AYM seçim barajı kararının gerekçesini açıkladı

Anayasa Mahkemesi, BBP, Saadet Partisi ve DSP’nin yüzde 10 seçim barajına ilişkin yaptığı başvurunun reddedilme gerekçesini açıkladı. AYM, yapılan itirazı kabul edilebilirlik şartları yönünden incelenmeksizin ‘konu bakımından yetkisizlik’ nedeniyle kabul edilemez bulduğunu açıkladı.

AYM seçim barajı kararının gerekçesini açıkladı

Anayasa Mahkemesi (AYM), yüzde 10 seçim barajı ile ilgili olarak Büyük Birlik Partisi (BBP), Demokratik Sol Parti (DSP) ve Saadet Partisi’nin yapmış olduğu başvuruya vermiş olduğu ‘konu bakımından yetkisizlik’ kararının gerekçesini açıkladı.

Mahkemesi’nin Resmi Gazete’de yer alan kararda, genel seçimlerde partilere milletvekili çıkarabilmeleri için ülke genelinde yüzde 10’luk barajı geçme zorunluluğu getiren düzenlemenin kaldırılması için yapılan başvurunun “konu bakımından yetkisizlik” nedeniyle reddedildiği bildirildi. 

AYM, bireysel başvuru yolunun kamusal bir düzenlemenin soyut biçimde anayasaya aykırılığının ileri sürülmesini sağlayan bir yol olarak kabul edilemez olduğunu belirtti.

Anayasa Mahkemesi, bir yasama işlemi aleyhine doğrudan bireysel başvuru yapıldığından başvuruların diğer kabul edilebilirlik şartları yönünden incelenmeksizin ‘konu bakımından yetkisizlik’ nedeniyle kabul edilemez buldu.

BBP, Saadet Partisi ve DSP seçim barajının yüzde 10 gibi yüksek bir oranda olmasının ölçüsüz olduğunu, bu durumun temsilde adalet ve eşitlik ilkesine aykırı olduğunu siyasi partiler adına fırsat eşitsizliğine sebep olduğunu, 2015’de yapılacak olan seçimlerde de mağdur olacaklarını belirterek hükmün genel kurula sevki ile iptal edilmesi talebinde bulunmuşlardı.

Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2015, 17:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER