Takıntı mı Obsesyon mu?

Obsesyon tedavisi mümkün olan ve iyileştirilebilecek bir hastalıktır. İlaçlar ve psikoterapi obsesif kompülsif bozukluğun tedavisinde çok etkilidir.

Takıntı mı Obsesyon mu?

DERUNNAS / YAZDI

Hepimizin günlük hayatımızda bazı takıntıları olabilir. Bazılarımızın temizlik için ayırdığı zaman başkalarından daha fazla olabilir, bazılarımız da evden çıkmadan tüm prizleri kontrol etmek isteyebiliriz. Bu davranışlar günlük yaşamımızdaki diğer sorumluluklarımızı etkilemiyorsa normaldir. Fakat temizliğe çok zaman ayırdığımız için çocuklarımıza bakamayacak duruma geldiysek ya da defalarca prizleri kontrol etmemize rağmen hala emin olamıyorsak ve bu yüzden işe geç kalıyorsak bunun adı obsesyondur.

Obsesyon dediğimiz durum zihnimize girmesine engel olamadığımız, zihnimizden uzaklaştıramadığımız düşünce, fikir ve dürtülerdir. Bunları düşünmeye ya da yapmaya engel olamayız, yapmadığımızda ise yoğun sıkıntı ve huzursuzluk duyabiliriz. Nedeni ise tam olarak bilinmemekle beraber, temelinde kaygı olduğu düşünülmektedir. Yani kaygılarımızın dışa vurumudur obsesyon. Daha önce işlevsellikten bahsetmiştik ve eğer obsesyon işlevselliğimizi etkiliyorsa bunun adı Obsesif-Kompülsif Bozukluktur.

Örneğin, evinize misafir geldiğinde bir sıkıntı oluşuyor ve evinizin çok kirlendiğini düşüp misafirler gittikten sonra evdeki her şeyi yıkama ihtiyacı hissediyorsanız; bu yüzden de çok fazla yoruluyor ve uykusuz kalıyorsanız bu obsesyon olabilir. Arabanızın kapısını kilitlemenize rağmen tam olarak emin olamıyor ve sürekli kontrol etme ihtiyacı hissediyorsanız bu obsesyon olabilir. Bazı olumsuz ya da ayıp düşünceler kafanıza giriyor ve bunları düşünmek istememenize rağmen kafanızdan çıkmıyor; sizde çok yoğun kaygı ve sıkıntı yaratıyorsa bu durum obsesyon olabilir.

Obsesyon tedavisi mümkün olan ve iyileştirilebilecek bir hastalıktır. İlaçlar ve psikoterapi obsesif kompülsif bozukluğun tedavisinde çok etkilidir. Eğer yukarıda bahsedilen durumlar sizde varsa, lütfen paniğe kapılmayın. Nezle olduğumuzda paniğe kapılmak yerine soğuk aldığımızı düşünüp doktora gideriz. Obsesyonun varlığında da kaygımızın bizi bazı davranışlara yönlendirdiğini düşünüp doktora görünmeliyiz.

İLETİŞİM : https://www.facebook.com/derunnas.semdinli



Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2018, 13:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER