Baydemir: Tek isteğimiz bir lokma ekmeği kardeşçe paylaşmak

HDP’li milletvekili adayları seçim çalışmaların yoğun bir tempo ile sürdürüyor. Urfa, Antep ve Adıyaman’da adaylar, halkla buluşuyor.

Baydemir: Tek isteğimiz bir lokma ekmeği kardeşçe paylaşmak
HDP’li milletvekili adayları seçim çalışmaların yoğun bir tempo ile sürdürüyor. Urfa, Antep ve Adıyaman’da adaylar, halkla buluşuyor.


URFA

HDP Urfa Milletvekili Adayı Osman Baydemir, merkez Haliliye İlçesi’nde bulunan Berferat Köylüleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni ziyaret etti. Baydemir’e HDP Haliliye İlçe Eş Başkanı Mehmet Melik eşlik etti.

HDP’lileri Dernek Başkanı Hasan Topal ve dernek üyeleri karşıladı. Ziyarette dernek üyeleri, yaşadıkları sorunlara değindi. Baydemir ise, “Kendim insan hakları hareketinden geliyorum, insan hakları kavramı çerçevesinde sürekli hak ihlalinin devam ettiği bir hak ihlali vardır ki o da zorunlu göç ihlalidir. Açıkçası hidroelektrik santralleri amaçlı bütün barajlar hem kültürel doğamızı, hem kültürel mirasımızı, aynı zamanda da süreklileşen bir trajediyi bünyesinde bulunuyor” dedi.

‘KAMULAŞTIRMA MAĞDURİYETİ GİDERMİYOR’

Kamulaştırmanın tek başına mağduriyetleri gidermeye yetmediği vurgusunu yapan Baydemir, şunları dile getirdi: “Kamulaştırma tek başına bu mağduriyetin giderilmesine yetmiyor. Ve biz yetmeyeceğini ifade etmiştik. Her birinizin bağınız, bahçeniz, koyun sürünüz, tavuğunuz ile bir ekonomik bağınız var. O kamulaştırma şehir merkezlerinde, varoşlarda bir ev sahibi olmaya dahi yetmiyor. Bu bizim temel gündem maddelerimizden bir tanesidir. İnşallah kısmet olursa sizlerle birlikte hem yeni mağduriyetlerin oluşmaması, hem de var olan bu mağduriyetin giderilmesi konusunda büyük bir memnuniyetle ortak çaba sarf edeceğiz.”

URFA'NIN BÜYÜK MAĞDURİYETLERİ VAR

Urfa’nın büyük mağduriyetlerinin olduğunu dile getiren Baydemir, “Urfa’nın kaynakları, tarım kaynakları, araziler, güneş ve Fırat var. Mağduriyeti sizler yaşıyorsunuz ama bu sudan elde edilen refahı Urfa halkı yaşamıyor. Çiftçi kazanmıyor. Pamuk elde ediliyor o pamuk 2001 yılında da 1 liraydı bugün de 1 lira. Üretilen pamuk Türkiye’nin batı yakasına gidiyor, orada ipliğe, kumaşa elbiseye dönüştürülüyor. Dolayısıyla bu halk alın teri döküyor ama başkaları kazanıyor. Buna dur demek için de mutlaka bu ülkede, bu şehirde bir muhalefet oluşturmamız lazım.”

“Çok şey istemiyoruz” diyen Baydemir devamla, “Kardeşlerimiz nasıl yaşıyorsa biz de kardeşçe yaşamak istiyoruz. Bir lokma ekmeğimiz varsa, o ekmek adilane bölüşülsün istiyoruz. Urfa neden 48 tane ilin amele pazarına dönüştürülmüş bunu soruyoruz” dedi.

‘SAĞLIK SEKTÖRÜ YALNIZLAŞTIRILIYOR’

Baydemir ardından Özel Şanmed Hastanesi’ni ziyaret ederek Başhekim Opr. Dr. B. Sabri Keser ile görüştü. 

Urfa’da hastane ve hekim ihtiyacı olduğunu söyleyen Baydemir, “Demokrasilerde muhalefet olmazsa emin olun kalkınma olmaz. Bir şehirde muhalefet olmazsa hizmet olmaz. Mutlaka etkin bir muhalefetin inşasını da sağlamak gerekiyor ki hizmet gelebilsin” diye belirtti.  

Türkiye’de seçim dönemlerinde vekil adaylarının aktif olduğunu ancak seçimlerde sonra şehirlerin sorunlarının unutulduğunu belirten Baydemir, “Biz doğruya doğru diyen, doğrunun yanında yer alan ama yanlış kimden gelirse gelsin bu yanlıştır diyen bir pratiğin sahibi olacağız” dedi. Sağlık alanında yaşanan kapasite ve hizmet sorunlarının faturasını hekimlerin ödediğini ve hekimlerin tepkilerin hedefi haline getirdiğini kaydeden Baydemir, şunları söyledi: “Doğrusu aile hekimliği mevhumu sağlık politikasında büyük bir dönüşüm olarak sunuldu, ama ben yakın zamanda büyük bir krizin Türkiye toplumunu beklediğini düşünüyorum. Sağlık, eğitim gibi kimi kalemler var ki hakikaten bir müşteri gözüyle bakmamamız gereken alanlar var. Giderek oraya doğru götüren ve sektörü de kendi başına bırakma, yalnızlaştırmaya dair bir gidişattan kaygı duyuyorum. Bunların da önlemlerinin alınması lazım.” 

ÖCALAN: AKP DEVRİ BİTTİ

HDP Urfa Milletvekili Adayı Dilek Öcalan ise çalışmalarına Hilvan ilçesine bağlı köyleri ziyaret ederek, halkla bir araya gelerek sürdürdü. Öcalan'a, HDP'nin aday adaylarından Fatma İzol, HDP, DBP İlçe eşbaşkanları ve kalabalık bir kitle grubu eşlik etti. Hilvan'a bağlı Xuşxuşk Jêr (Bargaç), Xuşxuşka Jor (Yeni doğan), Kadıkent, Halis (Geçitağzı), Akçavêran, Haf (Korkutlu) ve Nasrettin köylerinin sakinleri, kendilerini ziyaret eden HDP heyetini büyük bir coşkuyla karşıladı. Akçavêran köyünde kalabalık bir kitlesiye konuşan Öcalan, AKP'nin artık son kozlarını oynadığını ifade ederek "AKP devri bitti artık. Şimdi HDP ve halkın devri başlamıştır" diye konuştu. 

Öcalan'ın Hilvan'daki seçim çalışmaları tüm gün boyu köy, aile ziyaretleri ve halk toplantılarıyla devam etti. 

ADIYAMAN

Adıyaman'da 7 Haziran’da yapılacak genel seçimlere ilişkin yoğun bir çalışma temposu yürüten HDP, sular altında kaldıktan sonra tek geçim kaynağı mevsimlik işçilik olan Samsat'ta seçim irtibat bürosu açtı. Açılışa HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, HDP Adıyaman milletvekili adayları Behçet Yıldırım, Ayten Yılmaz, Yasin Tahta ve Birsen Tunç, HDP İstanbul Milletvekili Adayı Hüda Kaya ile yüzlerce kişi katıldı.

Mayıs şehitlerinin de anıldığı açılışta konuşan HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, seçimin çözüm süreci ve Kürt halkının, ezilen, ötekileştirilenlerin ve inançları yok sayılan tüm halklar için çok önemli olduğunu ifade ederek, HDP'ye destek çağrısı yaptı. Atatürk barajıyla birlikte Samsat halkının yoksulaştığını ifade eden HDP İstanbul Milletvekili adayı Hüda Kaya ise, “Bu doğa tahribatçıları, katliamcı ve darbeciler Kürdistan’da kurdukları barajlar ile doğayı talan ettiler" dedi. 

Yapılan konuşmaların ardından milletvekili adayları alkış ve zılgıtlar eşliğinde seçim bürosunun açışını yaptı. 

ANTEP 

Japonya Büyükelçisi Yashinaga Kamo, 7 Haziran seçimlerine ilişkin görüş alış verişi için HDP Antep Seçim Koordinasyon Merkezini ziyaret etti. Başkâtip Takeshi Ishıhara ve Kıdemli Analist Sedat Yelkenci’den oluşan heyet, HDP Antep milletvekili adayları Mahmut Toğrul, Osman Demirci, Recai Yılmaz ile HDP ve DBP yöneticileri tarafından karşılandı. Seçime ilişkin yapılan toplantıda HDP’nin politikaları konuşuldu. HDP’nin bir yükseliş içerisinde olduğunu belirten Japan Büyükelçisi Kamo, ziyaretlerinin gerekçesini ise HDP'ye destek vermek olarak açıkladı. Kamo ile müzakere süreci, HDP ve Suriye’de yaşanan savaşa ilişkin sorularını değerlendiren HDP Antep İl Eş Başkanı Karayılan; uluslararası kurum ve kuruluşlardan seçimlere ilişkin gözlemci taleplerinin olduğunu aktardı. Karayılan’dan sonra konuşan HDP adayı Toğrul ise “Hiroşima'yı yaşayan bir halk olarak, Kobanê’ye yönelik saldırılar, meydana gelen yıkım ve yeniden inşa sürecinde Kürtleri en iyi anlayabilecek halklardan biri olduğunuza inanıyoruz" ifadelerinde bulundu. 

HDP’nin diğer adayı olan Demirci’nin “PKK’nin Ortadoğu’daki tüm halklara karşı barış hassasiyetini göstermesine rağmen halen uluslararası alanda terör örgütü olarak görülmesi Kürt halkını ciddi anlamda rahatsız ediyor” şeklindeki değerlendirmesine ise Kamo, “Bu konuda biz de hassasız. HDP’nin Haziran sonrası meclise girmesi bazı şeyleri değiştirebilir” diye karşılık verdi. 

HDP Antep Milletvekili Fatoş Çetinkaya ise, seçim çalışmaları kapsamında Şahinbey İlçesi’ne bağlı Düztepe ve Cengiztopel Mahallerinde esnaf ziyaretine çıktı. HDP Şahinbey ilçe yönetimi ve Barış Anneleri aktivistlerinin de eşlik ettiği ziyarette, Çetinkaya yoğun bir ilgi ile karşılaştı. HDP’nin Türkiye’de yarattığı havanın büyük bir etki yarattığına işaret eden Çetinkaya, HDP’nin halkın gücüne dayandığına vurgu yaptı. Esnafların taleplerini ilettikleri Çetinkaya, HDP için esnaflardan destek istedi. Çetinkaya, programına Güzelvadi Mahallesi’nde bulunan esnafları ziyaret ederek devam etti. 

Güncelleme Tarihi: 12 Mayıs 2015, 13:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER