Türkdoğan: Sayın Öcalan örgütüyle görüşmeli

Türkdoğan, hükümetin HDP ile yaptığı ortak açıklamaya uygun adımlar atması gerektiğini belirterek, "10 maddenin içini dolduracak konuların müzakere edilmesi gerekiyor. Sayın Öcalan'ın iletişim kanalları açılmalı; örgütüyle görüşebilmeli" dedi.

Türkdoğan: Sayın Öcalan örgütüyle görüşmeli
 İHD Genel Başkanı Türkdoğan, hükümetin HDP ile yaptığı ortak açıklamaya uygun adımlar atması gerektiğini belirterek, "10 madde ana başlık ve ilkelerdir. Onların içini dolduracak konuların müzakere edilmesi gerekiyor. Sayın Öcalan'ın iletişim kanalları açılmalı; örgütüyle görüşebilmeli" dedi. 


İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) AKP hükümeti ile yaptığı açıklamayı ve çözüm sürecinde gelinen aşamayı ANF'ye yorumladı...

'TÜRK DEVLETİ KABULLENMEK ZORUNDA KALDI'

Türkdoğan, "İktidardaki partiyi, devleti temsilen siyasal iktidarın HDP ile birlikte Sayın Öcalan'ın deklarasyonunu okumalarının tarihsel önemi var. Türk devletinin tarihinde böyle bir örnek yok. Öcalan liderliğindeki Kürt hareketinin uzun soluklu mücadelesinin sonucunda bu nokta ortaya çıkmıştır. Türk devleti tarafından bunu kabul etmek dışında başka çıkar yol kalmamıştır" dedi.

Türkdoğan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Kürt halkının sorunlarının çözümü açısından devleti belli bir aşamaya getirmeyi başardığına dikkat çekti.

'HÜKÜMET DEKLARASYONA UYGUN DAVRANMALI'

Bundan sonraki sürecin daha önemli olacağına işaret ederek, hükümetin görevlerini hatırlatan Türkdoğan, "Hükümet deklarasyona uygun olarak müzakereye geçilmesini sağlamalıdır 10 madde ana başlık ve ilkelerdir. Onların içini dolduracak konuların müzakere edilmesi gerekiyor. Hükümetin zaten demokrasi ve insan hakları için ev ödevleri var. Demokratikleşmeyle ilgili görevlerini yapması gerekir. İnsan hakları pazarlık konusu yapılamaz" diye konuştu.

'SEKRETARYA, MÜZAKERE HEYETLERİ VE İLETİŞİM İMKANI LAZIM'

Türkdoğan, İmralı Adası'na sekretaryanın kurulması ve müzakereleri takip edecek heyetlerin oluşturulmasının bir iki hafta içinde sağlanmasını isterken, şu talepleri de gündeme getirdi: "Kesinlikle Sayın Öcalan'ın örgütüyle, halkıyla görüşmesinin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Özellikle örgütüyle tartışma zemini yaratılmalıdır çünkü buna ihtiyaç var. Yine kamuoyunda kanaat önderlerinin, gazetecilerin, Akil İnsanlar Heyetinden insanların, emek ve meslek örgütlerinin Sayın Öcalan'ı ziyaret etmesine imkan verilmelidir. İletişim alanları açık tutulmalı ki, müzakereler yürütülsün, tartışmalar daha sağlıklı ilerleyebilsin."

'TAVİZ DEĞİL, GEREKLİLİK'

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, hükümetin üstlenmesi gereken roller için taviz vermek istemediğini ifade ederek, "Ancak bu aşamadan sonra adım atması artık bir gerekliliktir" diye ekledi.

Güncelleme Tarihi: 06 Mart 2015, 10:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER