Bakan Bozkır: İdam cezası gündemimizde yok

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, “İdam cezasının geri getirilmesi gündemimizde yok” dedi.

Bakan Bozkır: İdam cezası gündemimizde yok

Bilkent Üniversitesi’nde düzenlenen Mesleki Eğitimin Kalitesinin ve Gençlerin Mesleki Becerilerinin Geliştirilmesi Projesi açılış toplantısına katılan Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır, gazetecilerin, idam cezası tartışmalarıyla ilgili sorularını cevapladı.

Özgecan Aslan’ın öldürülmesinden sonra idam cezasıyla ilgili yaşanan tartışmaları Bakanlar Kurulu’nda ele aldıklarını söyleyen Bakan Bozkır şunları söyledi:

“AB Bakanı olarak düşüncemi açıkladım. İdam cezası 2000 yılında kaldırıldı. 2004 yılında da tüm mevzuatımızdan, Anayasamızdan çıkarıldı. AB sürecinin önemli bir unsurudur. AB ülkelerinde uygulanmamaktadır. Ağırlaştırılmış müebbet cezası uygulanmaktadır. Bence idam cezasından daha etkili bir yöntemdir. Bu da 36 yıla tekabüldür.”

Bozkır, daha önceki açıklamasında “Benim kızımın başına gelse elime silahı alır cezasını kendim veririm. Cezasına da katlanırım” demişti.

“1986 yılından beri Türkiye’de idam cezası olmasına rağmen de bu gerçekleştirilmemiştir. Burada kişisel hislerle devletin reaksiyonunu ayırmak gerektiğini düşünüyorum. Şayet benim kızımın başına böyle bir olay gelseydi ben elime silahı alır bunun cezasını kendim verirdim. Bunun cezasına da katlanırdım. Ama devletlerin reaksiyonlarının bu şekilde olmaması gerekir. Devlete insan öldürmek bir anlamda yakışmaz diye düşünüyorum. Devletin görevi suçluyu yakalamaktır ve hak ettiği en ağır cezayı vermektir. Devlet herkese adalet çerçevesinde yaklaşmak durumundadır.”

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2015, 18:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER