Cumhurbaşkanı Gül 'Çözüm Paketi'ni onayladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanunu" onayladı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, “6551 sayılı "Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun" Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Anayasanın 89 uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir” denildi.

Çözüm yasası, yarın Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. 15 gün yasayı inceleme hakkı olan Gül’ün, Cuma günü kendisine gönderilen yasayı bugün onaylaması dikkat çekti. Yasanın amacı, “Terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi için yürütülen çözüm sürecine ilişkin usul ve esasları düzenlemek” olarak tanımlandı.

Yasanın ikinci maddesinde, şu hükümler yer aldı:


“Hükümet, çözüm süreci kapsamında aşağıdaki hususlarda gerekli çalışmaları yürütür.


*Terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesine yönelik siyasi, hukuki, sosyoekonomik, psikolojik, kültür, insan hakları, güvenlik ve silahsızlandırma alanlarında ve bunlarla bağlantılı konularda atılabilecek adımları belirler.


*Gerekli görülmesi hâlinde, yurt içindeki ve yurt dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlarla temas, diyalog, görüşme ve benzeri çalışmalar yapılmasına karar verir ve bu çalışmaları gerçekleştirecek kişi, kurum veya kuruluşları görevlendirir.


* Silah bırakan örgüt mensuplarının eve dönüşleri ile sosyal yaşama katılım ve uyumlarının temini için gerekli tedbirleri alır.


*Bu Kanun kapsamında yapılan çalışmalar ile alınan tedbirlere ilişkin kamuoyunun doğru ve zamanında bilgilendirilmesini sağlar.


* Alınan tedbirlere ilişkin uygulama sonuçlarını izler ve ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlar.


* Gerekli mevzuat çalışmalarını yapar.

 
Yasada,  Bakanlar Kurulu, çözüm sürecine ilişkin gerekli kararları almaya yetkili kılındı.

Yarından itibaren çözüm süreci kapsamında yapılan çalışmaların koordinasyonu ve sekretarya hizmetleri, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı tarafından yürütülecek. Yasa ile PKK ve diğer organizasyonlarla görüşme yapan yetkililer ve görevliler, bu görevleri nedeniyle hukuki, idari veya cezai sorumluluktan muaf tutuldu.  Başka bir deyişle MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile diğer yetkililer Oslo benzeri görüşmelerden dolayı yargılanamayacak. / ajanslar
Güncelleme Tarihi: 16 Temmuz 2014, 21:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER