Biden'dan yeni saldırı uyarısı, Taliban'dan Türkiye açıklaması

Afganistan'da tahliyelerin sonlanmasına saatler kala, ABD'den yeni saldırı uyarısı geldi. Taliban ise Kabil Havalimanı'nın işletmesi konusunda Türkiye'den yardım istemek için erken olduğunu açıkladı.

Biden'dan yeni saldırı uyarısı, Taliban'dan Türkiye açıklaması

Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan'da tahliyeler için son saatlere girilirken, ABD'den yeni terör saldırısı uyarısı geldi. Öte yandan, Taliban'dan yapılan açıklamada Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın işletmesinden Türkiye veya Katar'ın yardımının istenip istenmeyeceğini söylemek için 'çok erken' olduğu belirtildi.

Afganistan'daki son gelişmeler şöyle:

BIDEN SÜRE VERDİ

*  Kabil'de 13'ü ABD askeri yaklaşık 170 kişinin öldüğü terör saldırısının Washington'ın yeni bir saldırı beklediği açıklandı. ABD Başkanı Joe Biden, dün yaptığı açıklamada 24 ila 36 saat içinde yeni bir saldırının yüksek ihtimalle muhtemel olduğunu söyledi. ABD'nin Kabil Büyükelçiliği de havalimanına yönelik 'belirli ve inandırıcı' bir saldırı tehdidi bulunduğunu açıklayarak, vatandaşlarından alanın kapılarından ve çevresinden uzak durmalarını istedi.

ABD AFGANİSTAN'DA HAVA SALDIRISI DÜZENLEDİ

* ABD, IŞİD'in Horasan kolunun cuma günü düzenlediği saldırının ardından IŞİD'e ait iki hedefe insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlediklerini açıkladı. Taliban ise ülkenin Pakistan sınırındaki Nangarhar vilayetinde düzenlenen saldırıyı kınayarak iki kadın ile bir çocuğun yaralandığını duyurdu. Bir Taliban yetkilisi, "Amerikalılar hava saldırısından önce bize bilgi vermeliydi. Bu, Afgan topraklarına düzenlenmiş açık bir saldırı" ifadelerini kullandı. 

TALİBAN: TÜRKİYE VE KATAR'DAN YARDIM İSTEMEK İÇİN ÇOK ERKEN

* Reuters'a konuşan bir Taliban yetkilisi, ABD'nin 31 Ağustos'ta çekilmesi sonrası havalimanının kontrolünü hızla ele almaya hazır olduklarını söyledi. Yetkili, "Her iki taraf da hızlı bir devir hedeflerken, Kabil Havalimanı'nda tam kontrolü almak için Amerikalılardan son onayı bekliyoruz" dedi; alanı yönetmek için mühendis ve teknisyenleri olduğunu belirtti. Yetkili, "Kabil Havalimanı'nı işletmek için Türkiye veya Katar'ın yardımına ihtiyaç duyup duymayacağımızı söylemek için çok erken" diye konuştu.

İDDİA: ANKARA HAVALİMANI İÇİN TALİBAN'I TANIYACAK

* Middle East Eye adlı haber sitesi, iki kaynağa dayandığı haberinde Türkiye ile Katar'ın havalimanının bir konsorsiyum ile işletilmesi konusunda uzlaşmaya yakın olduğunu öne sürmüş; taslak bir metnin hazırlandığı, alanda güvenliğin eski asker ve polisleri çalıştıran özel bir şirket tarafından sağlanacağı iddia edilmişti. Haberde, Türkiye'nin bu anlaşma çerçevesinde Taliban'ı meşru iktidar olarak tanıyacağı da öne sürülmüştü.

SON SİVİLLERİN BUGÜN TAHLİYE EDİLMESİ PLANLANIYOR

* Reuters'a konuşan bir Batılı yetkili ise Kabil'deki sivillerin tahliyesinin bugün son bulmasının beklendiğini söyledi. Havalimanında yaklaşık 1000 kadar sivilin tahliye için beklediğini aktaran yetkili, "Her bir yabancı sivilin ve risk altındaki kişilerin bugün tahliye edileceğinden emin olmak istiyoruz. Bu süreç bittikten sonra askerler de çekilmeye başlayacak" ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER