Diyarbakır'da Newroz kutlandı

Diyarbakır’da Newroz alanı günün ilk ışıklarıyla yağış ve soğuk havaya rağmen, doldu. Türkiye’den ve dünyadan bir milyonu aşkın kişinin katıldığı kutlamalarda, Öcalan’ın mesajı okundu.

Diyarbakır'da Newroz kutlandı

Diyarbakır’da tarihi Newroz bir milyon aşkın kişinin katılımıyla kutlandı.

newroz7

Newroz alınına Kobani’de yaşamını yitiren Halk Savunma Birlikleri (YPG) savaşçıları Arin Mirkan, Kamil Mete, Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) komutanı Yuhanus Ekinci, MLKP’li Sibel Bulut, Irak Kürdistan’ın Maxmur Kampı’na dönük IŞİD saldırısında yaşamını yitiren Gazeteci Leyla Yıldıztan (Deniz Fırat), IŞİD’e karşı Til Hemis operasyonunda yaşamını yitiren Avustralyalı YPG savaşçısı Asê Johnston, Til Temir’de yaşamını yitiren MLKP’li İvana Hoffmann, Mazlum Doğan ve Cizre’de polislerce öldürülen Nihat Kazanhan’ın fotoğrafları asıldı.

Platformun yan taraflarında yer alan 2 kuleye ise “Hun bı xê hatin Kobanê ve Şengal” yazılı tabelalar asıldı.

tren

Halk arasında “Newroz Treni” adı verilen ve her sene Bismil’den Diyarbakır Newroz’una gelen trene bu yıl binlerce kişi bindi.

Newroz kutlamalarına 25 ülkenin büyükelçiliklerinden müsteşarlar, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinden 35 farklı heyet, Rojava’nın her üç kantonundan aralarında PYD Eş Başkanı Asya Abdullah ve üç kantonun eş başkanlarının da bulunduğu kalabalık bir heyet katıldı.

ödp

Sibel Bulut ve Suphi Nejat Ağırnaslı başta olmak üzere Kobani direnişinde yaşamını yitirenlerin aileleri, Gezi direnişi sırasında polis şiddetiyle yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfi ve abisi Mustafa Sarısülük, Medeni Yıldırım’ın ailesi, Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan, HDP, ESP, EMEP, ÖDP’nin genel başkanları ve İHD, TUHAF-FED, YAKAY-DER, KESK, Devrimci 78’liler Federasyonu, Halkevleri gibi sivil toplum örgütlerinin genel başkanları da katıldı.

diyarbakır-newroz-1

Saat 10.00’da başlayan Newroz kutlaması Diyarbakır Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, KJA adına Elif Kaya, PYD Eş Başkanı Asya Abdullah ve DTK Eş Başkanı Selma Irmak’ın Kürtçe konuşmalarlarıyla devam etti.

Kutlamaya Irak Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin de aralarında bulunduğu bazı davetlilerin mesajları okunmasının ardından saat 12.00’da Newroz ateşinin yakılmasıyla devam etti.

newroz-8

Konuşmaların son bulmasıyla, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın mesajı okundu. HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan Öcalan’ın mesajının Kürtçesini okumaya başladığı sırada güneş açtı, yağmur durdu.

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise mesajı okumadan önce, “Öcalan’ın mesajı gelince boran fırtına dindi, güneş açtı. Bir gün kendisi gelecek Mezopotamya’dan başlayarak bütün dünyanın özgürlüğünü bereketlendirecek. Sesi böyle yaptı kendisinin ne yapacağını en iyi Ortadoğu başta olmak üzere dünya halkları biliyor” dedi.

Kutlama Berfîn Mamedova, Nistihman, Koma Agiri (Rojava Grubu), Suavi ve Kawa’nın sahne almasıyla sona erdi.

Alandan notlar

newroz-4

* Newroz’a katılanlar PKK Lideri Abdullah Öcalan lehine sloganlar atarak alana girdi.

* Alanda, Newroz’a katılanların yiyecek ihtiyaçlarını karşılamak için çok sayıda stand kuruldu.

* Alanda yöresel kıyafetlerin, sarı kırmızı yeşil flamaların da satışı yapıldı. Satış yapanlar da yöresel kıyafetler giydi..

newroz-6

* Her sene olduğu gibi bu yıl da platform için kurulan barikatlar, kutlamanın ilk saatlerinde halk tarafından kaldırıldı.

* Öcalan’ın geçmiş dönemlere ait Newroz değerlendirmelerinin yer aldığı sinevizyon, sahne ve alanın çeşitli yerlerine kurulan led ekranlarda izlendi.

* Kürdistan ve yurt dışından gelen gazeteciler, kamera ve fotoğraf makinelerini sarı, kırmızı ve yeşil flamalarla süsledi.

newroz-5

* Alanda ticari amaçlı 5 vinç de kuruldu. alanı kuş bakışı olarak görmek ve fotoğraf çekmek isteyenler, 10 TL ödeyerek 5 dakika için gökyüzüne çıktı.

* Alanda Öcalan baskılı posterler elden ele dolaşırken, birçok kişi de Öcalan resimlerinin baskılı olduğu tişörtler giydi.

newroz-10

* Alanda yaşanan izdiham nedeniyle çok sayıda kişi baygınlık geçirdi.

.* Newroz katılımcıları yanlarında getirdikleri şemsiyeler ve büyük poşetlerle yağmurdan korunarak alanı terk etmedi. Yağmur rağmen halaylar çekildi.

newroz-amed

* Alandaki yoğunlukdan kaynaklı cep telefonları ve internette bağlantı sorunları yaşandı. Alanda kurulan dört baz istasyonu ihtiyaçları karşılayamadı.

* Newroz alanında Meclis’te görüşülen İç Güvenlik Paketi’ne tepki de vardı. Gençler yüzlerine puşilerler kapatıp paketi protesto etti.

newroz-9

* Alanda Öcalan’ın posterlerinin asıldığı sarı, kırmızı, yeşil üç büyük balon gökyüzüne bırakıldı.

* Kutlamalarda 15 ton odun ve üç yüz litre yakıt kullanıldı.

Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2015, 23:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER