Önder: Varlığımız yadsınamaz, gölgelenemez

HDP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Sırrı Süreyya Önder, İstanbul'da düzenlenen bir buluşmada yaptığı konuşmada "Bugün bize 'Siz kenara çekilin oyları, bölmeyin' deniliyorsa, bizim yadsınamaz, gölgelenemez varlığımızdır" dedi.

Önder: Varlığımız yadsınamaz, gölgelenemez
HDP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Sırrı Süreyya Önder, İstanbul'da düzenlenen bir buluşmada yaptığı konuşmada "Bugün bize 'Siz kenara çekilin oyları, bölmeyin' deniliyorsa, bizim yadsınamaz, gölgelenemez varlığımızdır" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi, İstanbul'da basınla buluşma kokteyli düzenledi.

Taksim Hill Otel'de düzenlenen kokteyle, HDP Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayları Pınar Aydınlar ve Sırrı Sürreyya Önder, belediye eş başkan adaylarş, meclis adaylarş, HDP Eşbaşkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, EMEP Genel Baþkanı Selma Gürkan,  ESP İl Başkanı Çiçek Otlu ile Yıldırım Türker, Ruşen Çakır'ın da içinde olduğu gazeteciler katıldı. 

Eşbaşkan Adayı Pınar Aydınlar, "Yeni bir siyasetçi olarak karşınızdayız" diyerek konuşmasına başladı. Dünyanın her yerinde ezilenlerin diktatörlere karşı mücadele ettiğine dikkat çeken Aydınlar, "Dünya üzerinde 120 bin siyasi tutuklu var. Bunların 10 binin üzerinde siyasi tutuklu Türkiye'de bulunuyor" dedi. 

Eşbaşkan Adayı Sırrı Süreyya Önder ise 2011 seçimlerinden sonra milletvekillerine en büyük kötülüğü kendilerinin yaptığını söyleyerek, "Milletvekilleri, 'Siz gelince kadar bizim rahatımız yerindeydi' diyor. Tarihi bizimle başlatmıyoruz tabi ki, ancak bizimle birlikte seçilmişlerin yapması gereken işlerin niteliği değişti" diye konuştu. Toplumsal itiraz alanlarının en önünde yer aldıklarını hatırlatan Önder, "Farkındalığı ilk yaratanlar olarak içimizden geçen gaz miktarı BOTAŞ boru hattını kıskandıracak düzeyde. Bizim yaptığımız bütün toplumsal muhalefet alanının ortaklaştırılması, demokrasi paydasında birleşmesini sağlamaktır" ifadelerini kullandı. 

Daha önce yerel söz konusu olduğunda adlarının bile anılmadığına dikkat çeken Önder, "Ancak artık biz konuşulmadan yerel seçimler konuşulmuyor" dedi.

Önder, şöyle konuştu: "Bu kadar çok konuşulmamızın birinci nedeni, yaptıklarımız. Bütün hak gasplarının olduğu yerde en önde durduk. Bu kadar az vekil ile bu kadar çok işi nasıl yapabildiğimizi biz bile anlayamadık. Bir taraftan morg kapılarında genç bedenleri bekledik. Cezaevlerini ziyaret ettik. Her muhalefet gösterisinin içinde yer aldık. İkincisi, bütün bu birikimlerin yarattığı Gezi isyanı. Bu konuda çok konuşmamayı tercih ettim. Çünkü bu direnilecek bir konuydu. Ama üzerinden biraz zaman geçti. Artık biraz konuşabilirim. Gezi'den önce kentsel dönüşüm ve afet yasası çıktı. 24 kanunu değiştirdi. 20 bin kelime içinde 'afet' kelimesi bir kere geçiyordu. Rantın yasal kılıfını hazırlama operasyonuydu. O zaman Meclis'te konuşulurken, Kuzey Ormanları'nın talan edileceğini söyledim. 1 Mayıs'ta basına açıklama yaparken, 'Arkaya dönün ve Gezi Parkı'na pan yapın' dedim. 'Buradaki vahşetin biricik gerekçesi, Gezi Parkı için kıyım hazırlığıdır' dedim. 2 Mayıs'ta polis saldırısını protesto ederken de, aynı noktaya dikkat çektik. AKP'nin ne yaptığı ortada. Peki, CHP ne yaptı? CHP, belediye meclislerinde bu kepazeliğe oy birliği ile destek verdi. Demek istediğim şu; direnişimiz ve öncülük rolümüz tesadüfi değildi. Böyle bir duyarlılıkla Gezi kalkışmasının içinde yer aldı. Gezi platformunun kurucusu 8 partiden biri BDP'dir. Bizi itibarsızlaştırmak istediler. Ancak bunların hiçbirinin gerçek olmadığını Gezi direnişçileri biliyordu. Çünkü başlarını çevirdikleri her yerde bütün yoldaşlarımızı gördüler. Bugün bize 'Siz kenara çekilin oyları, bölmeyin' deniliyorsa, bizim yadsınamaz, gölgelenemez varlığımızdır."

Önder, 30 Mart seçimlerine iki siyasi partinin katıldığını söyledi:  "Biri biziz, diğeri tüm siyasi partiler. Biz de kent hakkı, halkın karar alma süreçlerine katılımı, kültür, inanç ve cinsiyet kimliklerine temsiliyet hakkı var. Onlarda bunların hiçbiri yok." 

Belediyelerde yapılan yolsuzluklara ilişkin binin üzerinde dosya olduğuna dikkat çeten Önder, "BDP'li belediyeler hakkında tek kör kuruşluk dosya yoktur. Kamunun hakkına tenezzül etme suçunu bulamazsınız. Bize 'Oylarını bölmeyir' dedikleri diğer siyasi parti ne yaptı? Belediyelerde ihaleye fesat karıştıranların alacakları cezaevine girmeyi gerektiren ceza 3 yılın üzerindeydi. CHP, AKP ile kolkola girdiler, 7 dakikada, ihaleye fesat karıştıran belediyecilerin cezasını 3 yıl sınırının altına indirdiler" dedi. / anf

Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2014, 08:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER