Başbakanlık, 6 ayda bütçesinin yüzde 80'ini harcadı

Başbakanlık'ın bütçesi yıl sonu gelmeden bitme aşamasına geldi. Yılbaşında verilen ödeneğin yüzde 80’i altı ayda harcandı.

Başbakanlık, 6 ayda bütçesinin yüzde 80'ini harcadı
Başbakanlık yılın ilk altı ayında 1.5 milyarlık yıllık bütçesinin 1,3 milyarını harcadı. Altı ayda bütçesinin yüzde 80’ini tüketen Başbakanlık’ın harcamalarında en çok sapma mal ve hizmet alımı ile kamu kurumlarına yapılan transferler de yaşandı. Sapmanın nedeni “zorunlu aktarmalar ve kestirilemeyen harcamalar” olarak açıklandı.


Birgün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre,
 bütçesinin büyük bölümü örtülü ödenek harcamalarına giden Başbakanlık, bu yıla 1 milyar 584 milyon liralık bütçe ile başladı. Ancak yılın ilk altı ayında başlangıç ödeneğinin yüzde 80,7’si harcandı. Ocak-Haziran arası dönemde bütçeden yapılan harcama 1 milyar 279 milyon lira oldu.

Hiçbir dönem bütçe disiplinine uymayan Başbakanlık’ın hesaplarındaki en büyük şaşma mal ve hizmet alımlarında yaşandı. Bu kalem için ayrılan 875 milyon liranın yüzde 99,5’i olan 870 milyon 245 bin lira altı ayda tüketildi. Bu kalemde bu yıl da hesabın tutmama nedeni olarak “zorunlu aktarmalar” gösterildi. Ancak harcamaların ayrıntısına ilişkin bir açıklama yapılmadı. En çok mal ve hizmet alımı, nisan referandumu öncesi mart ayında yaşandı. Martta Başbakanlık 181 milyon 470 bin liralık mal ve hizmet alımı yaptı.

Cari transferlerde de hedef aşıldı ve ödeneğin yüzde 80,9’u harcandı. Yıl başlarken 360 milyon 805 bin lira ödenek konulan bu kalemden altı ayda 291 milyon 732 bin lira harcandı. Başbakanlık bu sapmanın nedenini de “kullanılacak ödeneklerin yılın hangi dönemine rastlanacağının önceden kestirilememesi” olarak açıkladı. Haziran harcaması 109 milyon lira oldu. 2017 yılı sonu bütçe gerçekleşme tahmini de açıkladı.

Güncelleme Tarihi: 16 Ağustos 2017, 15:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER