İsrail'in 'Esad'a bakış değişse bile Golan'ı vermeyeceğiz' açıklaması Şam'ı kızdırdı

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, tek taraflı olarak ilhak ettikleri Golan Tepeleri'ni Suriye'ye geri vermeyeceklerini söyledi. Şam yönetiminden "Golan, Arap ve Suriye toprağıdır" tepkisi geldi.

İsrail'in 'Esad'a bakış değişse bile Golan'ı vermeyeceğiz' açıklaması Şam'ı kızdırdı

İsrail hükümeti, 1967'den bu yana işgal altında tutup Donald Trump yönetiminin yeşil ışık yakmasıyla 2019'da tek taraflı olarak ilhak ettiği Golan Tepeleri'ni, 'dünyanın Beşar Esad yönetimine bakış açısı değişse bile' geri vermeyeceğini açıkladı. Şam yönetimi bu açıklamayı kınayarak uluslararası hukuk ihlaline dikkat çekti.

'DÜNYA BÖYLE TERCİH EDİYOR' İDDİASI

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Golan'ın geleceğine dair bir konferansta 'Suriye'deki iç çekişmelerin dünyadaki birçoklarını, bu güzel ve stratejik toprakların İsrail devletinin elinde kalmasının tercih edilir olduğuna ikna ettiğini' savundu. Bennet, "Fakat dünyanın Suriye veya Esad'la ilgili bir yön değişikliğine gitmesi halinde -ki bu olabilir- böyle bir durumun Golan'a bir etkisi olmayacaktır. Golan İsrail'indir, nokta" iddiasında bulundu. 

YENİ YASADIŞI YERLEİM SİNYALİ

Bennet, muhafazakâr Makor Rishon gazetesinin düzenlediği toplantıda, Golan'da yeni yasadışı yerleşimler kuracaklarının da sinyalini vererek, stratejik bölgedeki İsrailli nüfusunu iki katına çıkarmak istediklerini söyledi.

ŞAM: GOLAN SURİYE VE ARAP TOPRAĞIDIR

İsrail'in BM kararları uyarınca Suriye'ye iade ederek çekilmesi gereken ancak Trump'ın desteğiyle ilhak ettiği Golan Tepeleri hakkındaki bu açıklaması Şam'ın tepkisini çekti. Suriye devlet ajansı Sana'ya konuşan bir Dışişleri kaynağı, "Bu tür saldırgan açıklamalar ve politikalar, Golan'ın Arap ve Suriye toprağı olduğuna, öyle ya da böyle anavatana döneceğine dair ebedi gerçeği değiştirmeyecektir" dedi Yetkili, Bennet'in açıklamasının 'Siyonist oluşumun yayılmacı doğasını gösterdiğini' söyleyerek, Golan'ın Suriye'ye ait olan işgal altındaki bölge olarak statüsünün tanındığı uluslararası meşru kararların ihlal edildiğini vurguladı.

GOLAN TEPELERİ NEDEN ÖNEMLİ?

Golan Tepeleri, Suriye’nin başkenti Şam’ın 60 kilometre güneybatısında bulunan, 1200 kilometrekarelik bir plato. Suriye’ye yukarıdan bakan bölge, stratejik önem taşıyor.

İsrail, Suriye devletine ait olan bölgeyi 1967 savaşında işgal etmişti. Suriye ordusunun 1973’te bölgeyi geri alma girişimi başarısız olmuştu. Golan Tepeleri’nin ‘İsrail işgali’ altında olduğu tespitinin yer aldığı bir dizi BM kararı bulunurken, İsrail’in bölgeyi 1981’de tek taraflı olarak ilhak etme niyeti Trump öncesindeki Amerikan yönetimlerince de reddedilmişti. BM Güvenlik Konseyi’nin 242 sayılı kararı ise İsrail’e Golan Tepeleri’nden çekilme çağrısı yapıyor, İsrail askerlerinin buradaki varlığını ‘işgal’ olarak niteliyor. 

Suriye ile İsrail, Golan’daki işgal nedeniyle şu an için resmen savaş halinde sayılıyor. Golan Tepeleri’ndeki BM Barış Gücü ise iç Suriye'deki savaş sırasında bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2021, 21:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER