'Ateşkes konusunda henüz karar yok'

Gazze'de 72 saatlik ateşkes sona erdi. Hamas, ateşkesin uzatılmasıyla ilgili henüz karar verilmediğini söyledi. İsrail Hamas'ı ateşkesi ihlal etmekle suçladı, Hamas reddetti.

'Ateşkes konusunda henüz karar yok'
 Reuters'ın haberine göre Hamas sözcüsü, sabah 8'de sona eren ateşkesin uzatılması konusunda anlaşma olmadığını, ancak kalıcı ateşkes için Kahire'de görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.  

İsrail Hamas'ın ateşkesi bozduğunu iddia etti. İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, 72 saatlik ateşkesin süresi dolmadan Hamas güçlerinin İsrail'in güneyine düşen iki roket fırlattığı belirtildi.

Hamas ise füze attığı iddiasını reddetti.  

Ateşkes süresinin dolmasının ardından Aşkelon'da yine sirenler çalmaya başladı. İsrail'de yayın yapan Kanal 2 Televizyonu'na göre, roketler İsrail'n füze savunma sistemi 'demir kubbe' tarafından İsrail'in güneyindeki Aşkelon dolaylarında önlendi.

 

'Yeniden savaşmaya hazırız'

Kassam Tugayları'ndan bir askeri yetkili perşembe akşamı yaptığı açıklamada, yeniden savaşmaya hazır olduklarını vurguladı. Kahire’de Filistinlileri temsil eden gruba seslenen askeri yetkili İsrail’in, şartları kabul etmemesi halinde görüşmelere devam etmemeleri ve şartlarından asla taviz vermemelerini talep etti.

“Taleplerimiz görüşmeleri gerektirmiyor. Çünkü taleplerimiz tamamen insani haklarımız” diyen Kassam Tugayları yetkilisi, İsrail’i yenmeye güçlerinin yeteceğini, onları askeri ve ekonomik büyük bir yenilgiye uğratacaklarını ifade etti.

Gazze’ye uygulanan kuşatmanın kaldırılması ve Limanının kullanıma açılması konusunda bir anlaşmaya varılmaması halinde ateşkesi uzatmayacaklarını söyleyen yetkili, ateşkesin uzatılmasının Filistinlilerin ve Gazze halkının beklentilerini karşılamasına bağlı olduğunu vurguladı.

Yetkili, kuşatmanın kaldırılması, Gazze havaalanı ve limanının kullanıma açılması yönündeki şartlarının vazgeçilmez olduğunu vurguladı.

Kassam Tugaylarının yerlerini terk etmediklerini ifade eden askeri yetkili, operasyona hazır durumda beklediklerini söyledi.

Reuters'a konuşan İsrailli bir yetkili ise mevcut şartlarda ateşkesi uzatmaya hazır olduklarını söylemişti.

AFP'ye açıklama yapan İsrailli bir yetkili de "Ateşkesin koşulsuz olarak uzatılmasında İsrail için bir sorun yok" dedi. / Al Jazeera

Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2014, 12:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER