Erdoğan, Afganistan göçü için G20 bünyesinde çalışma grubu önerdi

Erdoğan, Afganistan çalışma grubu başkanlığına talip oldu Türkiye'nin Afganistan kaynaklı yeni bir 'göç yükü'nü taşıyamayacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 bünyesinde bir çalışma grubu oluşturulmasını önererek, başkanlığa talip olduklarını söyledi.

Erdoğan, Afganistan göçü için G20 bünyesinde çalışma grubu önerdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan gündemiyle toplanan G20 Olağanüstü Liderler Zirvesi'ne video konferans yöntemiyle katılarak konuşma yaptı. Konuşmasında, Taliban'ın kapsayıcı bir yönetim kurmaya yönlendirilmesi gerektiği mesajını veren Erdoğan "Uluslararası toplumun Afgan halkına sırtını dönme lüksü yoktur" dedi. Afganistan için G20 bünyesinde bir çalışma grubu oluşturulmasını da öneren Erdoğan, Türkiye olarak bu grubun başkanlığına da talip olduklarını söyledi.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

-Afganistan'da yeni bir siyasi ve jeopotilik hakikat ile karşı karşıyayız. Afganistan'da güvenlik ve istikrarın bir an önce sağlanması sadece bölgesel değil uluslararası ölçekte de kritik önemdedir.

-Taliban'ı kapsayıcı bir yönetim kurmaya doğru yönlendirmeliyiz.

-Uluslararası toplumun Afgan halkına sırtını dönme, bu ülkeyi kendi kaderine terk etme lüksü yoktur. Afgan halkı ile güçlü bir dayanışma sergilememiz gerekiyor.

-Kabil Havalimanı'nda terör saldırısında ve Kabil'de yaşanan eylemlerde görüldüğü gibi terör tehdidi halen sürmektedir.

-Afganistan'daki gelişmeler göç riskini artırıyor. 3,6 milyonu Suriye'den gelenler olmak üzere 5 milyon mülteciye ev sahipliği yapan ülkemiz Afganistan kaynaklı yeni bir göç yükünü taşıyamaz. 

-Türkiye'nin güney ve doğu sınırlarından maruz kalacağı göç baskısından Avrupa ülkelerinin de etkilenmesi kaçınılmazdır.

-G20 bünyesinde bir çalışma grubu oluşturulmasını öneriyorum. Türkiye olarak bu grubun başkanlığına da talibi / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER