AİHM'den Demirtaş'ın başvurusuna ret

AİHM, HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın kendisi ve kapatılan DTP üyeleri hakkında “Türk, senin düşmanın burada” başlıklı yazıyla hakaret ve kışkırtma suçu işlendiği gerekçesiyle yaptığı başvuruda, ihlal olmadığına hükmetti.

AİHM'den Demirtaş'ın başvurusuna ret

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, 2009 yılında yaptığı başvuru ile ilgili bugünkü kararında, hak ihlali olmadığına hükmetti.

Demirtaş, 2009’da kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) üyeleri ve kendisi hakkında 2007’de Bolu’daki bir yerel gazetede çıkan yazıda şiddetin teşvik edildiğini belirterek AİHM’e başvurmuştu.

Başvuruda, AİHM kararında adının ve soyadının baş harfleri “I.E.” olarak belirtilen gazete yazarının, “Türk, senin düşmanın burada” başlıklı yazısında kendisi ve parti üyeleri hakkında hakaret ve kışkırtma suçu işlenerek yasaların ihlal edildiğini ifade etmişti. Demirtaş’ın başvurusunda, bu yazı ile can güvenliğinin tehlikeye atıldığını belirtmişti.

Demirtaş’ın Türkiye’de yaptığı başvuru, savcılıkça “ifade ve basın özgürlüğü” takipsizlikle sonuçlanmıştı. Başvuruyu bugün karara bağlayan AİHM de Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) “yaşam hakkı” ile ilgili 2. maddesinin ihlal edilmediğine karar verdi.

Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2015, 12:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER