Enver Müslüm: 'IŞİD için yolun sonu'

Kobanê Kantonu Eşbaşkanı Enver Müslüm, ise geçtiğimiz yazdan bu yana IŞİD’in Kobanê’yi işgal etme hayalleriyle saldırdığını belirterek, IŞİD’in Kobanê’yi işgal etme planları geride kaldı ama sivillere yönelik tehlikeler devam ediyor” dedi.

Enver Müslüm: 'IŞİD için yolun sonu'
 IŞİD’in Temmuz ayında kuşatmaya aldığı ve 15 Eylül’den bu yana saldırdığı Kobanê’de yolun sonu artık görünüyor. Kürd güçlerinin Kobanê’de 3 ayı geride bırakan direnişi sonucu IŞİD için yolun sonu görünmeye başladı. Musul’dan ele geçirdiği ağır silahlarla, Kobanê’ye aralıksız saldıran IŞİD büyük kayıplar verirken, kendi içinde de ciddi kopuş, kaçış ve buna bağlı olarak da infazların yaşandığı bilgisi geliyor. Yüzlerce kayıp veren IŞİD hızla kan kaybederken Kobanê’de Kürd güçleri adım adım zafere yaklaşıyor. Özellikle son bir hafta içinde savaşta çok büyük ilerleme kaydeden Kürd güçleri, Kobanê’de stratejik noktalardan olan Miştenur tepesini ve Belediye binasını IŞİD’ten temizlerken, örgütün çok sayıda mühimmatına da el koydu. 

Miştenur tepesi ve Belediye binası YPG’de 

Ekim ayında IŞİD kontrolüne geçen ve bir IŞİD tankına fedayi eylemi yapan kadın gerilla Arin Mirxan’ın da yaşamını yitirdiği Miştenur tepesi yeniden Kürd güçlerinin eline geçti. Kobanê’nin güneydoğusunda bulunan Miştenur tepesine Peşmerge Birliklerinin yoğun top atışlarının ardından YPG-YPJ güçleri operasyon yaparak tepeyi işgalden kurtardı. IŞİD’in daha önce ele geçirdiği ve karargah olarak kullandığı Kobanê Belediye binası ve çevresindeki okullar da Kürd güçleri tarafından yeniden alındı. 

Kobani’deki Peşmerge Güçleri komutanlarından Şerwan Spindareyî, tepenin güneyinde 300, kentin doğusunda da 400 metre ilerlediklerini belirtti. Spindareyî, operasyonun koalisyona ait savaş uçaklarının hava desteğiyle yapıldığını kaydetti. Peşmerge komutanı, top ve katyuşa roketleriyle düzenledikleri saldırıda IŞİD’in Mıştenur Tepesi’ndeki doçkasının vurulduğunu ve birçok IŞİD mensubunun öldürüldüğünü aktardı. 

IŞİD üyeleri kaçıyor 

Kobanê’de son günlerde yaşanan gelişmelerin ardından IŞİD’in kentten kaçtığı yönünde açıklamalar yapıldı. Türk sınır birliklerine teslim olduğu bildirilen IŞİD üyelerinin bilinmeyen yerlere götürüldükleri gelen bilgiler arasında yer alıyor. Kobanê’de yaşanan son gelişmeleri BasHaber Gazetesine değerlendiren Gazeteci Şervan Munbic, “Sınır üzerinde görüştüğüm birçok kişi geçtiğimiz Pazar günü 15 IŞİD üyesinin El Şar sınır noktasından Türkiye’ye geçtiğini yine Mırc İsmahil köyünden de 20 IŞİD’linin Türkiye sınırına geçtiği bilgisi ulaştı” dedi. IŞİD üyelerinin Türkiye tarafına geçtiklerine tanıklık yapan Hemed Cemal adlı Kobanêli ise 6 IŞİD üyesinin Suruç sınır hattından Etmanek ve Mesher Köyleri arasındaki bir noktadan Türkiye’ye geçtiği ve askerler tarafından araçlarla bölgeden götürüldüklerini söyledi. 

IŞİD’in sığınaklarına girildi 

Kobanê’yi IŞİD’ten temizleme operasyonları sürerken Kobanê Savunma Bakanı İsmet Şêx Hesen, kentte IŞİD’in sığınaklarına girildiğini söyledi. İnisiyatifin YPG’nin elinde olduğunu belirten Şêx Hesen, “Kültür Sanat Merkezi’nin bitişiğinde YPG güçleri IŞİD’in sığınaklarını ele geçirdi. Sığınak 12 metre uzunluğunda ve birkaç metre derinliğinde. IŞİD kentte yeraltına bombalar döşemiş, ancak patlatma fırsatını bulamadılar” diye konuştu. 

IŞİD’in Kobanê planları geride kaldı 

Kobanê Kantonu Eşbaşkanı Enver Müslüm, ise geçtiğimiz yazdan bu yana IŞİD’in Kobanê’yi işgal etme hayalleriyle saldırdığını belirterek, IŞİD’in Kobanê’yi işgal etme planları geride kaldı ama sivillere yönelik tehlikeler devam ediyor” dedi. Kobanê’de direnişin ve Kürd güçleri arasında ortak mücadelenin sürdüğünü vurgulayan Müslüm, “Direniş sürüyor. Son günlerde Kobanê’nin doğusunda ve güneydoğusunda çok ilerleme kaydedildi” dedi. Kürd güçlerinin ilerleyişine rağmen IŞİD’in bombardımanını sürüyor. Ancak Kürd Güçleri ve Koalisyon’un ortak operasyonları da devam ediyor. IŞİD artık Kobanê’yi işgal edemez. Anca sivillere yönelik top atışları halen sürüyor. IŞİD’e karşı yakın zamanda büyük başarılar elde edeceğiz. Ve IŞİD’i kentten tamamen çıkaracağız. IŞİD’i bitirmek ve toprağımızdan atmak için desteğe ihtiyacımız var” diye konuştu. 

İnsani yardım koridoru açılmalı 

Kobanê’de yaşayan sivillerin sayısının her geçen gün arttığını vurgulayan Müslüm, üç tarafı kuşatılmış olan kente Kuzey Kürdistan tarafından insani yardım koridorunun açılması talebinde bulundu. Müslim, “Sivillerin güvenliği ve mevsim koşullarının zorluğundan dolayı, ihtiyaçlarımızı karşılayabileceğimiz yardım koridoru istiyoruz. Binlerce çocuk, yaşlı, kadın şu an çok kötü şartlarda yaşıyor. Yardımların sözde kalmaması, gerçekleşmesi gerekiyor” dedi. Müslüm,şu ifadelerle Uluslararası bağımsız heyetlere çağrıda bulundu; “Gelsinler kendi gözleriyle sivilleri ve çocukları görsünler. Çocuklar, IŞİD’in attığı topların altında yaşıyorlar. Ve bu nedenden kaynaklı sürekli ölümler oluyor.” 

Kürd Birliği en büyük moral kaynağımız 

Kürd güçlerinin birlikte gerçekleştirdikleri ‘Şengal’i kurtarma operasyonu’nun Kobanê’deki mücadeleyi olumlu etkilediğini dile getiren Müslüm, “Kobanê’deki başarılar da Şengal’deki Kürd güçlerine moral veriyor. Bizim en büyük moral kaynaklarımızdan biri de Kürd güçlerinin ortak hareket etmesidir. Bu sadece Şengal’de değil, nerede olursa olsun böyle” dedi. 

IŞİD Cizîre’den de püskürtüldü 

Rojava’nın en büyük kantonlarından olan Cizîre’ye yönelik geçtiğimiz hafta IŞİD saldırıya geçmişti. Kantona yönelik saldırılar konusunda açıklamada bulunan Kanton Yasama Meclisi Eşbaşkanı Hekim Xalo, Cizîre Kantonu’na yönelik 5 gün boyunca süren IŞİD saldırısının püskürtüldüğünü söyledi. Xalo, “Çok sayıda IŞİD üyesi öldürüldü ve daha fazla ilerleyemediler. Şu anda her tarafta üstünlük YPG’nin elinde. Ve Kürdlerin morali çok yüksek. Hepimiz yakın bir zamanda kutlama yapacağız” diye konuştu. 

Rojava Mutabakat Konseyi’nde pürüz 

Bu arada Suriye Kürd Ulusal Konseyi (ENKS), Rojava yönetimini oluşturacak “Siyasi Mutabakat Konseyi” seçimlerinde Demokratik Halk Hareketi (TEV-DEM) adaylarına oy verdiği gerekçesiyle bünyesindeki 3 partiyi ihraç etti. 

İhraç edilen üç parti ile ilgili konuşan TEV-DEM Temsilcisi Aldar Xelil, alınacak her kararın konseyin tümü tarafından alınması gerektiğini ve ENKS’nin ortaya koyduğu tavrın meşru olmadığını iddia etti. ENKS’nin tavrının “kabul edilemez” olduğunun söyleyen Xelil, “Sorunları bütün taraflar ile birlikte çözmeliler. ENKS’den bazı partiler uzaklaştırılırsa, ağırlığı kalmaz ve konseydeki payı azaltılır” diye konuştu. 

Duhok Antlaşması sonrası Qamişlo’da 6 kişi için yapılan seçimlerde TEV-DEM üyelerine oy verdikleri gerekçesi ile ihraç edilen üç partiye ilişkin durumu değerlendiren TEV-DEM Yönetim Kurulu Üyesi Aldar Xelil, “Sorun, çelişki yaratma ve karar alma, ve oy kullanmışlar gerekçesiyle o partileri ihraç etme, tamamen dönüşümün siyasi çalışmalarının durdurulması için bahanedir” sözleriyle duruma tepki gösterdi. Yaşanan sıkıntının, toplumsal, siyasi ve demokrasi ahlakına uygun olmadığını vurgulayan Xelil, “Her insan özgürdür ve hiçbir zaman bir başkasına oy verdi diye yargılanamaz. Bu demokrasi dışı bir yaklaşımdır” dedi. Xelil açıklamasını şöyle sürdürdü; “Esas sorun oluşumun siyasi çalışmalarını yürütmesini istememeleridir. Bu nedenle sürekli sorun çıkarıyorlar. Bu yaklaşımın yanlıştır. ENKS tek başına onları ihraç etme ve oluşumdan uzak tutma yetkisine sahip değil. ENKS’den çıkarabilirler ama oluşumdan çıkaramazlar. Çünkü bu kurum ulusal bir kurum ve bizim de kararımız olmalı. Bu sorunu çözmek için toplanma çağrısında bulunduk.” /
 Basnews
Güncelleme Tarihi: 30 Aralık 2014, 09:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER