ABD, 6 yıl Fransa cumhurbaşkanlarını dinlemiş

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın 2006-2012 yılları arasında, dönemin Fransa cumhurbaşkanları Chirac, Sarkozy ve Hollande’ı dinlediği belirtildi.

ABD, 6 yıl Fransa cumhurbaşkanlarını dinlemiş

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) Fransız Cumhurbaşkanlarını 2006-2012 yılları arasında dinlediği belirtildi.

Wikileaks’in internet sitesinde yayımladığı, detayları Fransız Liberation gazetesi ve haber sitesi Mediapart ile paylaşılan “Elysee Casusluğu” isimli raporda, NSA’nın Fransa Cumhurbaşkanları Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy ve François Hollande’ı dinlediği belirtildi.

Raporda, NSA’nın sadece cumhurbaşkanlarını değil üst düzey devlet memurları, diplomatlar ve bakanları da dinlediği, dinleme yapılanlar arasında Hollande’ınki de dahil Elysee’deki birçok görevlinin cep telefonu numaralarının yer aldığı kaydedildi.

Wikileaks raporunda, Yunanistan krizi, AB liderleriyle görüşmeler, Fransa-Almanya ilişkileri, Filistin meselesi ve Fransa-ABD arasında daha önce gündeme gelen casusluk olayları gibi hem Fransa’yı hem de uluslararası toplumu yakından ilgilendiren konuların dinlemeye alındığı belirtildi.

Liberation gazetesi, ABD’nin Paris Büyükelçiliği’nin en üst katında bir dinleme merkezi kurulduğunu iddia ederek, Elysee Sarayı, İçişleri, Dışişleri, Savunma, Adalet Bakanlıkları ve Fransa Ulusal Meclisi’ne çok yakın mesafede bulunan ABD Büyükelçiliği’nin özel bir iletişim ağı üzerinden etraftaki kurumları dinlediğini öne sürdü.

Wikileaks’in kurucusu Julian Assange ise rapora ilişkin Wikileaks’in internet sitesinden yaptığı açıklamada, “Fransa halkının, kendi seçtikleri hükümetlerinin müttefiki tarafından dinlendiğini bilmeye ihtiyacı var. Yaptığımız işten gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz ay da NSA’nın Almanya Federal Haber Alma Servisi’yle (BND) işbirliği yaparak Avrupa’daki bazı ülkelere yönelik casusluk faaliyeti yürüttüğü iddia edilmişti.

Dinlemenin ortaya çıkmasının ardından Hollande’nin, Milli Güvenlik Konseyi’ni sabah saatlerinde olağanüstü toplama kararı aldığı belirtildi.

ABD’den ise konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

2013 yılında eski NSA çalışanı Edward Snowden tarafından yayınlanan belgelerde de NSA’nın Almanya Başbakanı Angela Merkel başta olmak üzere birçok Avrupalı hükümet ve devlet başkanını dinlediği ortaya çıkmıştı.

Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2015, 13:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER