ÇOCUĞUN GÜVENDE OLMA HAKKI

Bu yazımızda istismarın nedenleri, etkileri ve sonuçları hakkında değil, önleme ve korunma üzerinde konuşacağız.

ÇOCUĞUN GÜVENDE OLMA HAKKI

DERUNNAS

Bazı can sıkıcı haberler vardır. Evet, canımızı çok sıkarlar ama aynı zamanda tedbir almayı da gerektirirler. İşte bunlardan bir tanesi de istismardır. Haber ise: "Dünya genelinde çocukların yüzde 23'ü cinsel istismara uğruyor."

Bu yazımızda istismarın nedenleri, etkileri ve sonuçları hakkında değil, önleme ve korunma üzerinde konuşacağız. Bu ise üzerinde durulması gereken uzun bir konudur. İlk adımı ise çocuklarımıza güvenliklerini sağlamayı öğretmektir. Bizim buralarda böyle şeyler olmaz demeyin. Duymamanız olmadığı anlamına gelmez; belki oluyordur ama gizleniyordur. Bize düşen tedbirimizi almak...

Çocuklara güvenliklerini sağlamayı nasıl öğretiriz? Gözümüz çocuklarımızın üzerinde olsun. Evde ya da dışarıda çocuklar oyun oynarken kolaylıkla görebileceğimiz bir yerde olmalarına dikkat edelim. Ayrıca onlar da bilsinler ki "Annem ya da babam buralarda ve beni sürekli gözetliyor." Bu çocuklara güven verir.

Çocuklarımızla güvende olma haklarının olduğu ve kendilerini korumaları gerektiği ile ilgili konuşalım. "Seni korurum ve güvende olmanı sağlarım ama bazen senin kendini koruman gerekebilir. Kendini koruman için yapman gereken bir kaç şey var." diyerek başlayabiliriz. İnşaatlarda, boş, terk edilmiş evlerde, bodrumlarda, ailenin bilgisi olmadan oynamaması gerektiğini, ayrıca aileden izinsiz arkadaş ve komşu evlerine gitmemesi gerektiğini öğretelim. Çocuk, böyle yerlerden annem ya da babam izin vermiyor diye değil, kendini korumak için uzak durması gerektiği bilinci kazanmalıdır.

Bazı insanlara karşı dikkatli olmamız gerektiğini vurgulayalım. Örneğin, birileri ondan bir şey istediğinde "Anneme ya da babama sormalıyım." deyip bizim yanımıza gelmesi, aksi halde asla kabul etmemesi gerektiğini bilmelidir. 

Bunların hepsinin içinde en önemli olanı: çocuğa kendini koruma hakkı olduğunu ve kimsenin ona zarar veremeyeceğini bilmesidir. Eğer bu bilinci kazanırsa kendini korumak için çaba sarf eder ve dikkatli olur. Bu ilk adımdır. Sonraki adımları ise diğer yazılarımızda paylaşacağız.


İLETİŞİM : https://www.facebook.com/derunnas.semdinli



Güncelleme Tarihi: 02 Kasım 2018, 15:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER