Gire Spi'de YPG bayrakları dalgalanıyor

YPG / YPJ güçlerinin 6 Mayıs’ta Cizîr Kantonu’nun batı cephesini DAİŞ çetelerinden temizleme harekat kapsamında Girê Spî’ye dün akşam saatlerinde YPG bayrakları asıldı.

6 Mayıs’ta başlayan hamleye, yaralanan ve kaldırıldığı hastanede 14 Mayıs 2015 günü yaşamını yitiren YPG Batı Cephesi Komutanı Rubar Qamışlo’nun ismi verildi. Hamle kapsamında bölge açısından manevi değeri yüksek olan Evdilezîz Dağı (Kizwan) dağı, yüzlerce köy ve mezra özgürleştirildi.

YPG / YPJ güçleri, harekat kapsamında Evdilezîz Dağı’na yönelik bir operasyonu 14 Mayıs günü düzenledi. İki kol halinde dağa ilerleyen YPG / YPJ güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

15 Mayıs’ta ise, Til Temir ile Hasekê arasında Habur Nehri kıyısında birçok köy çetelerden temizlendikten sonra arama kurtarma çalışmaları yürütüldü.

YPG, 20 Mayıs günü Evdilezîz Dağı’nın çetelerden temizlendiğini açıkladı. YPG / YPJ güçleri bir gün öncesinde dağ eteklerinde bulunan Xerra köyünü çetelerden temizledikten sonra zirveye doğru ilerledi. Çatışmalardan sonra ise, YPG / YPJ güçleri Radyo ve Radar tepelerini çetelerden temizledi.

Ertesi gün ise Kizwan Dağı’nın kuzey yamaçları ve Habur nehri kıyısında arama tarama faaliyetleri yürütüldü. Ayrıca çok sayıda köy çetelerden temizlenerek özgürleştirildri.

23 Mayıs günü ise, Kizwan Dağı ile TilTemir ve Hasekê arasında kalan bölgede çetelerden kurtarılan köylerde arama kurtarma faaliyetleri yürütüldü.

YPG Basın Merkezi 26 Mayıs günü, YPG / YPJ güçleri, Aliya köyü ve Kizwan (Evdilezîz) dağından sonra çetelerin stratejik önemdeki kalelerinden birini daha düşürdüğünü açıkladı.

YPG Genel Komutanlığı, YPG savaşçılarının Mebruka kasabasını, gece saat 23:30 itibariyle tümden çetelerden temizleyerek kontrolü altına aldığını duyurdu.

Üç gün boyunca bölgede yaşanan şiddetli çatışmada onlarca çete öldürülürken, 23 Mayıs’ta Serêkaniyê’nin 37 km güneybatısında bulunan Ebû Şexat ve Ebû Cellûd köyleri, 25 Mayıs’ta ise önce Eb Şexat tepesi ve ardından da Serêkaniyê’nin 35 km güneybatısında yer alan Şara ve Til Qlea köylerinin YPG güçleri tarafından çetelerden temizlenmesi ardından çetelerin Mebruka’ya giden tüm yolları kesilerek kasaba kuşatma alınmıştı.

27 Mayıs günü Kizwan Dağı, Alya üç geni ve Habur Nehri kıyısında işgal edilen Asuri köyleri özgürleştirildiği açıklandı.

YPG güçleri, iki kol halinde stratejik Mebrûka kasabasına ilerlemeye ilerledi. Gece geç saatlere dek süren şiddetli çatışmalar ardından YPG / YPJ güçleri kasabada tam hakimiyet kurdu.

Ertesi gün ise YPG / YPJ güçleri sınır hattına yönelik bu alandaki köylerde konumlanan çeteleri hedefledi.

YPG Basın Merkezi, 7 Haziran günü ise güçlerinin Silûk kasabasına doğru ilerleyişini sürdürdüğünü duyurdu.

11 Haziran günü ise Silûk kasabası çevresinde çetelere önemli darbeler vurulduğu, 8 köy ve 16 mezranın çetelerden temizlenerek, özgürleştirildiği bilgisini paylaştı.

YPG güçleri, 13 Haziran’da ise Silûk kasabasının özgürleştirildiğini duyurdu. Ayrıca Komutan Rubar Qamışlo Hamlesi kapsamında Kobanê ve Cizîr kantonlarına bağlı güçlerinin Girê Spî ve çevresinde konumlanan çetelere yönelik kıskaç harekatı başlattığını açıkladı. Onlarca köy ve mezra çetelerden temizlendi.

Cizîr ve Kobanê kantonlarındaki YPG / YPJ güçlerinin de bir araya gelmesi ile birlikte DAİŞ çetelerine yönelik kıskaç harekatı kapsamında şiddetli çatışmalar yaşandı, ardından da YPG bayrakları dün akşam saatlerinden itibaren Girê Spî’de dalgalandı. Girê Spî’deki harekata Burkan El Firat Güçleri ve Liva Tehrir Taburu da katıldı.

Güncelleme Tarihi: 16 Haziran 2015, 15:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER