Kabil Havalimanı'nın dışında patlama: 60'dan fazla kişi öldü

Kabil'de tahliyelerin yapıldığı havalimanının dışında intihar saldırısı düzenlendi. Ardından peş peşe 5 patlama oldu. IŞİD'in üstlendiği saldırılarda ölen 60'dan fazla kişiden 13'ü ABD askeri.

Kabil Havalimanı'nın dışında patlama: 60'dan fazla kişi öldü

Afganistan'da Taliban'ın yönetimi ele geçirmesi sonrası tahliyelerin gerçekleştirildiği Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın dışında iki patlama meydana geldi. Ardından peş peşe 5 patlama daha yaşandı. Yetkililerin yaptığı açıklamalara göre, intihar saldırılarında en az 60 kişi öldü, 140 kişi de yaralandı.  

Reuters'a konuşan bir ABD'li yetkili, ilk haberlere göre intihar saldırısı düzenlendiğini söyledi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Frank McKenzi, saldırıda 12 ABD askerin öldüğünü ve 15 askerin yaralandığı açıkladı. 

PENTAGON: EN AZ İKİ PATLAMA MEYDANA GELDİ

Pentagon basın sözcüsü John Kirby ise iki patlama meydana geldiğini ve 'karmaşık bir saldırı' düzenlendiğini açıkladı. Kirby, saldırılardan birinin havalimanının Abby kapısında düzenlendiğini, ölenler ile yaralılar arasında ABD'liler ile sivillerin bulunduğunu söyledi. Pentagon sözcüsü, Abby Kapısı'nın yakınındaki Baron Oteli'nin içinde veya yakınında en az bir patlamanın daha gerçekleştiğini belirtti.

Reuters'a konuşan bir Taliban yetkilisi aralarında çocukların da bulunduğu en az 13 kişinin saldırıda öldüğünü, havalimanının dışında bulunan çok sayıda Taliban militanının yaralandığını söyledi. 

MSB: BİRLİĞİMİZDE HASAR YOK

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamadaysa, iki patlama meydana geldiği belirtildi. Bakanlığın Twitter hesabından, "Kabil Havaalanı dışında iki patlama olmuştur. Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur" bilgisi paylaşıldı. 

MCKENZİ: 12 ABD ASKERİ ÖLDÜ

Reuters haber ajansına konuşan ABD'li bir yetkili saldırıda 4 ABD askerinin öldüğünü, 3 askerin de yaralandığını söyledi.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Frank McKenzi, saldırıda 12 askerin öldüğünü ve 15 askerin yaralandığı açıkladı. McKenzi, bombalı saldırının ardından çatışma yaşandığını da aktardı. 

Tahliyelerin devam ettiğini belirten McKenzi, bin ABD vatandaşının halen Afganistan'da bulunduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

CNN International'a açıklama yapan Afganistan Sağlık Bakanlığı'ndan bir yetkili, saldırıda 60'dan fazla kişinin öldüğünü en az 140 kişinin yaralandığını aktardı.

AA: PATLAMA SAYISI 6'YA YÜKSELDİ

Ajansın, saat 22.50'de geçtiği habere göre, Kabil'de patlama sayısının 6'ya yükseldi. Kabil'deki AA muhabiri saldırının ardından havalimanına yakın bölgelerden 4 patlama sesi daha geldiğini belirtti. Bunlardan en şiddetli patlama 6'ncısında hissedildi.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bombalı saldırı dışındaki patlamaların, "ABD güçlerinin havaalanı içinde kendi ekipmanlarını imha etmesinden" kaynaklandığını duyurdu.

IŞİD İSTİHBARATI ALINMIŞTI

Başta ABD olmak üzere, Kabil'deki tahliyeleri sürdüren Batılı ülkelerin büyükelçilikleri bugün olası bir IŞİD saldırısına dair istihbarat alındığını açıklamıştı. Elçilikler, vatandaşlarından havalimanından uzak durmalarını istemişti. Ancak bu uyarıya rağmen havalimanının kapılarının hâlâ çok kalabalık olduğu belirtiliyordu.

IŞİD ÜSTLENDİ

Kabil Havaalanı'nda meydana gelen bombalı saldırıları IŞİD'in üstlendiğini bildiren Reuters ajansı, gece saatlerinde ölen ABD askeri sayısının 13'e yükseldiğini duyurdu.  / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER