Ağızdan alınan ilk Covid-19 hapı için FDA başvurusu yapıldı

İlaç firması Merck, ağızdan alınan korona virüsü ilacına onay için ABD Gıda ve İlaç Dairesi'ne başvurdu. İlaç, onaylanması halinde ağızdan alınan ilk Covid-19 hapı olacak.

Ağızdan alınan ilk Covid-19 hapı için FDA başvurusu yapıldı

İlaç firması Merck, geliştirdiği korona virüsü ilacının onaylanması için ABD Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) başvuruda bulundu. İlaç onay alırsa, pandemiyle mücadeleye yeni ve kullanımı kolay bir tedavi eklenmiş olacak.

FDA, kararını vermeden önce Amerikalı ilaç firmasının geliştirdiği ve 'molnupiravir' adı verilen ilacın güvenlik ve etkinliğiyle ilgili verileri inceleyecek. FDA'in Merck'ün ilacına birkaç hafta içinde onay verebileceği belirtiliyor. FDA'in Covid-19 tedavisi için daha önce onayladığı ilaçların hepsi serum ya da iğne ile hastaya veriliyor. Merck'ün ilacı, onaylanması durumunda ağızdan alınan ilk Covid-19 hapı olacak.

HASTANELERDEKİ YÜKÜ AZALTABİLİR

Hastaların Covid-19 belirtilerini hafifletmek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için evde alabilecekleri antiviral ilaç, hastanelerdeki hasta yükünü azaltabilir ve zayıf sağlık sistemine sahip yoksul ülkelerde salgının yayılmasını kontrol altına alabilir. İlaç aynı zamanda pandemiyle mücadelede ilaçla tedavi ve aşıyla enfeksiyonu önleme şeklindeki iki yönlü yaklaşımı güçlendirebilir.

Merck ve ortağı Ridgeback Biotherapeutic, özellikle ağır hastalık ya da hastaneye kaldırılma riski olan yetişkinlerde hafif ve orta şiddette seyreden Covid-19'a karşı acil kullanım için FDA'e başvurduklarını açıkladı. Merck'ün bulaşıcı hastalıklar birimi yöneticilerinden Dr. Nicholas Kartsonis, "İlaç ağız yoluyla kullanılacağı için sağlık merkezleri devre dışı kalıyor. Bu nedenle ilacın çok güçlü bir araç olacağını düşünüyorum" dedi.

'ÖLÜMLERİ YARI YARIYA AZALTIYOR'

Şirket, ilacın Covid-19 hastalığının erken safhadaki belirtilerini gösteren hastalarda hastaneye yatış ve ölümleri yarı yarıya azalttığını, ay başında açıklamıştı. Verilerin çok güçlü olması nedeniyle bağımsız tıp uzmanları, deneylerin durdurulabileceği tavsiyesinde bulunmuştu.

Deneyler sırasında ilacın yan etkilerinin ilacı alanlarla, etkin madde içermeyen (plasebo) hapı alanlar arasında benzerlik gösterdiği saptanmıştı. Ancak Merck, yan etkilerle ilgili verileri kamuoyuyla paylaşmadı. Bu konudaki ayrıntılar, FDA değerlendirmesinin kilit unsurlarından biri olacak.

Sağlık yetkilileri, pandeminin başından bu yana ağız yoluyla alınabilecek, kullanımı kolay bir ilaca ihtiyaç olduğunu vurguluyordu. Amaç, 20 yıl önce geliştirilen, gribin en şiddetli belirtileri olan ateş, öksürük ve burun tıkanıklığını hafifleten ve hastalık sürecini bir ya da iki gün azaltan Tamiflu benzeri bir ilaca sahip olmak. (Amerika'nın Sesi)

Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2021, 21:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER