Belarus'taki Rusya-Ukrayna müzakere görüşmeleri sona erdi

Ukrayna ile Rusya heyetleri arasındaki görüşmeler sona erdi. Önümüzdeki günlerde Polonya-Belarus sınırında ikinci tur görüşmelerin yapılacağı açıklandı.

Belarus'taki Rusya-Ukrayna müzakere görüşmeleri sona erdi

Rusya-Ukrayna krizinde tarafların Belarus'un Gomel kentinde yaptığı görüşme yaklaşık 6 saat sürdü. Rusya ve Ukrayna heyetleri, ateşkesin sağlanması için yakın gelecekte, ikinci tur müzakerelerin yapılması konusunda anlaştı. 

Krizdeki son gelişmeler şöyle:

UEFA ve FIFA'dan RUSYA MİLLİ TAKIMI VE KULÜPLERİNE MEN

FIFA ve UEFA, Rus kulüpleri ile Rusya Milli Takımı'nın ikinci bir duyuruya kadar bütün turnuvalardan men edildiğini açıkladı.

RUS KULÜPLERİ BASKETBOL AVRUPA LİGİ ORGANİZASYONLARINA KATILAMAYACAK

Avrupa Ligi yönetimi, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi nedeniyle Rus basketbol kulüplerinin organizasyonlarına katılımını askıya aldı.

Organizasyonun internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, Avrupa Ligi Ticari Varlıkları (ECA) İcra Kurulu, Ukrayna'daki savaş nedeniyle olağanüstü toplandı. Bu sezon THY Avrupa Ligi'nde mücadele eden CSKA Moskova, UNICS Kazan ve Zenit ile ULEB Avrupa Kupası'nda oynayan Lokomotiv Kuban'ın katılımı donduruldu. Durumun takip edileceği ve olumlu yönde gelişme yaşanmazsa Rus takımlarına karşı oynanan tüm normal sezon maçlarının iptal edileceği belirtildi.

UKRAYNA'DAN AB'YE KATILIM İÇİN BAŞVURU DİLEKÇESİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkesinin Avrupa Birliği'ne (AB) katılımı için başvuru dilekçesini imzaladığını bildirdi.

Zelenskiy, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, "AB üyeliği için başvuru dilekçesini imzaladım. Bunun gerçek olduğundan eminim" ifadesini kullandı. 

BELARUS'TAKİ GÖRÜŞME SONA ERDİ

Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında Belarus'un Gomel kentinde yapılan görüşme sona erdi. Toplantı yaklaşık 6 saat sürdü. Önümüzdeki günlerde Polonya-Belarus sınırında ikinci tur görüşmelerin yapılacağı açıklandı. 

Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy, yaptığı açıklamada, gündemdeki bütün maddeleri tek tek ele aldıklarını belirterek, “Ortak pozisyonlarda tahmin edebileceğimiz bazı noktalar bulduk” dedi. Müzakere sürecinin devam etmesi konusunda mutabakata vardıklarını vurgulayan Medinskiy, "Rusya ve Ukrayna heyetlerinin bir sonraki toplantısı önümüzdeki günlerde Belarus-Polonya sınırında gerçekleşecek” diye konuştu. Medinskiy, yapılacak diğer görüşme öncesinde her heyetin ülkesinin devlet başkanı ile istişare edeceğini sözlerine ekledi.

Ukrayna heyetini temsilen Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak ise her iki heyetin müzakerelerin ilk turunu gerçekleştirdiğini söyleyerek, “Ukrayna topraklarında çatışmaların durması ve ateşkesin sağlanması hedefi müzakerelerin ana konusuydu” dedi.

PUTİN'DEN DÖVİZ KARARNAMESİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, imzaladığı kararnameyle, Rusya vatandaşlarının ve şirketlerinin döviz cinsinden dış borç vermelerini ve Rusya dışındaki banka hesaplarına döviz yatırmalarını yasakladı. 

GUTERRES: FECİ SONUÇLARI OLABİLECEK BİR KRİZLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Ukrayna için bir trajedi ile karşı karşıyayız, aynı anda hepimiz için potansiyel olarak feci sonuçları olabilecek büyük bir bölgesel krizle karşı karşıyayız" dedi. 

İNGİLTERE'DEN UKRAYNA'YA DAHA FAZLA ASKERİ DESTEK SÖZÜ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, ülkesinin ilerleyen saatler ve günlerde Ukrayna'ya "daha fazla askeri destek" vereceğini bildirdi. Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan yazılı açıklamada, "Başbakan Johnson, Zelenskiy'yi, İngiltere'nin Ukrayna'ya gönderdiği askeri destek konusunda bilgilendirdi ve önümüzdeki saatlerde ve günlerde daha fazla askeri harcama yapmayı taahhüt etti" ifadesi kullanıldı.

İBRAHİM KALIN, PUTİN'İN DIŞ POLİTİKA BAŞDANIŞMANI İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Dış Politika Başdanışmanı Yuri Uşakov ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede diplomatik girişimlerin sonuç vermesinin ve ateşkes müzakerelerinin başarıyla sonuçlanmasının, bölgenin barış ve istikrarı açısından önemine vurgu yapıldığı kaydedildi. Görüşmede, çatışma ve gerginlik ortamının bir an önce sonlandırılması için ortak çabaların arttırılması hususunda mutabık kalındığı da belirtildi. 

MACRON'DAN PUTİN'E 'ACİL ATEŞKES' ÇAĞRISI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir görüşme yaptığı açıklandı. Macron, telefonda görüştüğü Putin'e acil ateşkes uygulanması gerektiğini söyledi. Putin'in bu çağrıya karşılık Macron'a "Ukrayna'da çözüm, tarafsızlık statüsü ve Kırım'ın tanınması ile mümkün" dediği belirtildi. 

BORRELL: RUSYA'YA DAHA FAZLASINI YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUZ

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell düzenlediği basın toplantısında, "Rusya ekonomisine zarar vermek için neler yapabileceğimize bakacağız. Daha fazlasını yapmamız gerekirdi diye düşünmeye başladık. Rusya Merkez Bankası’nın kaynaklarının yarısını yok etmek zarar verici olacak. Rus oligarklar artık İsviçre'ye para transfer edemeyecek. Bu, gerçekten güzel haber. Bir taraftan Ukrayna’nın taleplerini değerlendiriyoruz. Amacımız maksimum verimlilik ve eşgüdüm sağlamak" dedi. "AB, Rus petrolü ve gazına ihtiyacını mümkün olduğu kadar çabuk azaltmalı" diyen Borrell, "Rusya'ya yönelik yaptırımlar geri dönüp bizi de vuracak, ama bunun bedelini ödemeye hazır olmalıyız" ifadelerini kullandı. 

IOC: RUS VE BELARUSLU SPORCULAR ULUSLARARASI ORGANİZASYONLARA DAVET EDİLMESİN

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), uluslararası spor federasyonlarına, Rus ve Belaruslu sporcuları ve yetkilileri uluslararası organizasyonlara davet etmemeleri ya da katılımlarına izin vermemeleri tavsiyesinde bulundu. IOC İcra Kurulu, 25 Şubat'ta yayımladığı "Rusya ve Belarus'ta herhangi bir spor etkinliği düzenlememesi" konusundaki acil tavsiyesini de yineledi.

İSVİÇRE: PUTİN'İN NÜKLEER SİLAH KULLANMASI DÜŞÜK İHTİMAL

İsviçre Savunma Bakanı Viola Amherd, Putin'in nükleer caydırıcı güçleri alarma geçirmesi sonrasında Rusya'nın nükleer silah kullanmasının 'düşük ihtimal' olduğu değerlendirmesinde bulundu. Amherd, "Tabii ki bütün senaryoları inceliyoruz ama araştırmalarımız, bu nükleer silahların kullanılma ihtimalinin düşük olduğuna işaret ediyor" dedi.

ABD'DEN YAPTIRIM UYGULANAN BANKALARA ENERJİ İŞBİRLİĞİNİ SÜRDÜRME İZNİ

ABD Hazine Bakanlığı, yaptırım uygulanan Rus bankalarıyla enerji alanındaki mali işlemleri 24 Haziran’a kadar sürdürmeye izin verdi.

ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, enerji alanıyla ilgili işlemlere izin verilen Rus bankaları şöyle: Vneşekonombank, Otkritiye, Sovkombank, Sberbank, VTB. Listeye ayrıca Rusya Merkez Bankası da dahil edildi.

‘Enerji alanıyla ilgili’ tabiri, ham petrol, gaz, kömür, kereste, tarım ürünleri ve uranyum dahil çeşitli yakıt türlerinin çıkarılması, işlenmesi, zenginleştirilmesi, taşınması ile ilgili kontratları kapsıyor.

MACARİSTAN: SİLAHLARIN TOPRAKLARIMIZDAN GEÇMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

AB üyesi Macaristan, kuzeydoğu komşusu Ukrayna'ya gönderilecek öldürücü silahların topraklarından geçmesine izin vermeyeceğini açıkladı. Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, "Bu kararı almamızın nedeni, bu tür sevkıyatlar düşmanca askeri eylemlerin hedefi olabilir ve Macaristan'ın güvenliğini garanti almak zorundayız. Bu savaşa müdahil olmayacağız" dedi.

İSVİÇRE'DEN RUSYA'YA YAPTIRIM

Ukrayna krizi, İsviçre'nin de tarafsızlık politikasını değiştirmiş görünüyor. İsviçre, AB'nin Rusya yaptırımlarını benimsediğini açıkladı. İsviçre hükümeti, belirli Rus isimlerin ve şirketlerin mal varlıklarının dondurulduğunu duyurdu. Açıklamada, Putin ve diğer Rus yetkililere karşı mali yaptırım getirildiği belirtildi.

LAVROV UÇUŞ YASAĞI YÜZÜNDEN SİLAHSIZLANMA GÖRÜŞMESİNE GİDEMEDİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılı ülkelerin hava sahası kapatma kararları nedeniyle bugün Cenevre'de yapılacak silahsızlanma görüşmelerine gidemedi. RIA ajansı, Lavrov'un uçağının AB ülkelerinin yasağı nedeniyle İsviçre'ye gidemediğini duyurdu. 

RUSYA HAVA SAHASINI 36 ÜLKEYE KAPATTI

Rusya, hava sahasını Almanya, Fransa, İspanya, İtalya ve Fransa dahil 36 ülkeye kapattı. Söz konusu 36 ülke içinde Avrupa ülkeleri ile Kanada’nın da yer aldığı belirtildi.

UKRAYNA HEYETİ, KIRIM VE DONBASS'DAN DA ÇEKİLME İSTEDİ

Zelenskiy'nin ofisi: Belarus'ta yapılan görüşmelerde Ukrayna heyeti Rus güçlerinin Kırım ve Donbass da dahil bütün Ukrayna topraklarından çekilmesini istedi. 

PUTİN, BATI'YA 'YALANLAR İMPARATORLUĞU' DEDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaptırımların devreye girmesinin ardından yaptığı ilk açıklamada Batı'dan 'yalanlar imparatorluğu' diye söz etti.  

RUSYA’NIN CAYDIRICI NÜKLEER GÜÇLERİ, GENİŞLETİLMİŞ PERSONELLE ALARMA GEÇİRİLDİ

Rusya’nın kara, hava ve denizde konuşlandırılabilen caydırıcı nükleer güçlerinin genişletilmiş personel ile alarm durumuna geçirildikleri belirtildi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinde, ülkenin stratejik füze birliklerinin, kuzey ile pasifik filolarının ve uzun menzilli hava güçlerinin genişletilmiş personel ile muharebe görevi moduna geçirildiğine dair rapor verdi. Rusya ordusunun caydırıcı güçlerinin alarma geçirilmesi emrini, Rusya lideri Putin vermişti. Söz konusu güçler, Rusya’nın nükleer kuvvetlerini de içeriyor.

ABD'DEN RUSYA MERKEZ BANKASI'NA YENİ YAPTIRIM

ABD Hazine Bakanlığı, Rusya Merkez Bankası'na karşı yeni yaptırım kararı alındığını açıkladı. Bakanlık, Rusya Merkez Bankası ve Rusya Varlık Fonu'nun dolar rezervlerine erişimini kesti. Batı basınında 'Putin'in savaş kasası' olarak adlandırılan yaklaşık 640 milyar dolarlık paranın ne kadarının dolarda tutulduğu net olarak bilinmiyor.

KİEV'DE SABOTAJCILAR KİLİSEYE SALDIRDI

Ukrayna Ortodoks kilisesinin sözcüsü, Kiev'de bir kiliseye sabotajcıların saldırı düzenlediğini açıkladı.

TASS AJANSI HACKLENDİ: 'PUTİN BİZİ YALAN SÖYLEMEYE ZORLUYOR'

Rus devlet ajansı TASS'ın internet sitesi hacklendi. Reuters'ın haberine göre, ajansın sitesinde bir süreliğine, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'kendilerini yalan söylemeye zorladığına' dair bir mesaj yayınlandı. Mesajda, "Sizi bu deliliğe son vermeye çağırıyoruz. Oğullarınızı ve kocalarınızı ölüme yollamayın. Putin bizi yalan söylemeye zorluyor ve tehlikeye atıyor. Bu bizim savaşımız değil. Onu durduralım!" yazıldı. Mesaj kısa süre sonra kaldırılırken, sitede bu kez de "Aradığınız sayfaya ulaşılamıyor" uyarısı görüldü.

ROSTURİZM’E YERLİ TURİZM İÇİN KAMPANYA ÖNERİLERİ HAZIRLAMASI TALİMATI

Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitriy Çernışenko, Rus turizm ajansı Rosturizm’e Rusya ile uçuşlara kısıtlama getiren ülkelere tur satışlarının askıya alınması, Rusya’nın bölgelerinde yaz turizmi için kampanya önerileri hazırlaması talimatı verdi. Çernışenko ayrıca ulaştırma ve dışişleri bakanlığı ile yurtdışındaki Rus turistlerin tahliyesinin organize edilmesini istedi.

UKRAYNA: NÜKLEER SANTRALİN ELE GEÇİRİLDİĞİ YALAN

Ukrayna, Rusya ordusunun Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporizhzhia santralini ele geçirdiği iddialarını yalanladı. Devletin nükleer şirketi Energoatom, Interfax haber ajansına yaptığı açıklamada, Moskova'nın iddialarının doğru olmadığını savundu.

SCHALKE, GAZPROM'LA ORTAKLIĞA SON VERDİ

Alman spor kulübü Schalke, Gazprom ile ortaklığını sonlandırdı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "NATO Rusya'ya yönelik bir tehdit değildir, hiçbir zaman olmamıştır ve hiçbir zaman olmayacaktır" dedi

YUNANİSTAN'DAN ZENGİN RUSLARA YAPTIRIM

Yunanistan Göçmen Bakanlığı, ülkeye yatırım yapan zengin Ruslara yeni oturma izni vermeyeceğini açıkladı. Süresi dolan mevcut oturma izinlerinin de 'bir dahaki uyarıya kadar' yenilenmeyeceği belirtildi. Kararın şu an inceleme sürecinde olan başvuruları da etkileyeceği açıklandı. 

GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Ukrayna Devlet Başkanlığı danışmanı Mykhailo Podolyak, Rusya'yla görüşmelerin başladığını açıkladı.

KREMLİN: RUSYA'NIN EKONOMİK GERÇEKLİĞİ DEĞİŞTİ

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, yaptırımların devreye girmesinin ve Merkez Bankası'nın kalkan olarak faiz oranlarını yüzde 20'ye çıkarmasının ardından, 'Rusya'nın ekonomik gerçekliğinin değiştiğini' söyledi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Peskov, "Rusya'nın ekonomik gerçekliği değişti ama Merkez Bankası'nın güvenilirliğinden ve etkisinden şüphe duymak için bir sebep yok" dedi. Peskov, "Bunlar ağır, sorunlu yaptırımlar ama Rusya hasarı tazmin etme potansiyeline sahip" ifadelerini kullandı. Kremlin Sözcüsü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün Merkez Bankası başkanı ve maliye bakanı dahil, yetkililerle biraraya geleceğini de açıkladı. 

Peskov, kendilerinin de özellikle havacılık sektöründe olmak üzere yaptırımlara yanıt vereceklerini söyledi.

'PUTİN KENDİSİNE YÖNELİK YAPTIRIMLARI ÖNEMSEMİYOR'

 Kremlin Sözcüsü, Putin'in kamuoyuna açıkladığının ötesinde bir malvarlığının olduğu iddiası için 'absürd' derken, Rusya Devlet Başkanı'nın bu nedenle 'malvarlığının dondurulması' yaptırımına kayıtsız olduğunu belirtti.

KREMLİN: GÖRÜŞMELERİN DÜN BAŞLAMASINI İSTİYORDUK

Kremlin Sözcüsü, Ukrayna tarafıyla bugün yapılması planlanan görüşmelerin bir an evvel başlamasını umduğunu söyledi. Peskov, görüşmelerin bir gün önce başlamamış olmasından üzüntü duyduğunu belirtirken, müzakerelerdeki amaçlarına dair soruyu yanıtsız bıraktı.  

Peskov, Ukrayna'da sivillerin canlı kalkan olarak kullanılması yönünde çok sayıda girişime tanık olduklarını söyleyerek, "Ukraynalı milliyetçiler suç işliyor" dedi. Kremlin sözcüsü, "Çok sayıda Ukraynalı milliyetçilerin esiri ve propagandanın kurbanı" dedi. 

KREMLİN: AB'NİN UKRAYNA'YA SİLAH GÖNDERMESİ TEHLİKELİ

Peskov, Ukrayna'ya silah tedarik edilmesini istikrarsızlaştırıcı ve tehlikeli bulduklarını, AB'nin kendilerine düşmanca davrandığını söyleyerek, "Bu durum, Ukrayna'nın silahsızlandırılması için aldığımız önlemlerde haklı olduğumuzu gösteriyor" dedi.

STOLTENBERG: NATO ORTAKLARI UKRAYNA'YA HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ GÖNDERİYOR

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO ortaklarının Ukrayna'ya hava savunma sistemleri ve tank savar silahlar göndererek desteği artırdığını açıkladı.   

RUSYA'NIN İSTANBUL BAŞKONSOLOSLUĞU'NDAN MONTRÖ AÇIKLAMASI

Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu, Türkiye'nin Boğazları Rus gemilerine kapama olasılığı hakkında kendilerine herhangi bir bilgi vermediğini açıkladı. Sputnik İngilizce'ye yapılan açıklamada, bu yönde herhangi bir bildirim alınmadığı belirtildi. Açıklamada, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin uygulanmasıyla ilgili konuların öncelikli olarak Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçiliği ile Türkiye Dışişleri Bakanlığı arasında ele alındığı da vurgulandı.

BELARUS'A GİDEN UKRAYNA HEYETİNİN İSİMLERİ AÇIKLANDI

Rusya'yla müzakereler için Belarus'a giden Ukraynalı heyette yer alan isimler açıklandı. Buna göre, heyette şu isimler yer alıyor: Ukrayna Savunma Bakanı Oleksi Reznikov, Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Danışmanı Podolyak, Halkın Hizmetkarı grubunun Başkanı David Arakhamia, Ukrayna Delegasyonu Üçlü Temas Grubu Birinci Başkan Yardımcısı Andriy Kostin, Milletvekili Rüstem Ömerov ve Ukrayna Dışişleri Bakanlığı yetkilileri.

ZELENSKİY'DEN RUS ASKERLERİNE ÇAĞRI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Moskova'yla görüşmelerin başlamasına dakikalar kala Rus askerlerine seslendi. Zelenskiy, "Hayatınızı kurtarın ve Ukrayna'yı terk edin" dedi.

Zelenskiy'nin, Rusya'yla savaşmaya istekli olmaları halinde askeri deneyimi olan mahkumları serbest bırakacaklarını söylemesi de dikkat çekti.

Zelenskiy Rusya'nın operasyonunun başlamasından bu yana ülkede 16 çocuğun öldüğünü, 45 çocuğun yaralandığını açıkladı. Zelenskiy, çatışmalarda şu ana dek 4 bin 500 Rus askerinin öldüğünü de söyledi.

Ukrayna devlet başkanı, Rusya'ya karşı Avrupa Birliği'nde de derhal üye olmak istediklerini söyledi.

GAZPROM: UKRAYNA'YA AVRUPA ÜZERİNDEN GAZ AKIŞI SÜRÜYOR

Rus şirketi Gazprom, müşterilerin talepleri doğrultusunda Avrupa'ya Ukrayna üzerinden gaz akışının sürdüğünü açıkladı.

'SAVAŞ' TANIMINA KARŞI ÇIKAN BULGARİSTAN SAVUNMA BAKANI GÖREVDEN ALINACAK

Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov, Rusya'nın Ukrayna'daki harekâtına 'savaş' demekte isteksiz davrandığı için istifası istenen Savunma Bakanı Stefan Yanev'in görevden alınmasını istediğini açıkladı. Petkov, bugün partisiyle yapacağı görüşmede savunma bakanının değiştirilmesi konusunun ele alınacağını söyledi. 

ZELENSKİY'NİN OFİSİ: HEYETİMİZ BELARUS SINIRINA ULAŞTI

 Zelenskiy'nin ofisinden yapılan açıklamada, Ukrayna heyetinin Rus heyetiyle görüşmeler için Belarus sınırına ulaştığı belirtildi. Açıklamada, ana amacın ateşkes sağlanması ve Rus askerlerinin çekilmesi olacağını duyurdu. 

Heyette Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ve cumhurbaşkanlığı danışmanı Mykhailo Podolyak da bulunuyor. 

'AB NÜKLEER GERİLİMİ TIRMANDIRMAYACAK'

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer caydırıcı kuvvetleri alarma geçirmesini yorumladı. BBC Radyosu'na konuşan Borrell, "Bu gerilimi tırmandırmayacağız" dedi. 

SAVUNMA BAKANI AKAR UKRAYNALI MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞTÜ

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Ukrayna’daki son gelişmeler ele alındı. Görüşmede Bakan Akar tarafından Türkiye’nin Ukrayna’ya insani yardımlarını sürdürürken bölgede barış için çalışmaya devam edeceği ifade edildi. Reznikov tarafından da Türkiye’nin hem insani yardımları hem de barış çabalarından dolayı teşekkür edildi.

LETONYA'DAN VATANDAŞLARINA UKRAYNA'DA SAVAŞMA İZNİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin dünkü 'uluslararası lejyon' çağrısının ardından, Letonya parlamentosu isteyen vatandaşlarının savaşmak için Ukrayna'ya gitmesine izin verdi. Karar oybirliğiyle alındı.

PENTAGON 'NÜKLEER İLETİŞİM KANALI' İSTİYOR

Politico sitesinin haberine göre Pentagon, Rusya ile 2015'te Suriye'de oluşturulana benzer bir iletişim kanalı kurmak istiyor. Haberde, Washington'ın olası bir nükleer krizden kaçınmak istediği belirtildi.

UKRAYNA HEYETİ: RUSYA İLE MÜZAKERELER 1.5 SAAT İÇİNDE BAŞLAYACAK

Belarus'un Gomel kentinde Rusya ile Ukrayna arasında başlayacak müzakereler öncesi Ukrayna heyetinin başkanı Leonid Kravçuk açıklama yaptı. Sputnik'in aktardığına göre Kravçuk, heyetin Polonya'ya ait bir helikopterle seyahat ettiğini ve görüşmelerin bir buçuk saat içinde başlayacağını belirtti.

ÇİN'DEN BATI'YA TEPKİ: YAPTIRIMLARA KARŞIYIZ

Çin Dışişleri Bakanlığı, Batı dünyasının Rusya'ya yaptırımlarına tepki gösterdi. Açıklamada Çin'in 'sorunları çözmek için yaptırımlara başvurulmasını tasvip etmediği' vurgulandı. "Yaptırımlar sorunları çözmez ve sadece yeni sorunlar yaratır" denilen açıklamada, "Çin yasadışı tek taraflı yaptırımlara karşı" ifadeleri kullanıldı.

HARKOV'DA SOKAĞA ÇIKMA YASAI İLAN EDİLDİ

Ukrayna'nın doğusundaki Harkov kentinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Kentte birçoğu öğrenci, çok sayıda Türkiye vatandaşı da yaşıyor.

RUSYA İKİ KENTİ DAHA ELE GEÇİRDİ

Müzakere beklentisinin gölgesinde Rusya'nın Ukrayna'daki ilerleyişi sürüyor. Rusya Savunma Bakanlığı, sanayi bölgesi Zaporijya'daki nükleer santralin çevresindeki bölgeleri ele geçirdiklerini duyurdu. Açıklamada, Rus askerlerinin Zaporijya bölgesindeki Berdyansk ve Energodar kentlerini de ele geçirdiği belirtildi.

Bakanlık, Kiev yönetimini başkentteki yerleşim yerlerine askeri teçhizat yerleştirerek 'sivilleri milliyetçilere karşı' canlı kalkan olarak kullanmakla da suçladı.

YUNANİSTAN HAVA SAHASINI RUSYA'YA KAPATTI

 Rusya'ya hava sahasını kapatan Avrupa ülkelerine Yunanistan da eklendi.

RUSYA'DA FAİZ YÜZDE 20'YE YÜKSELTİLDİ

Rusya, yaptırımların ekonomisi üzerindeki etkilerini hafifletmek amacıyla bir dizi kararlar aldı. Rusya Merkez Bankası faizi 1050 baz puanlık (10,5 puan) artışla yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye yükseltti. Rusya'da salgının ilk dönemlerinde yüzde 4,25'e kadar indirilen faiz, 2021 Mart ayından itibaren kademeli olarak artırılarak yüzde 9,50'ye kadar çıkartılmıştı.

BELARUS, TOPLANTI SALONUNUN FOTOĞRAFINI PAYLAŞTI

Belarus Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna ile Rusya arasında yapılacak görüşmeler için hazırlıkların tamamlandığını açıkladı. Bakanlık sözcüsü Anatoly Glaz, "Müzakere platformu hazırlandı, heyetlerin gelmesi bekleniyor" dedi. Toplantı salonunun bir fotoğrafı da yayınlandı.

'BIDEN MÜTTEFİKLERİYLE GÖRÜŞECEK'

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın bugün krizdeki gelişmeleri görüşmek ve 'birleşik yanıtı koordine etmek' için müttefikleri ve ortaklarıyla bir görüşme yapacağını açıkladı. Görüşmeye hangi ülkelerin katılacağı konusunda ayrıntılı bilgi verilmedi.

RUBLEDE REKOR DÜŞÜŞ

Batı dünyasının haftasonunda açıkladığı yaptırım serisinin devreye girmesiyle, Rusya'nın para birimi ruble güne rekor düşüşle başladı. Doların ruble karşısında yüzde 41.5 oranında değer kazandığı belirtildi.

AB ENERJİ BAKANLARI TOPLANIYOR

Avrupa Birliği ülkelerinin enerji bakanları bugün Brüksel’de olağanüstü bir toplantı düzenleyecek. Bakanlar, Rusya’nın Avrupa’ya gönderdiği gazı azaltmasından endişeleniyor. Avrupa Birliği doğal gaz ihtiyacının yüzde 40’ını, petrol ihtiyacının ise çeyreğinden fazlasını Rusya’dan karşılıyor.

'BELARUS ASKERLERİ UKRAYNA'YA GİREBİLİR'

İsmini açıklamayan bir ABD'li yetkili, Rus askerlerinin Ukrayna’yı işgal etmek için kullandığı Belarus’ta da ordunun savaşa hazırlandığını iddia etti. Washington Post'a konuşan yetkili, Belarus ordusunun bugün Ukrayna’ya girebileceğini öne sürdü. Kyiv Independent gazetesi de birden fazla kaynağa dayandırdığı haberinde Belaruslu paraşütçü askerlerin Ukrayna’ya gönderilebileceğini yazdı.

ZELENSKİY: ÖNÜMÜZDEKİ 24 SAAT KRİTİK

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, dün akşam telefon görüşmesi yaptığı İngiltere Başbakanı Boris Johnson'a 'önümüzdeki 24 saatin Ukrayna’nın geleceği için kritik öneme sahip olduğunu' söyledi. İngiltere hükümetinden bir sözcünün yaptığı açıklamaya göre görüşmede Boris Johnson, Zelenskiy’in işgal başından bu yana gösterdiği liderliği tebrik etti.

KİEV VE HARKOV'DA PATLAMALAR

 Ukrayna'dan yapılan açıklamada, sabah saatlerinde Kiev ve Harkov'da patlamalar yaşandığı belirtildi.  / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER