Rus basını: Putin'in nükleer alarm kararı ABD ve NATO'ya bir mesaj

Rus gazetesi Kommersant, Putin'in nükleer kuvvetleri özel alarma geçirme kararına dair yetkililerin görüşlerine yer verdi. Buna göre, Putin bu kararla ABD-NATO'ya "Operasyona karışmayın" mesajı verdi.

Rus basını: Putin'in nükleer alarm kararı ABD ve NATO'ya bir mesaj

Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna heyetiyle müzakere süreci yürütülürken Rus Nükleer Caydırıcı Kuvvetleri’ni yüksek alarma geçme emri Rus basınında da tartışılıyor.

Rusya'da yayın yapan Kommersant gazetesi, bugün yayınladığı haberde Putin'in bu kararının "Batı'nın düşmanca ekonomik eylemleri" ve "Moskova'ya karşı agresif söylemleri" nedeniyle aldığını belirtti. "Ülkede Soğuk Savaş döneminden bu yana ilk kez nükleer kuvvetlerin yüksek alarma geçirildiği" de hatırlatılan haberde üst düzey Rus yetkililerin görüşlerine de yer verildi.

'İLK ÖNCE RUSYA'NIN SALDIRACAĞI ANLAMINA GELMİYOR'

Birleşmiş Milletler Silahsızlandırma Araştırmaları Enstitüsü'nün (UNIDIR) kıdemli yetkilisi olan Rus Nükleer Kuvvetleri projesinin başkanı Pavel Podvig, Putin'in kararını değerlendirdi. Habere göre, Podvig, "Nükleer kuvvetlerin kontrol sistemini olası bir saldırıya karşı daha istikrarlı hale getirmek" hedefinde olduklarını belirterek "Bu karar ilk önce Rusya'nın saldıracağı anlamına gelmiyor" dedi. 

ABD VE NATO'YA MESAJ: OPERASYONA KARIŞMAYIN

Rusya Stratejik Füze Kuvvetleri yetkilisi Vasily Lata da konuya ilişkin gazeteye yaptığı açıklamada, Putin'in söz konusu kararı "Batı'yla çatışmayı tırmandırmak değil aksine durumun kötüleşmesini önlemek" amacıyla aldığını savundu. Lata, Putin'in bu kararla ABD ve NATO'ya "Ukrayna'daki askeri operasyona Kiev yönetimi lehine müdahalenin kabul edilemez olduğu" mesajı verdiğini de savundu.

Habere göre, "Putin onlara bir mesaj daha gönderiyor" diyen Lata, sözlerine şöyle devam etti: "Özel bir operasyon yürütüyoruz, buna karışmayın, çünkü bazı belirleyici önlemler almaya hazırız. Halihazırda bu karar, gerekli ve makul. Aynı zamanda karşı taraftaki kızgınlıkları da soğutacak" mesajı verdi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER