'Alevilerin HDP'ye büyük bir ilgi ve güveni var'

Alevi aydın ve yazarlar, seçimlerde önemli rol oynayan Alevi toplumunun Suriye, Rojava, Güney Kürdistan ve Irak’ta yaşanan gelişmeleri göz önünde bulundurarak sandığa gideceğini ve HDP'ye oy vereceğini söyledi.

'Alevilerin HDP'ye büyük bir ilgi ve güveni var'

7 Haziran Genel Seçimlerine sayılı günler kalırken, Alevilerin oyları da sonuçları belirleyici önem taşıyor. Alevilerin temel taleplerine seçim beyannamesinde yer veren HDP’nin büyük bir ilgi ile karşılandığını söyleyen Alevi aydın ve yazarlar, AKP’nin Alevi toplumunda ‘cihatçı örgüt’, CHP'nin ise çözüm üretemeyen bir parti olarak görüldüğüne dikkat çekerken, HDP'nin ise umutlandırdığını belirtti.

Yavuz Selim’den bu yana inançları dolayısıyla sürekli katliam ve dışlanmaya maruz kalan Alevi toplumu, ‘Türk İslam’ sentezine karşı ‘laiklik-demokrasi’ kavramını ön planda tutan partilerde çareyi bulmaya çalışıyor. Toplumun inanç değerlerini kullanarak kendisini var etmeye çalışan iktidarlar, günümüzde elinde bulundurduğu en etkili silahı medya ile halkları kendisine bağlamaya çalışıyor. Ancak Ortadoğu ve dünyada gelişen kritik değişimler nedeniyle aydınlanmanın önüne geçilemiyor. Türkiye’de iktidar partisinin elindeki tüm imkanlara rağmen günden güne yok oluşla yüz yüze kalırken, 7 Haziran’da yapılacak genel seçim, Türkiye ve Kuzey Kürdistan’ın kaderini belirleyecek.

IŞIK: ALEVİLER İÇİN AKP VE SİSTEMİN GERİLETİLMESİ LAZIM

Yazar Murat Işık: "Aleviler için önümüzdeki seçimler tarihsel önemdedir. Ortadoğu da yaşanan süreç, tüm halklar ve inançları derinden etkilemektedir. Yaşanan kaos ve IŞİD vahşeti, Ortadoğu düzleminde halkların ve inançların örgütsüz ve savunmasız yaşayamayacakları gerçeğini ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle tüm toplumsal yapılar varlıklarını koruyabilecek örgütlülüklere ve bir statü kazama temelinde yeni bir mücadele anlayışına giderek sahip oluyorlar. Kuşkusuz ki, mevcut gelişmeler coğrafyamızdaki Alevilerin de daha örgütlü davranmasını zorunlu kılmaktadır. Yüzyıllardır kırım ve katliam politikalarına uğrayan Aleviler, artık kendi geleceklerini belirleme ve nasıl bir yaşam istediklerine dair, giderek yeni bir zihniyete sahip olmaktadırlar. Çünkü bugüne kadar gerek örgütlenme ve ittifak anlayışları, gerekse sisteme karşı ürettikleri talepler, sistemi zorlamaktan uzak ve sonuç alıcı değildir. Nüfusunun on beş- yirmi milyon olduğu söylenen Alevi toplumu, kendi geleceklerini belirleme konusunda gücünü birleştirmek zorundadır. Alevi toplumunun baskı, asimilasyon politikalarından kurtulmak ve bir demokrasi gücüne dönüşme ihtiyacı bulunmaktadır. Seçimler Aleviler açısından böylesi tarihsel süreçte yapıldığı için önemlidir. Alevi toplumu seçimleri AKP ve sistemin geriletilmesi, demokrasinin inşa edileceği bir süreç olarak ele almalıdırlar. Seçimlerin Aleviler açısından tarihsel önemi bundandır.

Ya başaşağı gidişi durduracak ve toplumsal bir ayağa kalkışı sağlayacaklardır; ya da var olan katliam ve kırım politikaları altında tıpkı Êzîdî halkı gibi ezilerek, tarihsel olarak büyük kaybedeceklerdir. Bu anlamda Alevi toplumu aslında günümüzde bir varlık-yokluk mücadelesi içindedir. Sistem tarafından insan yerine bile konmayan, kimliğini, inancını inkar ettiği ya da 'devletin Alevisi' olduğu oranda kabul gören Aleviler, kuşkusuz ki, bu ilişki biçimine itiraz etmelidirler. Çünkü Alevi inancı devletsiz bir inançtır. Aleviler hiçbir zaman devlete biat etmemişlerdir. Bugün Alevilik sistem içine çekilmek ve özü boşaltılmaya çalışılmaktadır."

ÖZTÜRK: ZALİMİN SOFRASI DIŞINDAKİ ALEVİLER HDP'Yİ DESTEKLEYECEK

Yazar Fazıl Öztürk: "AKP, barış sürecini nasıl sürüncemeye bırakıp, bıkkınlık getiren bir hale soktuysa, biz Alevilerle de sürdürdüğü süreç bundan pek de farlkı değil. Başlangıçta kendileriyle beraber hareket eden, partilerinde vekil seçilenler bile zamanla karşıtlarına dönüştürdüler. Gezi sürecinde öldürülen Alevi gençlerin çoğunlukta olması göz önüne alındığında, Alevilerin baştan beri radikal bir biçimde onlara ve soygun düzenlerine çıktıkları görülecektir. Ancak dünya mülk ve iktidar dünyasıdır. AKP de o dünya mülkünü yöneten, dağıtan, çalan, çırpan konumdadır. Biz Alevileri temsil etmeseler de, Alevi kimliğini kullanarak onların çanağını yalayan, kılıcını kuşanalar hiç de az değiller. Zalimin sofrasında beslenenleri Alevi saymazsak eğer, bu seçimde Aleviler HDP'yi destekleyecektir.

Eğer kişiler kendi oyları dışında, yakın akraba ve dostlarını arayarak, konuşarak, ziyaret ederek HDP’ye oy vermelerini istiyorlarsa; yıllardır oy verdikleri CHP’yle kendi aralarına bu seçimde mesafe koyuyorlarsa, bu benim için önemli bir veridir. Bu hallerin yaşayarak tanığı olan biriyim. Zaten, AKP’yi suçları bir arada tutuyor. Hesaplarını öbür dünyaya bırakmadan, Haziran’da soracağız."

BARANBEYİ: CHP ÇÖZÜM OLAMIYOR; HDP'YE BÜYÜK BİR GÜVEN SÖZ KONUSU

Araştırmacı-Yazar Yusuf Baranbeyi: "Alevi toplumunun yaşadığı bölgelerde yaptığımız araştırma sonucunda; Alevilerin seçimlerde bugüne kadar yaptığı tercihler vardı, başka bir alternatif bir partinin olmaması nedeniyle, laiklik kavramını kullanan CHP’den yana oyunu kullanıyordu. HDP projesinin ortaya çıkması, tüm farklılıkları bir arada toplayarak onlara yer vermesi çok ilgi görüyor. Ayrıca HDP’ye çok büyük bir güven öz konusudur. Aleviler; ‘biz bu fırsatı kaçırmamalıyız' diyor. Tayyip Erdoğan’ın Suudi Arabistan’a geliş gidişini çok tereddütle izliyorlar. İşte ‘sarayı yaptım, bana padişahlığı verin’ şeklinde algılar vardır. Tüm bu algıların içerisinde baktığımızda CHP’nin konuyu durduramama durumu söz konusu. Dolayısıyla Erdoğan’ın ve AKP’nin mevcut durumunu bozmak ve durdurmak için, Alevilerin bu ülkede özgürce yaşayabilmesini elde edebilmek için, hani derler ya ‘büyük insanlık kazanacak’, Aleviler de o şekilde büyük insanlık kazanmalıdır, diyorlar. Aleviler, CHP’ye oy vermenin mevcut durumu değiştirmeyeceğini söylüyorlar. Bir kısım Alevi yurttaşımız Kılıçdaroğlu kimliği nedeniyle direniyorlar, fakat gençler bu görüşte değil. Avrupa’da yaşayan Aleviler, yaşlıları ikna etmek için bu kez tam anlamıyla seferber olmuş durumdalar. Elazığ bölgesinde özellikle Kürt Alevilerin HDP’ye büyük bir ilgisinin olduğunu görebiliyoruz. Nusayri ve Arap Alevilerin tercih değiştirdiklerini bariz bir şekilde görebiliyoruz. Özelde tüm Alevilerin HDP projesine umut bağladıkları görülüyor. Suriye’de gelişmekte olan DAİŞ barbarlığı, kelle kesme vahşiliğine destek veren Tayyip’e karşı besledikleri korku ister istemez insanların HDP’ye destek vermesine yol açıyor. Katliamcı, gerici politikanın Türkiye’ye sıçramaması için Tayyip'i durdurmanın tek seçeneğinin HDP olduğunu görebiliyorlar." 

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2015, 18:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER