HDP'nin Meclis çalışmaları raporu

HDP milletvekilleri, 24. Dönem'de 5960 soru önergesi, 260 kanun teklifi, 910 araştırma önergesi verirken, 2290 kere kürsü kullandı ve 506 kere basın toplantısı düzenledi.

HDP'nin Meclis çalışmaları raporu
HDP milletvekilleri, 24. Dönem'de 5960 soru önergesi, 260 kanun teklifi, 910 araştırma önergesi verirken, 2290 kere kürsü kullandı ve 506 kere basın toplantısı düzenledi. Kadınların, Kürtlerin, Alevilerin, emekçilerin, öğrencilerin, azınlıkların ve çeşitli kesimlerin sorunlarını Meclis gündemine taşıyan HDP, bakanlar hakkında da çok sayıda gensoru önergesi verdi.


HDP Meclis Grubu, 24. Dönem Meclis Yasama Çalışmalarına ilişkin rapor hazırladı.

KANUN TEKLİFLERİ

Raporda, HDP Grubunun 24. Dönemde çalışma yaşamı, cezaevleri, askeri kanunlar, anadil-yer isimleri, çevre-kültür, çocuk, eğitim, ekonomi, genel, inanç özgürlüğü, kadın, Kürt sorunu, siyasi partiler-seçimler, sağlık, düşünce-ifade özgürlüğü-TMK, yerel yönetimler gibi başlıklarda 260 kanun teklifi verdiği belirtildi.

Kanun teklifleriden bazıları Alevilerin toplumsal talepleri, seçim barajının kaldırılması, Dersim Katliamı, Hakikat Komisyonu, azınlık okulları, Kadın Bakanlığı, öğrenci kredi borçlarının kaldırılması, nefret suçları, vicdani ret, iş cinayetleri gibi başlıkları içeriyor.

ARAŞTIRMA ÖNERGELERİ

HDP Grubu 24’üncü dönemde çalışma yaşamı-emek, çevre-ekoloji, eğitim, ekonomi, kadın, toplum yaşam, insan hakları, farklı kültür ve inançlar, çocuklar, basın, demokrasi ve ifade özgürlüğü, yargı, sağlık gibi toplumsal, siyasal, sosyal, kültürel, ekolojik yaşamı ilgilendiren her alanda halkın yaşadığı tüm sorunları araştırma önergeleriyle parlamento gündemine taşıdı, Meclis Araştırması açılmasını istedi. HDP Grubu bu kapsamda 910 araştırma önergesi verdi.

Araştırma önergelerinin arasında eğitim, işsizlik, işsiz üniversite mezunları, trafik kazaları, yolsuzluk, sağlık hizmetleri, lösemi hastaları, HES'ler, kadın cinayetleri, emekliler, çocuk hakları, medyadaki nefret söylemi, Gezi Direnişi, Alevilerin sorunları, zorunlu askerlik, Hrant Dink Cinayeti, çay üreticilerinin sorunları, TRT, DAİŞ'in faaliyetleri ve çok sayıda başlık bulunuyor.

HDP Grubu, yerelden genele yaşanan tüm sorunları, ihlalleri, ortaya çıkan usulsüzlükleri yazılı ve sözlü soru önergeleriyle Meclis gündemine taşıyarak etkin bir denetleme faaliyeti yürüttü. Milletvekilleri 24’üncü dönemde 5960 yazılı ve sözlü soru önergesi verdi.

Soru önergelerinde öne çıkan başlıklar ise şöyle: "Kadın cinayetleri, cezaevlerinde yaşanan ihlaller, toplumsal gösterilerde yaşanan ölümler, çocuklara yönelik istismarlar, çevreye-doğa katliamları, HES barajları, yolsuzluklar, yoksulluk, usulsüzlükler, taşeronlaştırma, maden/iş cinayetleri, Aleviler başta olmak üzere farklı kimlik ve inançlara yönelik ayrımcı, ötekileştirici uygulamalar, sendikalaşmanın önündeki engeller, eğitim ve sağlık alanında yaşanan tüm sorunlar..."

10 GENSORU ÖNERGESİ

HDP Grubu, 24’üncü dönemde 2’si eski İçişleri Bakanı, 4’ü Soma ve Ermenek’te yaşanan maden cinayetindeki sorumlulukları nedeniyle Enerji ve Çalışma Bakanları, 1’i Kalkınma, 1’i Tarım, 1’i Ekonomi, 1’i de Maliye olmak üzere 7 Bakan hakkında 10 gensoru önergesi verdi. 

Güncelleme Tarihi: 14 Nisan 2015, 19:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER