Ukrayna'da kanlı gün: 18 ölü, bini aşkın yaralı

Ukrayna 1991 yılından bu yana ki en kanlı gününü yaşadı. Başkent Kiev’de hükümet karşıtı göstericiler ile polis arasındaki çatışmalarda aralarında polislerin de olduğu en az 18 kişi öldü, yüzlerce kişi de yaralandı.

Ukrayna'da kanlı gün: 18 ölü, bini aşkın yaralı
Ukrayna 1991 yılından bu yana ki en kanlı gününü yaşadı. Başkent Kiev’de hükümet karşıtı göstericiler ile polis arasındaki çatışmalarda aralarında polislerin de olduğu en az 18 kişi öldü, yüzlerce kişi de yaralandı.


Son haftalarda sakin olan Ukrayna’da, dün muhalif bir grubun Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in üyesi olduğu Bölgeler Partisi’nin başketteki binasını işgal etmesiyle çatışmalar yeniden başladı. Gün boyu süren ve akşam saatlerinde başka şehirlere de yayıldı. Gündüz saatlerinde 3 kişinin öldüğü, 150’sinin yaralandığı olaylar sonrasında Yanukoviç, eylemcilerin saat 18’e kadar işgal ettikleri Maidan (Bağımsızlık) Meydanı’nı boşaltmaları için ültimatom vermişti.

Muhalefete yanlısı göstericilerin alanı boşaltmamaları üzerine müdahale eden polis ile sert çatışmalar yaşandı. Her iki tarafın da ateşli silah kullandığı olaylarda gece yarısına gelindiğinde değişik kaynaklarca ölü sayısının 13 ila 18 arasında olduğu bildirildi.

Ölü sayısı hakkında değişik rakamlar verilirken, bini aşkın olarak ifade edilen yaralıların önemli bir bölümünün durumunun ağır olduğu bildiriliyor. Ölenlerden 6’sının ile yaralılardan en az 300 kadarının güvenlik güçlerinden olduğu da gelen bilgiler arasında.

Polis Maidan Meydanı’na bakan ve muhalefetin karargah olarak kullandığı bir sendika binasına girerek, boşalttı. Polisin gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale ettiği meydanda göstericilere ait olan çadırlar ve binalar alev aldı.

Öte yandan ülkenin batısındaki Lviv şehrinde bir polis merkezi ile silah deposu da sayıları 5 bin olarak tahmin edilen göstericilerin eline geçti.

Olaylar üzerine akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ile muhalif liderler Vitali Kliçko ve Arseni Yatsenyuk arasındaki görüşmelerden de sonuç alınamadı. Görüşme sonrası basına bilgi veren Kliçko, Yanukoviç’in polis müdahelesini durdurmayı reddederek, göstericilerin alanı ‘şartsız’ terketmesini istediğini söyledi.

Yanukoviç’in Ukrayna halkına yönelik bir ulusa sesleniş konuşması yapmak istediği bilgisi edinilirken, konuşmanın zamanına ilişkin tarih ise belirtilmedi.

Ukrayna’daki şiddetli çatışmalara dış dünyadan da tepkiler artıyor. Yanukoviç ile bir telefon görüşmesi yapan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, güvenlik güçlerinin geri çekilmesini talep etti.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikasından sorumlu Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da Ukrayna yönetimini uyararak, tüm şiddet olaylarını kınadığını duyurdu. Ashton, muhalefetin de katılımıyla yeni bir hükümet kurulması ve anayasa  reformunun yanı sıra cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılmasını talep etti.

Muhaliflere verdiği destekle bilinen Almanya’nın Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise Ukrayna’daki olaylarda karar veren kişilere yaptırımlar yapılabileceğini söyledi. Steinmeier, Avrupa Birliği’nin bugüne kadar geri çevirdiği yaptırımlar konusunu yeniden düşünebileceğini uyarısını da yaptı./ anf

Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2014, 08:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER