Rusya: İdlib'de militanlara göz yumamayız

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova: Türkiye ile İdlib’de yaptığımız anlaşmalara hâlâ bağlıyız ama bölgedeki teröristlerin tehlikeli provokatif eylemlerine de göz yummamız imkânsız.

Rusya: İdlib'de militanlara göz yumamayız
Rusya’dan İdlib’deki gerilim konusunda Türkiye’ye bir uyarı geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye’yle İdlib’e ilişkin imzaladıkları Soçi Mutabakatı’na hâlâ bağlı olduklarını ‘ancak bu bölgedeki militanların saldırılarına göz yummalarının imkânsız olduğunu’ söyledi.


Haftalık basın toplantısında Suriye’nin İdlib bölgesindeki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zaharova, “Militanların kışkırtmaları ve ani saldırılarına karşın Rusya, İdlib’deki duruma istikrar kazandırılması amacıyla Türkiye’yle yapmış olduğu anlaşmalara hâlâ sadık” dedi.

“Ülkelerimizin askerleri daima temas halinde ve şiddetin tırmanmasını önlemek amacıyla eylemlerini birbirleriyle koordine ediyorlar” diye konuşan Rus Dışişleri Sözcüsü, şöyle devam etti: “Bunların yanında, teröristlerin tehlikeli provokatif eylemlerine de göz yummamız imkânsız. Zira söz konusu teröristler bu eylemleriyle Rus hava üssü Hmeymim’i, Suriye askerlerini ve sivilleri tehdit ediyor.”

PESKOV DA BENZER BİR AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Zaharova’nın açıklaması öncesinde Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da, İdlib’deki militanların sivillere ve Rus tesislerine saldırmasını engellemenin ‘Türkiye’nin sorumluluğu olduğunu’ söylemişti.

Rusya ile Türkiye’nin Eylül 2018’de Soçi’de imzaladıkları mutabakata göre, radikal militanların İdlib’deki silahsızlandırılmış tampon bölgeden çekilmesi gerekiyordu. Ancak sürenin Ekim 2018’de dolmasına rağmen, militanlara garantör olan Türkiye bu örgütlerin hepsinin buradan çekilmesini sağlamış değil. (Sputnik)

Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2019, 23:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER