Fransa'da Bir Aktivisti Öldüren Gaz Bombası Yasaklandı

Fransa'da bir aktivistin ölümüne sebep olan gaz bombası tipinin kullanılması yasaklandı. Polis sendikaları ortak bir açıklamayla yasağa tepki gösterdi. Hafif etkili gaz bombalarının kullanılmasına ise kısıtlama getirildi.

Fransa'da Bir Aktivisti Öldüren Gaz Bombası Yasaklandı
 Fransa’da eylemlere müdahale eden kolluk kuvvetlerinin “saldırı amaçlı el bombası” olarak adlandırılan gaz bombalarını kullanması yasaklandı; etkisi daha az olan gaz bombalarının kullanılmasına ise kısıtlamalar getirildi.

21 yaşındaki aktivist Rémi Fraisse,25 Ekim’i 26 Ekim’e bağlayan gece, Tescou akarsuyu üzerine yapılması planlanan baraj projesine karşı işgal eylemine jandarmanın gaz bombalarıyla saldırması sonucu hayatını kaybetmişti.

Fransa İçişleri Bakanlığı 28 Ekim’de kolluk kuvvetlerinin gaz bombası kullanımının bir süreliğine askıya alındığını açıklamıştı. İçişleri Bakanı Cazeneuve, dün yaptığı açıklamayla ise gaz bombası kullanımının tamamen yasaklandığını duyurdu.

Cazeneuve, Rémi Fraisse’in ölümüyle ilgili idari soruşturma raporunu açıkladığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Rémi Fraisse’in doğrudan bir gaz bombası nedeniyle ölmesi, bu bombaların kullanılmaya devam edilmesi konusunda sorular uyandırıyor. Bu mühimmat 21 yaşında genç bir erkeği öldürdüğü ve bunun bir daha yaşanmaması için, düzenin sağlanması için düzenlenen operasyonlarda bu mühimmatın kullanılmasının yasaklanmasına karar verdim.”

Polis sendikaları tepkili

Polis sendikası yasağa tepki gösterirken, bu kararın sadece Rémi Fraisse’in ölümüyle ilgili soruşturma süresince devam edecek geçici bir karar olduğunu umduklarını söyledi.

Dört polis sendikasının yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Polis ve jandarma gibi güvenlik kuvvetlerinin, bu zor görevlerine uygun araçlardan kalıcı olarak mahrum edilmemeleri temel bir noktadır. Aşırı şiddet içeren durumlarda, uygun araçlara başvurulması düzenin sağlanması için gerekli olduğu gibi, polis ve jandarmanın vücut bütünlüğünün korunması için şarttır.”

Hangi gaz bombaları yasaklandı?

Fransa’da jandarma “F” adı verilen göz yaşartıcı ve “OF” adı verilen göz yaşartıcı olmayan saldırı amaçlı el bombaları kullanıyor. Bu bombalar, yüksek oranda TNT içerdiği için yakıcı özelliği çok yüksek. İçişleri Bakanlığı, bu bombaların kullanılmasını tamamen yasakladı.

Polis ise “GLI” adı verilen göz yaşartıcı anlık gaz bombaları ve “GI” adı verilen anlık gaz bombaları kullanıyor. Bu iki bomba çeşidi, jandarmanın kullandığı “saldırı amaçlı” olarak nitelen gaz bombalarından çok daha az etki yaratıyor. İçişleri Bakanı Cazeneuve, bu bombaların kullanımını da Rémi Fraisse soruşturması süresince askıya aldı. Ancak bu bombalar tamamen yasaklanmadı, sadece kullanımının sınırlanması için birçok kural getirildi.  / Bianet

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2014, 21:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER