Canip Yıldırım hayatını kaybetti

Türkiye sosyalist hareketinin ve Kürt hareketinin önemli isimlerinden ve 49’lar Davası’nın sanıklarından Canip Yıldırım hayatını kaybetti.

Canip Yıldırım hayatını kaybetti

Eski TİP üyelerinden, Kürt hareketinin önemli isimlerinden biri olan ve 49’lar davasının sanıklarından 90 yaşındaki Canip Yıldırım Ankara’da salı günü kaldırıldığı Güven Hastanesi’nde dün rahatsızlanarak hayatını kaybetti.

Yıldırım’ın cenazesi yarın Kocatepe Camii’nde düzenlenecek cenaze töreninin ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Canip Yıldırım

Yıldırım, 1925 yılında Diyarbakır Lice’de doğdu, 1944’te Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne başlar ve ardından eğitimini tamamlamak için Paris’e gider.

Türkiye’ye döndüğünde Diyarbakır’da avukatlığa başlar.

1950’lerin ikinci yarısında DP’de ayrılmalar başlayınca Yıldırım Hürriyet Partisi’nin Diyarbakır İl Yönetimi’nde yer alır.

Yıldırım bir taraftan da bir grup Kürt aydını ile birlikte aydınlanma faaliyetleri yürütür.

Diyarbakır’da çıkarılan ve Kürt aydınlarının buluşma noktası haline gelen İleri Yurt gazetesini çıkaranlar arasında yer alır. Ayrıca gazetede yazı işleri müdürlüğü yapar.

Yıldırım dergide çıkan “Qimil” şiiri nedeniyle açılan 49’lar Davası’nda yargılanan isimlerden biridir.

27 Mayıs darbe sürecinde tutuklanan Yıldırım, Diyarbakır’dan İstanbul’a Harbiye hücrelerine oradan da Ankara Cezaevi’ne gönderilir.

Yıldırım, cezaevi sonrası Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) kuruluş sürecine katılır, 12 Mart darbesinde de yeniden tutuklanır ancak 74’teki “Ecevit affı” ile tahliye edilir.

Yıldırım daha sonra oluşan Kürt hareketi siyasi partilerinde (DEP, HEP, HADEP, DTP, BDP) ön saflarda yer aldı.

Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2015, 11:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER