Çin, Elon Musk'ı BM'ye şikayet etti: 'Uzayı çöplüğe çeviriyor'

Pekin yönetimi, Elon Musk ve ABD'yi BM'ye şikayet etti: Musk'ın uydularının uzay istasyonumuza çarpması iki kez özel güvenlik önlemleriyle engellendi. Washington önlem alsın.

Çin, Elon Musk'ı BM'ye şikayet etti: 'Uzayı çöplüğe çeviriyor'

Çin'le ABD arasında yaşanan gerilimde yeni bir perde açıldı. Pekin yönetimi, Elon Musk'ın sahibi olduğu uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in Starlink uydularını Birleşmiş Milletler'e (BM) şikayet ederek, ABD'ye Dış Uzay Anlaşması'na uyması gerektiğinin hatırlatılmasını istedi.

'DEVLETLERİN SORUMLULUĞU VAR'

Şikayet, SpaceX'in uydularının geçtiğimiz yıl içinde iki defa Çin'in uzay istasyonuna çarpmasının son anda engellenmesi üzerine yapıldı. Pekin yönetimi, BM'nin Dış Uzayın Barışçıl Amaçlarla Kullanımı Komitesi'ne yazdığı mektupta uzay istasyonunun 1 Temmuz ve 21 Ekim tarihlerinde çarpışmayı engellemek için özel güvenlik önlemleri almak zorunda kaldığını belirterek, ABD'yi vatandaşı olan Elon Musk konusunda sorumluluk almaya çağırdı.

Mektupta BM Genel Sekreteri'nden, uluslararası uzay hukukunun temelini oluşturan Dış Uzay Anlaşması'na taraf olan tüm ülkelerin yükümlülüklerini yerine getirmesi istendi. Mektupta, tüm devletlerin uzayda hem kendi hükümetlerinin hem de hükümet dışı aktörlerin ulusal faaliyetleri konusunda uluslararası sorumluluk taşıdığı belirtildi. 

'TÜM İNSANLIK BEDEL ÖDEYECEK'

Haberin duyulmasının ardından Çin'in Twitter'ı Weibo üzerinden Elon Musk'a tepki yağdı. Bir kullanıcı Starlink uydularını 'uzay çöpü' olarak nitelerken, bir diğeri 'Amerikan uzay savaşı silahları' benzetmesi yaptı. Bir diğer kullanıcı da "Starlink'in riskleri zamanla ifşa oluyor. Onların faaliyetleri nedeniyle tüm insanlık bedel ödeyecek" dedi.  

Dünyanın yörüngesindeki uydu sayısı 30 bine yaklaşırken, bilim insanları faciaya yol açacak çarpışmalardan kaçınılması için hükümetlerden daha fazla bilgi paylaşmalarını istiyor. SpaceX ise Starlink ağı için yaklaşık 1900 uydu fırlatmış durumda.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER