Demirtaş: Özerklik tartışılmalı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Moskova’da katıldığı Konferansta Ortadoğu’daki sorunların çözümü için özerklik benzeri yerinden yönetim modellerinin tartışılması gerektiğini söyledi.

Demirtaş: Özerklik tartışılmalı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Moskova’da katıldığı Konferansta Ortadoğu’daki sorunların çözümü için özerklik benzeri yerinden yönetim modellerinin tartışılması gerektiğini söyledi. Özerklik modelinin Rojava’da başarıyla uygulandığını söyleyen Demirtaş, IŞİD’in bu yüzden birçok ülkenin desteğiyle Kobani’ye saldırdığını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Carnegy Moskova Araştırma Merkezi’nde yapılan “Suriye ve Türkiye arasında Kürtler” konulu konferansa katıldı.

Ortadoğu tarihi değişimlerin yaşandığı bir süreçten geçildiğini, katı merkezi diktatörlük yönetim modellerinin hiçbir ülkeye demokrasi ve özgürlük kazandırmadığını belirten Demirtaş şunları söyledi:

‘Özerklik tartışılmalı’

“O nedenle özerklik ve benzeri modellerin mutlaka Ortadoğu’da tartışılması lazım. Türkiye’de de biz bunu tartışmak istiyoruz. Partimiz bunu savunuyor. Yerinden yönetilen modelleri hayata geçirmemiz lazım. İşte Rojava Kürdistanı bunu pratikte deniyor.

“IŞİD’ın bütün işini gücünü bırakıp neden Kürtlerle savaştığını ve ısrarla küçük bir kasabayı ele geçirmeye çalıştığını anlamak zor değil. IŞİD’ın gizli veya açık bir çok ülkeden militan, lojistik, istihbarat desteği alarak Kobani’yi ele geçirmesi için neden teşvik edildiğini anlamak kolay.

“Bu modeli boğmak isteyenler ya mevcut statüden memnun olanlar, ya egemenlik ve iktidar alanları kurup kendi çıkarları doğrultusunda bölge halklarını bir kez daha köleleştirmek isteyenler IŞİD eliyle Kobani’ye saldırıyor. IŞİD asla İslam’ı temsil etmiyor, bu örgüt çok geçmişi temsil ediyor”

“Öcalan’la görüşmelerin müzakereye dönüşmesi için çabalıyoruz”

“Sayın Öcalan ile Türkiye’de devlet ve hükümet arasında İmralı’da devam eden görüşmelerin müzakereye dönüşmesi için çaba sarf ediyoruz. Müzakereye dönüşürse bunun, az önce ifade etmeye çalıştığım ilkeler etrafında kalıcı bir barışa dönüşmesi için mücadele ediyoruz.

“Rusya Ortadoğu’da, İran, Irak, Suriye ve ülkemiz Türkiye ile güçlü ilişkileri olan bir ülke… Rusya’da kurduğumuz ilişkilerin artarak ve kurumsal hale gelerek çoğalması için uğraşacağız. Suriye’de çözümün kolay ve hızlı olmayacağının farkındayız.

“Rusya Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin’in girişimiyle bir konferans hazırlığı çağrısı var. Bunu da yakından takip ediyoruz. 2015’te Türkiye’de genel bir seçim olacak. Bizler bu seçimde etkili bir sonuç almak için varız. Bizim için seçimler ciddi bir toplumsal mücadelenin parçasıdır.”

“Cezaevlerine çözüm bulunmalı”

“Toplumdaki eğer suç varsa da suçu oluşturan ortamın yaratan iktidarın politikaları olduğu için cezaevleri bu kadar doldu. Tüm bu gerekçeler ortaya dökülürken cezaevlerinin bu kadar dolu olmasına mutlaka bir çözüm bulmak lazım. Ama bu genel afla mı olur, bunu seçimlerden sonra daha sağlıklı tartışır Türkiye.”

Güncelleme Tarihi: 26 Aralık 2014, 21:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER