Pelosi, Kongre'de Trump'ın konuşmasını yırttı!

ABD, Kongre'de Başkan Donald Trump ile Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi arasında yaşanan gerilimi konuşuyor. Pelosi, Trump'ın Kongre'de yaptığı ulusa sesleniş konuşmasının metnini yırttı.

Pelosi, Kongre'de Trump'ın konuşmasını yırttı!
ABD Başkanı Donald Trump’ın Kongre’de yaptığı ulusa sesleniş konuşmasına, Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi’nin konuşma metnini yırtması damga vurdu. Pelosi, 80 dakikalık konuşmanın sonunda, Kongre’nin Cumhuriyetçi üyelerinin Trump’ı alkışladığı sırada, konuşma metnini yırttı.


EN SON TÜRKİYE TOPLANTISINDA KAVGA ETMİŞLERDİ

Eski bir televizyon yıldızı ve emlakçı olan muhafazakâr Trump ile Kaliforniyalı bir liberal olan Pelosi’nin yıldızları hiç barışmamışken, ikili en son dört ay önce, Beyaz Saray’da Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine harekatı konusundaki bir toplantıda biraraya gelmişti. Pelosi toplantıda Trump’a öfkelenerek Beyaz Saray’ı terk etmişti.

TRUMP ELİNİ SIKMADI

İkili bu kavgadan sonra dün Kongre’de ilk kez biraraya gelirken, Trump Pelosi’nin elini sıkmadı. ‘Birliğin Durumu’ adlı ulusa sesleniş konuşması için Trump’ı Kongre’ye takdim etmesi gereken Pelosi’yse, takdim anında geleneksel olarak kullanılan ‘önemli ayrıcalık ve büyük bir şeref’ ifadelerini hiç ağzına almadı; “Sayın Kongre üyeleri, ABD Başkanı” takdimiyle yetindi. Pelosi, konuşma bittiğinde de Trump’ı alkışlamak yerine metni yırtmayı seçti.

‘SEVİYELİ HAREKET BUYDU’

Yanındaki Başkan Yardımcısı Mike Pence ve diğer Cumhuriyetçilerin alkışladığı sırada metni yırtan Pelosi, sonradan gazetecilere yaptığı açıklamada “Alternatifi düşünüldüğünde, yapılacak seviyeli hareket buydu” demeyi de ihmal etmedi.

HAVADA KALAN ELİNİN FOTOĞRAFINI PAYLAŞTI

Pelosi, sonradan attığı bir tweet’te de, Trump’a uzattığında havada kalan elinin fotoğrafını paylaşıp, “Demokratlar, halk için çalışmak üzere dostluk elini uzatmayı hiç bırakmayacak. Ortak zemin bulabileceğimiz zaman bunun için çalışacağız, bulamayacağımızdaysa geri adım atmayacağız” dedi.

‘NEFRETİ KÖR ETMİŞ’

Trump cephesiyse Pelosi’ye tepkili. ABD Başkanı’nın seçim kampanyası sözcüsü Kayleigh McEnany, ‘Trump’a karşı nefretinin Pelosi’yi elitist bir şekilde kör ettiğini’ savundu.

TRUMP’IN KONUŞMASINDA NE VARDI?

Trump’ın 80 dakikalık konuşmasında en dikkat çeken eksikliklerden biri, hakkındaki azil soruşturmasına hiç değinmemesi oldu. ABD Başkanı, Amerika’nın ‘Muhteşem Dönüşü’ temalı konuşmasında, kasım ayındaki seçimleri kazanırsa izleyeceği dört yıllık politakaları anlattı; sık sık kendi başkanlığını övdü.

Konuşmaya “Üç yıl gibi kısa bir zamanda Amerika’nın Düşüşü zihniyetini paramparça ettik. Kısa süre önce hayal edilemez bir hızda ilerliyoruz” diye başlayan Trump, konuşmasının ilk bölümünü ekonomi ve ticarete ayırdı. Trump, iktidarının, ekonomi, ticaret anlaşmaları, istihdam, göçmen politikası, sağlık sistemi, ceza reformu, kürtaj tartışması, ABD ordusuna yatırım gibi iç politika başlıklarını ele aldı. Dış politikada İran’la gerilim, Afganistan savaşı ve IŞİD’le mücadeleyi öne çıkardı.

ABD Başkanı, 3 Ocak’ta Irak’ın başkenti Bağdat’ta suikastla öldürülen İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi ve 26 Ekim 2019’da ABD özel kuvvetlerinin operasyonunda öldürülen IŞİD Lideri Ebu Bekir El Bağdadi’yi öne çıkardı. Süleymani için bir kez daha “dünyanın bir numaralı teröristi” ifadesini kullandı. (Amerika’nın Sesi)

Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2020, 12:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER