İtalya Meclis Başkanı Rojava heyetini resmi protokolle karşıladı

İtalya'da hükümet nezdinde görüşmeler yapan Rojava heyeti bugün meclis başkanı Laura Boldrini ile resmi bir görüşme gerçekleştirdi.

İtalya Meclis Başkanı Rojava heyetini resmi protokolle karşıladı
 İtalya'da hükümet ve çeşitli kurumlarla görüşmelerde bulunmak üzere İtalya'ya gelen ve dün parlamentoda basın açıklaması yapan Rojava delegasyonunun temasları sürüyor. İtalya'da hükümet nezdinde görüşmeler yapan Rojava heyeti bugün meclis başkanı Laura Boldrini ile resmi bir görüşme gerçekleştirdi. Rojava'daki demokratik özerklik sisteminin tanınması ve Kobanê'nin yeniden inşası kapsamında diplomatik arayışlarını sürdüren Rojava delegasyonu, bugün ayrıca İtalya Meclisi Dışilişkiler komisyonu ve Lazio bölge başkan yardımcısı ve meclis üyeleri ile de birer görüşme gerçekleştirdi.

LAZİO BÖLGESİNDEN KOBANÊ'YE DESTEK SÖZÜ

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, YPJ komutanı Nesrin Abdullah ve Kobanê Kantonu Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Enwer Müslim'den oluşan Rojava delegasyonuna bugün TEV-DEM eşbaşkanı Sinem Muhammed de dahil oldu. Heyet ilk görüşmesini Lazio Bölge Başkanı Massimilano Smeriglio ve belediye meclis üyeleri ile yaptı. PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, Kobanê Kantonu Yürütme Konseyi
Eşbaşkanı Enwer Muslim ve YPJ komutanı Nesrin Abdullah'ın katıldığı ilk görüşme yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Delegasyon üyeleri konuşmalarında Rojava'da halkın kendi iradesiyle kurduğu demokratik özerklik sisteminin kurumsallaşabilmesi için desteğe ihtiyaçları olduğuna vurgu yaptı. Ayrıca Kobanê başta olmak üzere her üç kantonda sadece ekonomik olarak değil aynı zamanda politik, teknik ve kalkınma gibi konularda önceliği demokrasi olan her kesimin işbirliğine gereksinim duyduklarını ifade ettiler. Heyetin aktarımından sonra Lazio Bölgesi Temsilcileri de bugüne kadar Rojava'ya destek amacıyla yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Daha önce bölge meclisinin konuyla ilgili bir önerge çıkardığını hatırlatan yetkililer Kobanê ile özellikle sağlık alanında işbirliğine hazır olduklarını belirtti. Kobanê'ye doktor gönderme, okullar arası değişim ve ekonomik kalkınma çerçevesinde çeşitli projeler gerçekleştireceklerinin sözünü verdi. Bölge başkan yardımcısı Massimilano Smeriglio da önümüzdeki aylarda bu konuya ilişkin resmi bir protokol hazırlayacaklarını ifade etti.

HEHEY İTALYA SENATOSU DIŞİLİŞKİLER KOMİSYONU İLE GÖRÜŞTÜ

Heyet ikinci görüşmesini saat 13:30'da İtalya Senatosu Dışilişkiler Komisyonu ile yaptı. Görüşmeye komisyon üyelerinin yanı sıra senatoda Forza İtalia Gup Başkanı Paolo Romani de katıldı. Rojava'daki demokratik özerlik sistemi, ekonomik, kültürel, güvenlik vb. konularda oluşan kurumsallaşmalara ilişkin bir saatlik resmi bir sunum yapan delegasyon üyeleri DAİŞ'e karşı mücadele esnasında yaşanan zorlukları da anlattı.

TEV DEM Eşbaşkanı Sinem Muhammed'in de katıldığı ikinci görüşmede DAİŞ'in insanlığı tehdit eden saldırılarına rağmen halen bazı devletlerden lojistik destek alabildiğine işaret edildi. Komisyon üyeleri de Rojava'da insanlık değerlerinin yükseltildiğini ve büyük bedeller verilerek kazanılan bu hakların korunması için destek sunacaklarını belirttiler.

İTALYA MECLİS BAŞKANI ROJAVA HEYETİNİ RESMİ PROTOKOLLE KARŞILADI

Heyet bugünkü son görüşmesini İtalya Meclis Başkanı Laura Boldrini ile yaptı. Saat 15:00'de resmi bir protokolle karşılanan heyet üyelerinin görüşmesi yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Görüşmede heyet adına konuşan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim ve TEV DEM Eşbaşkanı Sinem Muhammed, Rojava'da ekonomik, sosyal, kültürel ve güvenlik gibi konularda yapılanları ayrıntılı bir şekilde anlattı. Rojava'daki özerklik sisteminin dünyada örnek teşkil ettiğini bu nedenle devletler nezdinde resmi olarak tanınması gerektiğini ifade etti. Heyet Rojava'daki her üç kantonda yaşanan temel sorunları da şöyle özetledi; Kobanê tamamına yakını enkaza dönüşmüş bir kentti, bu nedenle yeniden inşa en temel sorundur. Afrin ve Cizre kantonlarında ise DAİŞ'in saldırıları nedeniyle Suriye'de en güvenlikli bölge olarak sayılan bölgeye yoğun bir mülteci akışı mevcuttur. Diğer sorunlar ise buna bağlı olarak görülmektedir. Heyetin aktarımlarını önemli bulduğunu ifade eden Boldrini, bu sistemin sadece Kürtlerin değil bölgede yaşayan tüm halklar ve inançların sisteme dahil olması gerektiğini söyledi. TEV DEM Eşbaşkanı Sinem Muhammed ise demokratik özerklik projesinin temelini bölgedeki toplumsal dokuya zarar vermeyen bir ortak yaşam arzusunun oluşturduğunu ifade etti.

Görüşmeyi önemsediğini ifade eden Laura Boldrini başta İtalya meclis başkanı sıfatıyla ve BM çerçevesinde Rojava'ya gereken desteğin sunulması için çaba harcayacaklarını ifade etti. Hükümetin Rojava'ya desteğini teşvik eden girişimlerin yanı sıra İtalya'da bulunan 12 bölgenin başkanlıklarını da Rojava’ya lojistik ve ekonomik anlamda destek sunması için teşvik edeceklerini belirtti. 

Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2015, 18:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER