Güney Afrika DSÖ'nün göndereceği Sinovac aşılarını reddetti

Dünya Sağlık Örgütü'nün, Afrika ve Asya ülkelerine Çin aşısı da yollama planları netleşti. Güney Afrika, kendisi için ayrılan 2..5 milyon doz Sinovac aşısını kabul etmeyeceğini açıkladı.

Güney Afrika DSÖ'nün göndereceği Sinovac aşılarını reddetti

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) kapsamında yoksul ülkelere Çin menşeli aşılardan da gönderme planları netleşti. Reuters ajansının aktardığı bir DSÖ belgesine göre, önümüzdeki ayın sonuna dek çoğunluğu Afrika ve Asya ülkelerine olmak üzere, 100 milyon doz Sinovac ve Sinopharm aşısının ücretsiz olarak gönderilmesi planlanıyor. Böylece DSÖ, Çin aşılarını Covax üzerinden ilk kez dağıtmış olacak.

'DELTA VE HIV KONUSUNDA VERİLER YETERSİZ'

Ancak Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, Türkiye'de de kullanılan Sinovac aşısını reddettiği belirtildi. Güney Afrika Sağlık Bakanlığı'nda aşı dağıtımından sorumlu olan üst düzey yetkililerden Nicholas Crisp, "Delta'ya karşı etkisine dair yeterli bilgi yok. HIV görülen nüfuslara dair de veri yok" dedi. Reuters ajansına konuşan Crisp, "COVAX'tan Sinovac'ı kabul etmedik çünkü bizim değerlendirme ve planlamamız açısından henüz bunun için erken" ifadelerini kullandı.

Afrika kıtasında COVAX'tan en fazla aşı alacak ülkelerden biri olan Güney Afrika Cumhuriyeti'ne, 2..5 milyon doz Sinovac aşısı gönderilmesi planlanıyordu.

Kenya, Ruanda, Togo ve Somali'den gelen açıklamalardaysa, Çin aşıları konusunda endişe duyulmadığı ve çok sayıda insanın en kısa sürede aşılanması gerektiği vurgulandı.

DSÖ'nün planına göre, temmuz ile eylül sonu arasında 100 milyon doz Çin aşısının dağıtılması hedefleniyor. Bu aşıların 50 milyon dozunun Sinovac, 50 milyon dozunun da Sinopharm üretimi olması planlanıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER