Dink davası: Bazı sanık avukatları davadan çekildi

Hrant Dink cinayetine ilişkin kamu görevlilerin yargılandığı dava İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Tutuklu sanıklar ve bazı tutuksuz sanıkların avukatları, davadan çekildi.

Dink davası: Bazı sanık avukatları davadan çekildi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin 2’si tutuklu 35 sanıklı davanın 8. duruşması başladı.

Kamu görevlilerin yargılandığı dava Çağlayan’da, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Hrant’ın Arkadaşları: Bu cinayeti hepsi beraber işledi

hrant'ın arkadaşları

Duruşma öncesi Hrant’ın Arkadaşları basın açıklaması yaptı.

Bülent Aydın’ın okuduğu basın açıklamasında, Dink öldürüldüğü sırada cinayet mahallinde bulunan jandarmaların bulunduğunun tespit edildiği hatırlatıldı, “Bunu yıllardır söylüyor, ama haliyle kanıtlayamıyorduk. Şimdi bunların bazıları yakalandı. Yani bu cinayete karıştıktan sonra dokuz yıl resmî görevlerini sürdürdüler!” dendi.

Dink cinayetinin Gülen Cemaati’nin üstüne yıkılmaya çalışıldığının belirtildiği açıklamada “FETÖ’cü denen bazı kimseler de suikastin suç ortağıdır; bu açık. Ama bugün koalisyon halindeki muktedirlerin, ‘FETÖ’cüler yaptı’ diyerek suç ortaklığından sıyrılamayacakları da açık” dendi.

Açıklamada, Muhtemel suçluların birer birer tutuklanması, yargı önüne çıkarılacak olması bizi elbette memnun ediyor. Ancak gelişmeleri, işin aslına dair temel hayat bilgimizi ihmal etmeden izliyoruz: Bu cinayeti hepsi beraber işledi” ifadeleri kullanıldı.

Bazı sanık avukatları davadan çekildi

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuklu bulunan sanıklar eski Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer ve eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek hazır bulundu.

Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Ercan Demir’in de aralarında bulunduğu 8 tutuksuz sanığın da hazır bulunduğu duruşmaya, tutuklu sanıklardan Ogün Samast ve Yasin Hayal ise hükümlü bulundukları cezaevinden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

HDP Milletvekili Garo Paylan da duruşmaya izleyici olarak katıldı.

Tutuklu sanıklar Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek ile bazı tutuksuz sanıkların avukatlarının, ‘müdafiilikten çekildiklerine’ dair mahkemeye dilekçe sundu.

Demir: ‘FETÖ’ üyesi değilim

Duruşma, tutuksuz sanık Ercan Demir’in savunmasını yapmasıyla devam edildi.

Demir, “FETÖ” üyesi olduğu yönündeki iddiaları reddetti.

Cinayetten önce, cinayeti Ogün Samsat’ın işleyeceğine dair bir bilginin kendisine ulaşmadığını belirten Demir, Jandarma’yı işaret etti.

Demir, “Jandarma bağlantısını ortaya çıkartan benim. Saklanan bir takım şeyler var ve bunlar gündeme göre değişiyor. Mızrak artık çuvala girmiyor. Sahte belge tanzim edebilirsiniz, mahkemeyi kandırabilirsiniz ama kazanamayacaksınız. Bütün Türkiye’nin gözü bu davada. Heyet boşu boşuna meşgul ediliyor.”

Demir, Trabzon Jandarması tarafından Dink’in öldürülmesinin hemen ardından, tetikçi Ogün Samast yakalanmadan önce hazırlanan ve cinayette kullanılan silahın markasının da yazılı olduğu tutanağı hatırlattı;

“Ogün yakalanmadan silahın markasını yazmışlar. Bir şey arıyorsanız buradan yürüyeceksiniz. Sonuca varacak yazışmalar yok. Eylemden önce, eylemde kullanılacak olan silahı nereden biliyorsunuz. İstanbul’da keşif yapıldığı söyleniyor. (Jandarma görevlilerini kastederek) Kimin keşif yaptığı, kimin İstanbul’a gittiği ortada. Dosyada var.  Yanlış düzlemde götürülüyor. Ben daha önce söylemiştim. Buradan katil çıkmaz. Sahte yönlendirmeler ve bilgi notlarıyla bir yere varılamaz.”

Demir savunmasında ayrıca, Erhan Tuncel’in görevden alınması işleminin mevzuata uygun olduğunu da iddia etti.

Ara verilen duruşma Demir’in çapraz sorgusuyla devam edecek.

Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2016, 11:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER