Evsiz Suriyeliler

Kamplarda kalmak istemeyen birçok Suriyeli, parasızlık nedeniyle sokaklarda, parklarda yaşamak zorunda kalıyor. Ancak Suriyelilerin ihtiyaçları için örgütlenen bazı kuruluşlar uyarıyor: "Sokakta yaşayan Suriyeliler arasında evi olup da yardımseverlik duygularını istismar etmeye çalışanlar da var.

Evsiz Suriyeliler
Bir kısmı Avrupa ülkelerine gitmek için Türkiye'yi bir geçiş noktası olarak kullanıyor. Bazıları da burada yaşam kurmaya çalışıyor. Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği'ne göre İzmir’de Suriyeli sığınmacı sayısı 100 bini aştı. İşsizlik ve yüksek kiralar nedeniyle parklar ve sokaklar bazı Suriyelilerin yaşam alanı oldu. Özellikle de Kadifekale başta olmak üzere Basmane ve Ballıkuyu semtlerinde.

Kadifekale surlarının tam ortasında bir çadır. Tüm körfez manzarasına hakim ancak içindeki yaşam hayli zor. Elektrik, su, yatacak yer yok. Bu çadırda,  bir yıl önce ülkelerindeki  iç savaştan kaçan 60 yaşındaki Cemil Hacı Asman ve 55 yaşındaki eşi Avaş Asman yaşıyor.

Fotoğraf: Turaç TOP / Al Jazeera
Suriyeli Asman ailesi kalabalık olduğu için kamplarda kalmak istemiyor.

“Buna yaşam mı denir”

Cemil Hacı Asman, ülkesinde çiftçilik yapıyordu. Ama savaş her şeylerini alt üst etti. Türkiye’ye geldiler. Kalabalık diye kamplarda kalmak istememişler.  Hacı Asman, iş bulmak ve eşinin ameliyatını yaptırmak için İzmir’e gelmeyi tercih etmiş.

 “Geldiğimizde biraz param vardı. 250 liraya oturuyorduk ancak paramız bitti ve kirayı ödeyemedik. İş bulamadım, yaşım da var. Çaresiz çadırda kalmaya başladık. Eşim, ameliyatlarını oldu ancak daha iyi koşullarda bakılması gerekiyor, böyle yaşamak çok zor. Bir an önce ülkemize geri dönmemiz lazım.”

Fotoğraf: Turaç TOP / Al Jazeera
İzmir Kadifekale'deki parkta yedi Suriyeli aile kalıyor.

Rahatsızlığı nedeniyle konuşmakta güçlük çeken Avaş Asman, safra kesesi ve meme kanseri ameliyatı olmuş. Ağrıları nedeniyle çadırdan çıkamadığını söyleyen Asman, “Çıksam ne olur. Ülkemizde ölümden kaçtık burada da bu şekilde ölümü bekliyorum. Çevredekiler yardımcı olmasa zaten açlıktan öleceğiz. Buna yaşam mı denir” diyor.

Parkta ailece kalıyorlar

Yine Kadifekale semtinde bu defa bir parktayız. Burada yedi Suriyeli aile kalıyor. Onların çadırları yok, tamamen açık havada tüm ihtiyaçlarını karşılıyorlar, çoluk çocuk yaşam mücadelesi veriyorlar. Görüntülenmek de istemiyorlar. Ailesi adına konuşan dört çocuk sahibi Reşatül Amar, ülkesinde inşaat işiyle uğraştığını, maddi durumunun da gayet iyi olduğunu söylüyor.

Kiralarını ödeyemedikleri için evlerinden çıkarıldıklarını anlatan Amar, “7-8 aydır bu şekilde yaşıyoruz. Kışı bile bu şekilde geçirdik. Böyle yaşamayı kim ister? Başka çaremiz yok. Allah’tan gıda ve giyecek yardımı yapılıyor. Artık daha fazla dayanacak gücümüz kalmadı. Ülkemize geri dönmek istiyoruz “ dedi.

Fotoğraf: Turaç TOP / Al Jazeera
Suriyeli sığınmacılar, temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor.

Parkın tam karşısında oturanlar, sokaktaki Suriyelilere yardım ettiklerini söylüyor ama bunun çözüm olmadığını vurguluyorlar. Onlara göre, yaptıkları yardımlar Suriyeli aileleri sokakta kalmaya teşvik ediyor. "Yaşam biçimi haline getirdiler. Bir zararları yok ama bulundukları parktan çoluğumuz, çocuğumuz yararlanamıyor. Barınacak bir yerleri  olsun ki onlar da biz de rahatlayalım"  diyorlar.

Evleri var ama sokaktalar

Sokakta yaşayan Suriyeliler başka çarelerinin olmadığını söylüyor. Ama hepsinin hikayesi böyle değil.

İstanbul’da, sosyal medya üzerinden Suriyelilerin ihtiyaçları için örgütlenen “Dubara” hareketinin üyelerinden Velid Talib ile buluşuyoruz.

Talib, İstanbul’a gelen Suriyeli ailelerin genelde maddi durumlarının iyi olduğunu, Türk hükümetinin sığınmacılar için sunduğu kamp imkanları dururken bazı ailelerin sokaklarda yatmasının ihtiyatla karşılanması gerektiğini düşünüyor:

“Biz Suriyeliler, aile mahremiyetine ve onurumuza düşkün insanlarız. Sokaklarda yatmamız için koşulların çok aşırı olması gerekir. İstanbul sokaklarında tanıklık ettiğimiz Suriyeli evsizler ise çok farklı. Kışın böyle bir şey yoktu. Şimdi havalar ısındığı için böyle bir şey yapabiliyorlar. Tamamen ajitasyon. İnsanlara kendilerini acındırmak için yapıyorlar. Çoğunun dinlenme merkezi olarak kullandığı evler var.”

'Eşyaya değil paraya ihtiyacımız var'

Merter ve Davutpaşa metro durakları arasında, köprü altında bir grup Suriyeli yaşıyor. Al Jazeera muhabiri Can Hasasu, Suriyelilere kendini bir hayırseverin yardımcısı olarak tanıtıyor. Arapça bildiğini de söylemiyor.

Suriyeli dilencilik çeteleri Fatih Camiyi avlusunda yetişkinlerin yanısıra çocukları da dilendiriyor. [Fotoğraf: Can Hasasu / Al Jazeera Türk]
Konuşma Türkçe  geçiyor, çok iyi Türkçe konuşuyorlar. Grupta kadınlar ve çocuklar var. Yaşları 17 ile 20 arasında değişen iki genç erkek gözcülük yapıyor. Yardım yapmak için Suriyeli kimliği görmemiz gerektiğini söylüyoruz. Gruptaki yaşlı bir adam Hums kütüğüne bağlı bir kimlik gösteriyor. Adı Ali. 1958 doğumlu. “Bize elbise ve yiyecek çok verdiler. Hepsinden var. Verecekseniz para verin. Bize para lazım” diyor.

Gözcülük yapan iki genç gelip muhabirimizi kadınların yanına götürüyor. Onları anladığımızdan habersiz kadınları Arapça uyarıyorlar ‘Sakın evimiz olduğunu söylemeyin. Sokakta yatıyoruz deyin'

Suriyeli sığınmacıların yoğun olarak yaşadığı bir diğer semt de Şirinevler. Soğanlı E-5 bağlantı yolu üzerinde, yol kenarındaki yeşilliklerin üzerine kamp kurmuş iki aile görüyoruz. Tüp, kap-kacak, yorganlar... Üç yetişkin erkek, üç yetişkin kadın, iki genç erkek, genç kızlar ve altı çocuk. Hepsi de yolun ortasındaki çayıra yayılmışlar. Kendini  İsa olarak tanıtan yetişkinlerden biri durumlarını şöyle anlatıyor:

“Valilik bize kamplarda kalın diyor. Kamp bize ters. Bayramdan sonra Suriye’ye döneceğiz. Şimdi yol parası pahalı. Bayramdan sonra ucuzlar. O zamana kadar biraz para toplayacağız. Ben karton topluyorum. Dilenmiyoruz. Ama halk bize yardım yapıyor. Çocuklar ve kadınlar da bazen mendil satıyorlar."

Bayramdan sonra aynı bölgeye gittiğimizde Suriyeli ailelerin artık orada olmadığını gördük. Ama bu, söyledikleri gibi, ülkelerine döndükleri anlamına mı geliyordu, yoksa Türkiye'nin başka bir köşesinde aynı şekilde yaşamayı sürdürüyorlar mıydı bilinmez.

Bölge esnafı şikayetçi

Bölgede yıllardır emlakçılık yapan Abdullah Yavuz, sokakta yaşayan Suriyelilere tepkili. Onlara inanmıyor:

“Herkese bir hikaye anlatıyorlar. Tek amaçları kendilerini acındırıp para koparmak. Ara sokakta bir giriş katını tuttular.

Emlakçı Abdullah Yavuz, Suriyeli dilenci çetelerinin kiraladığı evlerin sorun yarattığını söylüyor. [Fotoğraf: Can Hasasu / Al Jazeera Türk]
Başta bir aileydiler. Sonra oldular otuz kişi. Dışarda dileniyorlar, sonra da gelip bu evde dinleniyorlar. Ev sahibi de haklı olarak onları kovdu. Adamların canına minnet. Bir haftadır şu çayırda yatıyorlar. Çocukların hepsi dileniyor.”

Abdullah Yavuz,  bu ifadelerin hemen ardından, yasal yollardan gelen birçok Suriyeliye ev verdiklerini ve hepsinden çok memnun olduklarını ekliyor. / Al Jazeera

Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2014, 12:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER