Korucular da oyunu HDP'ye verecek

Batman Sason ilçesinde yıllardır koruculuk yapan ve oylarını AKP ya da CHP'ye vern yurttaşlar da bundan sonra özgür ve demokratik bir yaşam için oylarını HDP'ye vereceklerini belirtti.

Korucular da oyunu HDP'ye verecek
7 Haziran seçimlerinin yaklaşmasıyla birlikte siyasi partiler de seçim çalışmalarına hız verdiler. Êlih'in (Batman) Sason ilçesinde yıllardır koruculuk yapan ve oylarını AKP ya da CHP'ye vern yurttaşlar da bundan sonra özgür ve demokratik bir yaşam için oylarını HDP'ye vereceklerini belirtti.

Tarihi Kürdistan'ınkinden farklı olmayan Êlih'in Sason ilçesi de İslamiyetin yayılması ve Arap ordularının bölgeye gelmesi ardından 'Qabilcews', yani 'Ceviz mekanı' adını almış. İlçenin tarihi kayıtlarda da geçen Sason ismi, Urartular döneminden kalma. Sason ilçesi Osmanlı döneminde Amed'e bağlıyken, cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte ilk başta Sêrt'e (Siirt), daha sonra da Êlih'e (Batman) bağlanmış. Sason ilçesinde yaşayan yurttaşlar Kürt ve Arap etnik kökenden geliyorlar. Devletin 90'lı yıllardan itibaren baskı ve saldırıları sonucu bölgede koruculuk zorunlu hale gelmiş. 

Sason'a bağlı Kêrgisê köyünde yaşayan Mehmed Sıddık isimli yurttaş Rojnews'e konuşarak daha önce koruculuk yaptığını ve daha önce her seçimde tercihlerini sistem partilerinden yana yapmalarına rağmen hep küçük görüldüklerini belirtiyor.

'AKP'ye oy vermeyeceğiz'

Mehmet Sıddık devlet tarafından sürekli geri bırakıldıklarını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “AKP'nin kuruluşundan bu yana AKP'yi destekledik. Fakat daha sonra AKP'nin kirli yüzünü gördük. Ben artık oyumu AKP'ye vermeyeceğim. Artık oyumu bütün sistem partilerinin gücünden korktuğu HDP'ye vereceğim. Bölgeye barış ve kardeşliği getirecek olan da temel muhalefet partisi olan HDP'dir.”

'Para karşılığında oylarımızı istiyorlar'

Mehmed Sıddık Êlih'te seçim çalışması yürüten CHP yetkililerinin de köylülerden para karşılığında oylarını satmalarını istediğini belirtti. Sıddık Sason bölgesi üzerindeki baskıya da dikkat çekerek şunları belirtti: “Devlet yıllardır bölgede yaşayan yurttaşları koruculuğa mecbur kılmakta ve Kürt eliyle Kürtlere karşı saldırmaktadır. Özellikle de Sason bölgesinde Araplar ve Kürtler birlikte yaşamaktadır. Artık bölge halkı sistem partilerini çok iyi tanıdığından oyunu kime vereceğini çok iyi bilmektedir.”

'AKP Türkiye halkının barış hasretini kirli amaçlarına kurban ediyor'

Rojnews'e konuşan İsa Aslan adlı yurttaş ise devletin kirli politikaları nedeniyle bölge insanının yıllardır zorluk içinde yaşadığına dikkat çekerek “AKP iktidarı, Kürt, Türk, Alevi, Sünni, Ermeni, Süryani, Çeçen ve Arapları, yani herkesi birbiriyle karşı karşıya getirerek toplumda karmaşı ve kaos yaratmaktadır. AKP, Türkiye halklarının barış umut ve hasretini kendi kirli amaçlarına kurban etmektedir. Türkiye halkı artık eski Türkiye halkı değildir. Artık hepimiz halklar üzerindeki oyunları görebiliyoruz. Daha özgür yaşayabilmek ve özgür günleri görebilmek için oyumuzu HDP'ye vereceğiz.” dedi. 

'Evinize dönün'

20 yıldır koruculuk yapan ve isminin yayınlanmasını istemeyen bir başka Sasonlu yurttaş ise devletin baskıları nedeniyle zorunlu olarak korucu olduklarını belirterek sözlerini şöyle devam ettirdi: “Yıllardır koruculuk yapıyorum ve şu anda da korucuyum. Bölgedeki Kürt kardeşlerimize karşı çok haksızlık yaptık. Fakat artık yeter diyoruz, artık kendimize geldik. Bundan sonra artık halkların özgürlüğü için çalışacağız. Aile olarak hepimiz oyumuzu HDP'ye vereceğiz.” 

20 yıldır koruculuk yapan yurttaş son olarak bütün koruculara çağrı yaparak “Bütün korucular artık evine dönmeli ve barış ve kardeşlik için çalışmalara katılmalıdır.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2015, 09:38
YORUM EKLE
YORUMLAR
keramet
keramet - 9 yıl Önce

yav he heeeee

SIRADAKİ HABER