Irak'ta seçimin kazananı Sadr Grubu oldu

Irak'tan gelen sonuçlar, seçimleri Şii din adamı Mukteda es-Sadr'a bağlı Sadr Grubu'nun kazandığını ortaya koydu. Seçimlere katılım ise yüzde 41'de kaldı.

Irak'ta seçimin kazananı Sadr Grubu oldu

Irak’ta, kesin olmayan seçim sonuçlarına göre parlamentoda 73 sandalye elde eden Sadr Grubu birinci parti oldu. Kürdistan Bölgesi’nde ise KDP seçimi önde tamamladı.

Rûdaw’a konuşan Şii lideri Mukteda es-Sadr’ın ofisinden bir kaynak, şu ana kadar 329 sandalyeli parlamentoya 73 vekil göndermeyi garanti ettiklerini söyledi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliğinin Sadr Grubu başkent Bağda’ta 28, Basra’da 9, Nasıriye’de 8, Misan’da 7, Necef’te 5, Divaniye’de 5, Wast’da 5, Kerbela’da 4 ve Musena’da da 2 sandalye almayı garantiledi.

Dün akşam Rûdaw yayınına bağlanan Sadr Hareketi Ofisi Sorumlusu İbrahim Cabiri, yaklaşık 80 sandalye kazandıklarını açıklamıştı.

Irak eski Parlamento Başkanı Muhammed Helbusi'nin liderlik ettiği Takaddum Partisi de 38 sandalye kazandı.

Eski Başbakan Nuri Maliki'nin Kanun Devleti Koalisyonu da 37 vekille üçüncü sırada yer aldı.

Kürdistan Bölgesi ve “tartışmalı bölgeler” diye adlandırılan Kürdistani bölgelerde ise Kürdistan Demokrat Partisi seçimleri önde tamamladı.

KDP Erbil’de 11, Musul’da 9, Duhok’ta 8, Süleymaniye’de 2 ve Kerkük’te de 2 olmak üzere toplam 32 vekil çıkardı.

Irak Yüksek Seçim Komiserliği, kesin sonuçları henüz açıklamadı.

Irak'ta 2003 yılından bu yana beşincisi yapılan seçimlerin, yüzde 41'le en düşük katılım oranına sahip seçim olduğu ifade edildi. / Rudaw

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER