Avrupa'ya göç akışında son durum: Ukraynalı göçmen sayısı 400 bini aştı

BM, Ukrayna'dan Avrupa ülkelerine giden göçmen sayısının 422 bine ulaştığını açıkladı. En çok Polonya'ya göç yapılırken güvenlik görevlilerinin Afrikalı göçmenleri engellediği görüntüler paylaşıldı.

Avrupa'ya göç akışında son durum: Ukraynalı göçmen sayısı 400 bini aştı

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısından kaçan yurttaşların Avrupa ülkelerine göç akışı devam ediyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Ukrayna'dan komşu ülkelere sığınan kişi sayısının 422 bine ulaştığını açıkladı. Gerçek sayının "daha yüksek olduğu" yönünde bir tahmin yapıldığı belirtilen açıklamada, "Sınırlarda büyük hareketlilikler rapor ediliyor, durum çok akıcı ve saat başı değişkenlik gösteriyor" denildi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun kriz yönetiminden sorumlu üyesi Jenaz Lenarcic ise Ukrayna'da çatışmaların devam etmesi halinde 4 milyon Ukraynalının göç edebileceğini söyledi. Lenarcic, "Gelecek veya gelmek isteyecek çok daha fazla sayıda kişi için hazırlıklı olmalıyız. AB, bu kişileri memnuniyetle karşılamalı" açıklaması yaptı.

Polonya, Romanya ve Slovakya’ya sığınan Ukraynalıların çok büyük bir bölümü Polonya’yı tercih etti. UNHCR’nin açıklamasına göre, Ukrayna'nın başta Lviv kenti olmak üzere birçok bölgesinden Polonya'ya giden göçmen sayısı 200 bine yaklaştı. Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan göçmenlerin otomobiller, trenler ve bazen de yürüyerek sınırı geçtiğini gösteren görüntüler yayınlandı.

'AFRİKALI GÖÇMENLERİ POLİSLER ENGELLEDİ'

Ukrayna'da yaşayan ve Polonya'ya girmek isteyen Afrika ülkeleri vatandaşlarının ise Ukrayna sınır muhafızları tarafından taciz edildiği görüntüler paylaşıldı. Güney Afrika Dışişleri Bakanlığı yetkilisi de Güney Afrikalı öğrencilerin Ukrayna-Polonya sınırında geri çevrildiğini, Afrika büyükelçiliği personelinin ise Polonya sınır kapılarından Ukrayna'dan ülkeye giriş yapan vatandaşlarına yardım etmek için çalıştığını açıkladı.

Sosyal medya hesaplarından da şu görüntüler paylaşıldı:

ROMANYA SINIRINDA GÖÇMENLERE YARDIM DAĞITILIYOR

Ukrayna'dan yoğun göçün olduğu bir diğer ülke ise Romanya oldu. Romanya hükümetinin yaptığı açıklamaya göre, 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'dan 67 bini aşkın kişi ülkeye girdi.

İki ülke arasındaki en işlek sınır kapısı olan Romanya'nın kuzeyindeki Siret'te, bazı insanların geceyi tarlalarda geçirerek sınırı geçmek için beklediği uzun araba kuyrukları görüntülendi.
Romanya tarafında ise sivil toplum kuruluşlarından yüzlerce gönüllü ve Romanya acil durum müfettişliği yetkilileri, yiyecek gibi temel ihtiyaçlar, iletişim için cep telefonu sim kartları ve ülkenin çeşitli şehirlerine ücretsiz ulaşım dahil olmak üzere acil yardım sağlıyor. Siret'te bir otelin sığınağının ise göçmenlerin konaklaması için açıldığı duyuruldu.

Romanya sınırında göçmenleri karşılayan gönüllülerin yardım dağıttığı görüntüler yayınlandı:

SLOVAKYA'DA SINIRDA BEKLEYENLER ARTIYOR

Slovakya'ya da göç akışı devam ediyor. Sınırda bekleyen 27 yaşındaki Simon isimli bir göçmen yerel basına yaptığı açıklamada, Harkov'dan sınıra gelmek için üç gün yolculuk yaptığını belirterek "Yakında Slovakya'ya girmeyi ve Bratislava'da (ülkenin başkenti) arkadaşlarla kalmayı umuyorum. Ama üniversite öğrenimimi tamamlamak için geri dönmek zorundayım. Umarım bu korkunç savaş bir an önce biter" açıklaması yaptı.

Ukrayna-Slovakya sınırında bekleyen göçmenler de görüntülendi:

ÜLKELER UKRAYNALI GÖÇMENLERİ KABUL EDECEK

Öte yandan, Macaristan, Litvanya, Sırbistan, Hırvatistan ve Bosna Hersek yönetimleri de Ukraynalı göçmenleri ülkeye kabul etmeye hazır oldukları yönünde açıklamalar yaptı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Ukrayna'dan Macaristan'a giriş yapmak isteyen herkesin pasaportları olmasa bile ülkeye alınacağını açıkladı. Ukrayna-Macaristan sınırında gazetecilere açıklama yapan Orban, Ukrayna'daki çatışmaların halihazırda Macaristan'dan uzak olduğunu ama ilerleyen günlerde durumun değişebileceğini söyledi. Ülkesinin silahlı çatışmaya karışmak istemediğini belirten Orban, Ukrayna'dan Macaristan'a giriş yapmak isteyen herkesin ülkeye alınacağını kaydetti.

Litvanya İçişleri Bakanı Agne Bilotaite de ülkesinin göçmenleri kabul edeceğini belirterek, Avrupa Komisyonu'na Ukrayna'dan gelen mülteciler için "bir dağıtım mekanizması kurması" için çağrı yaptı. Sırbistan Dışişleri Bakanı Nikola Selakoviç de ülkenin mültecileri kabul etmeye hazır olduğunu belirtti. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da Arnavutluk'un savaştan kaçan Ukraynalı mültecileri ülkeye kabul edeceklerini ifade etti. Hırvatistan Kızıl Haçı da yaptığı açıklamada, gelen mültecilerin Zagreb ve Osijek'te ağırlanacağını kaydetti. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2022, 20:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER