CHP'den Ağrı raporu: AKP'nin oy almasına dönük bir olay

Ağrı’nın Diyadin ilçesinde PKK’liler ve askerler arasında yaşanan çatışmadan sonra bölgede incelemelerde bulunan CHP Genel Başkan Başdanışmanı Cemil Erhan, Diyadin’de sessizliğin hakim olduğunu, ilçe halkının büyük bir tedirginlik içinde bulunduğu söyledi.

CHP'den Ağrı raporu: AKP'nin oy almasına dönük bir olay

Ağrı’nın Diyadin ilçesi Yukarıtütek Köyü bölgesinde Türk Silahlı Kuvevetleri’nin (TSK) bölgede operasyon başlatması üzerine PKK’liler ve askerler arasında yaşanan çatışmadan sonra bölgede incelemelerde bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Başdanışmanı Cemil Erhan açıklama yaptı.

Erhan’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

“Eğer Genelkurmay’ın dediği gibi burada 10 bin mermi atıldığı, büyük yapılanma yapıldığı söyleniyorsa demek ki burada bir bilgi eksikliği ve istihbarat zafiyeti var. Buranın MİT’i, emniyeti var. Her şey yerli yerindeyken bu olay olmayabilirdi.

“Vatandaşlar burada 3 sene olan yenliklerde böyle bir olayın daha önce yaşanmadığını söylüyorlar. Ama bu olayın seçim günlerine denk gelmesi de çok manidardır. Samimiyetle söylemek gerekirse askerin gidişi için gerekirse önceden tedbir alınsaydı Genelkurmay’ca terörist diye ifade edilen bunlar karşı karşıya gelmeyebilirdi. Bunun geliş nedeni çok basite indirgeniyor. ‘Askerleri öldürecekler, çözüm süreci boşa çıkacak. Bu nedenle biz oy kaybına uğrarsak bunlar oy alacaklar’ diyorlar.

“Bütün mana önümüzdeki seçimlerde AK Parti’nin oy almasına dönük bir olay. Bunun geliş nedeni çok basite indirgeniyor. Deniliyor ki ‘efendim bunlar askerleri öldürecekler, bu çözüm süreci boşa çıkacak, o nedenle biz oy kaybına uğrarsak bunlar oy alacaklar’. Asker daha çok yaralanabilirdi. Hatta söyleniyor ki askerlere ateş edildiği zaman vücutlarına değil de hep ayak kısımlarına ateş edilmiştir. Bu ölen kardeşlerimiz de bir sivil iki canlı kalkan olarak kendisini önüne atıyor. Şuan da hastanede olan kardeşimiz de o ölen kardeşimize kalkan olmak istiyor ve o nedenle vuruluyor.

“Belediyeye gittik, Belediye Başkanı da bütün teferruatıyla olayları anlattı. Biz bunları sesli olarak da aldık. Bunların hepsini rapor olarak kağıda dökeceğiz. Çözüm sürecine maalesef etki etmek bahanesiyle yapılmış gibi geliyor. Bütün kamuoyundaki Diyadin halkının bütün tedirginliği, bu ölüm sessizliği ve bütün iş yerlerinin tamamiyle kapalı oluşu bunun bir göstergesidir. 5 ölü olmadığını söylemek istiyorum, çünkü burada söylenenler 1 ölü ve 1 yaralı Diyadin halkından, 1’de ölü gerilladan var.”

Ne olmuştu?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) öncülüğünde yapılmak istenen ağaç dikimi öncesi Ağrı’nın Diyadin ilçesi Yukarıtütek Köyü bölgesinde Türk Silahlı Kuvevetleri’nin (TSK) bölgede operasyon başlatması üzerine PKK’liler ve askerler arasında çatışma çıktı.

Genelkurmay tarafından yapılan açıklamada çatışmada 5 PKK’linin yaşamını yitirdiği, 1 PKK’linin ise yakalandığı öne sürüldü. Ayrıca 4 askerin de yaralandığı belirtildi.

HDP Ağrı İl Eşbaşkanı Sabri Tayfun imc tv’ye yaptığı açıklamada ise çatışmada bir PKK’linin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Çatışma sonrası bölgeye gitmek isteyenlerin üzerine askerlerin ateş açması sonucu HDP Diyadin İlçe eski Eş Başkanı Cezmi Budak yaşamını yitirdi, MEYA-DER temsilcisi Cenap İlboğa ise yaralandı.

KCK çatışmaya ilişkin yaptığı açıklamada “Ateşle oynamaya devam ederlerse kendi sonlarını getirirler” ifadelerini kullandı / İMC

Güncelleme Tarihi: 14 Nisan 2015, 15:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER