yüksek, şunları söyledi: "Yüzyıllık cumhuriyet rejimi sürecinde Kürtlerin, Alevilerin, mütedeyyin kesimlerin ve emekçilerin dışlanması durumundan kurtulmak istiyor. Çünkü bu yüzyıllık süreç ülkeye kan, gözyaşı ve ölüm ile yoksulluk getirdi. Toplumun birbirinden uzaklaşmasını getirdi. Bunu ortadan kaldırmak istiyor." 
Türkiye'de yeni bir yaşam kurmak istediklerini belirten Yüksek, "Yeni bir siyasi rejim, yeni bir toplumsal sistem, yeni bir toplumsal sözleşme, yeni bir anayasa oluşturalım istedik. Herkesin kendini içinde bulabileceği, birlikte yaşayabileceği kuralları kendisi belirlesin istedik. Bizce halk bu istemlerimize destek verdi" dedi. 
 
'KÜRTLER DEVLET POLİTİKALARINA GEÇİT VERMEDİ' 
 
Yüksek, Kürdistan'da elde ettikleri sonuçlar için ise şu yorumu yaptı: "Kürtler, iktidara, devlet politikalarına geçit vermiyor. Hiçbir argümanla aldatılamayacağını ortaya koydu. AKP'nin seçim sürecinde kullanılmadığı, söylemediği şey kalmadı, fütursuzca halka karşı kullandı. Ama Kürt toplumu buna itibar etmediğini, kendi değerlerini temsil eden siyasi yapıda birleşme kararı aldı. Kürdistan'da Kürtlerin dışında yaşayan Süryaniler, Ezidiler, Ermeniler, Araplar, Aleviler de HDP'yi destekledi. Türkiye'de de Türk kardeşlerimiz destekledi. Bu yeni bir başlangıçtır." 
Türkiye'de yeni bir sürecin başlayabileceğini kaydeden Yüksek, "İstikrar ve hükümet tartışmalarına boğulmazsa çoğulcu ve daha demokratik bir siyasal rejim süreci başlayabilir. Ülke bir partiye mahkum değil. Halk bunu gösterdi" dedi.  
 
'ÇÖZÜM SÜRECİ AKP'NİN TEKELİNDE DEĞİL'
 
DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın bugünkü açıklamasına ilişkin olarak, "Çözüm süreci AKP'nin tekelinde değil" dedi. "AKP dün hükumetti, bugün değil" diyen Yüksek, "Toplum çözümünü dayatıyor. AKP çözüm sürecinden uzaklaştığı için bu kadar kan kaybetti. Bunu göremiyorlar" dedi. 
Yüksek şöyle konuştu: "Seçim sürecinde çözüm sürecine ilişkin olarak çok önemli gelişmeler olabilirdi. Sayın Öcalan, silahsızlanma ile ilgili olarak açıklama yapmıştı. PKK de buna hazır olduğunu beyan etti. Ama bunun için gerekli adımların atılması gerekiyordu. Hükumet tarafından bunun koşullarının oluşturulması gerekiyordu. Fakat bu konuda adım atmadılar. Erdoğan tam tersine direksiyonu 180 derece kırdı, 'Çözüm süreci yok. Kürt sorunu da yok' dedi. Milliyetçi oyları almak için böyle yaptığı söylendi. Ancak alamadı. Hem camiden hem de kiliseden oldular. Çözüm süreci karşıtı haline geldiler. Çözüm isteyen toplumun desteğini yitirdiler. Çözüm sürecine sahip çıkıp gerekli adımları atmış olsalardı Nisan ayında beklenen gelişmeler olsaydı belki de bambaşka sonuçlar elde edilebilirdi." 
 
'KENDİ SONLARININ FİLMİNİ YAPSINLAR' 
 
"AKP, Yalçın Akdoğan ve Cumhurbaşkanı'nın bu sürece yaklaşımı yanlış" diyen Yüksek, "Çözüm sürecinden tek beklentileri kendilerini iktidara taşıyacak bir süreç olmasıdır" dedi. 

DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek, Akdoğan'a şu yanıtı verdi: "Sanki çözüm süreci başka türlü olmazmış gibi Yalçın Akdoğan bugün açıklama yapıyor. Bir film yapılacaksa konusu şu olur: AKP büyük bir süreci nasıl kendi iktidarı uğruna heba etti. Yalçın Akdoğan da bu filmde baş aktör ya da yardımcı oyuncu olur. Ancak Türkiye'yi 'Çözüm süreci bitti, bundan sonra barış yok' diye tehdit etmesinler. Artık toplumu bu şekilde tehdit edecek eski güçleri de yok. Toplum muhakkak çözümünü üretir. Kim çözüm istiyorsa onu iktidara getirir. Dolayısıyla kendi sonlarının filmini yapsınlar."
Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2015, 10:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER