BDP: Van'daki tablonun sorumlusu AKP hükümetidir

BDP Eşbaşkanları Gültan Kışanak ile Selahattin Demirtaş, Van depreminin yıl 2’inci yıl dönümüne ilişkin açıklamada bulundu.

BDP: Van'daki  tablonun sorumlusu AKP hükümetidir
Fırat Haber Ajansı'nda yer alan habere göre; BDP Eşbaşkanları Gültan Kışanak ile Selahattin Demirtaş, Van depreminin yıl 2’inci yıl dönümüne ilişkin yaptığı açıklamada, “Aradan geçen iki yıla rağmen Van halkı hala soğukla, açlıkla, sefaletle boğuşuyorsa, sokakta yatmaya mecbur bırakılıyorsa, ağır borç altına sokulmaya çalışılıyorsa insanlık vicdanını sızlatan bu tablonun sorumlusu bizzat AKP hükümeti ve emrindeki devlet kurumlarıdır” dedi.


“Depremde yaşamını yitiren tüm kardeşlerimizi ve değerli iki basın emekçisi arkadaşımızı bir kez daha rahmetle ve saygıyla anıyoruz” denilen BDP Eşbaşkanları açıklamasına “Van depremi ülke tarihimizin en büyük felaketlerinden biri olmuştur. Depremde yüzlerce insan yaşamını yitirmiş, on binlerce insan evsiz kalmış, Van bölgesi sosyal ve ekonomik olarak tarihin en ağır yıkımını yaşamıştır. Ama asıl yıkım devletin ve hükümetin insanlara karşı tutumunda ortaya çıkmıştır. Depremin altında kalan devletin ve hükümetin insanlık vicdanını sızlatan yaklaşımı olmuştur” biçiminde devam edildi.

İlk gün, ilk saat gitmesi gereken yardımların ancak günler sonrası bölgeye ulaştırıldığı vurgulanan açıklamaya şöyle devam edilid: “Yardımlar haftalarca bekletilmiş ve dağıtımı da adil ve eşit bir biçimde yapılmamıştır. İnsanlar günlerce açıkta, soğukta, aç, susuz beklemeye mecbur bırakılmış, çaresizlik içindeki binlerce insan göç etmek zorunda kalmıştır.

Hükümet, yardımları zamanında ulaştırmadığı gibi gece gündüz demeden halka yardım için seferber olan yerel yönetimimizin ve oradaki sivil toplum örgütlerinin yardım dağıtımını da bizzat engelleyici bir tutum içerisinde olmuştur. Halka ilk andan itibaren elini uzatan Belediye Başkanımız ve parti yöneticilerimiz KCK operasyonlarıyla tutuklanmıştır.”

VAN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMEDİ

Van’ın yaşadığı büyük felakete rağmen afet bölgesi ilan edilmediği, hükümetin Van’a karşı ayrımcı bir yaklaşım sergileyerek, bölge halkına ikinci bir felaketi yaşattığının da altını çizen BDP Eşbaşkanları, “Aradan geçen iki yıla rağmen Van depreminin acıları sarılmadığı gibi, halkın mağduriyeti ilk günkü yakıcılığıyla devam etmektedir.

Deprem konteynerleri birer birer insanların elinden alındı, gidecek hiçbir yeri olmadığı için konteynerlerde yaşamak zorunda kalanların da elektriği ve suyu kesilerek, insanlık dışı bir yaşama mahkum edildiler.                                             

Aynı mağduriyetler deprem konutlarında da yaşandı. Zaten deprem nedeniyle Van ekonomisi yerle bir olmuşken bu gerçek gözardı edilerek, deprem konutları insanlar aşırı borçlandırılarak dağıtıldı. İmkanı ve geliri olmayan insanlar konut edinemediği gibi, bin bir çileyle konut almaya çalışanlar da aşır borç yükünün altına sokuldu” dedi.

Bunun adının da deprem yardımı olduğuna dikkat çeken BDP Eşbaşkanları, bunun yardım değil, resmen soygun oludrğunu, insanları cezalandırma, deprem konutları üzerinden rant sağlama olduğunu belirtti.

Van depreminin gerçek yüzünün bu olduğna dikkat çeken BDP Eşbaşkanları, aradan geçen iki yıla rağmen, halkın kan ağladığını, gelen yardım paralarının nereye, ne şeilde dağıtıldığının bile netlik kazanmadığının altını çizdi. Her türlü şaibenin diz boyu olduğu kaydedilen açıklamada, “Van halkı, depremin yaralarını saran değil, tam tersine Van depreminin yarattığı tahribatı ve yıkımı siyasi ve ekonomik bir rant aracı haline getiren bir iktidar zihniyetiyle karşı karşıya kalmıştır.

Bugün Van’da 100’ü aşkın aile tam 60 gündür açlık grevinde. Elektriği ve suyu kesilerek konteynerlerden çıkmaya zorlanan aileler, iki aydır açlık grevindeler. Hükümet ise, bu feryada kulaklarını tıkamakta, halkın mağduriyetini giderecek en ufak bir girişimde bulunmamaktadır.

Van halkına, açlığı, sefaleti, yıkımı reva gören, çaresiz insanları konteynerlerden çıkartmak için çağ dışı yollara başvuran bu anlayışı kınıyoruz” dendi.

“Aradan geçen iki yıla rağmen Van halkı hala soğukla, açlıkla, sefaletle boğuşuyorsa, sokakta yatmaya mecbur bırakılıyorsa, ağır borç altına sokulmaya çalışılıyorsa insanlık vicdanını sızlatan bu tablonun sorumlusu bizzat AKP Hükümeti ve emrindeki devlet kurumlarıdır” diye devam eden açıklamada, Van halkının kendisine yaşatılan bu durumu asla unutmayacağı, her fırsatta da bunun hesabını soracağının da altı çizildi.

BDP’nin tüm gücüyle, imkanlarıyla, yerel yönetimleriyle depremin yaşandığı ilk günden itibaren halkının yanında olduğu, birlikte ağladığı, birlikte mücadele ettiği de vurgulanan açıklamada, “Birlikte direndik, seferber olduk. Bundan sonra da halkımızın yanında ve sesi olmaya devam edeceğiz. Halkımızı sahipsiz ve çaresiz bırakmayacağız.

Bir kez daha depremde yaşamını yitiren kardeşlerimizi saygıyla anıyoruz. Van halkının acısını yüreğimizde taşımaya devam ediyoruz” dendi.  7 anf

Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2013, 15:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER