'HDP toplumun kaderini değiştirecek'

Halkların Demokratik Partisi (HDP), seçim çalışmaları kapsamında il, ilçe ve köylerde halkla bir araya gelmeye devam ediyor. Halkın ve esnafın ekonomik sorunlarını dinleyen adaylar, HDP'nin çözüm projelerini anlattı.

'HDP toplumun kaderini değiştirecek'
Halkların Demokratik Partisi (HDP), seçim çalışmaları kapsamında il, ilçe ve köylerde halkla bir araya gelmeye devam ediyor. Halkın ve esnafın ekonomik sorunlarını dinleyen adaylar, HDP'nin çözüm projelerini anlattı. Kadınlarla düzenlenen toplantılarda barışı sahiplenme çağrısında bulunan HDP'liler, AKP hükümetinin çözüm karşıtı uygulama ve söylemlerine de tepki gösterdi. AKP, Kürdistan'daki desteğini de giderek kaybediyor. Batman'da Alika Aşireti üyeleri AKP yerine HDP'yi destekleme kararı alırken, AKP'li bakan Eker'in akrabaları da HDP'yi destekleyeceğini açıkladı.


VAN

HDP Van Milletvekili Adayı Selami Özyaşar İpekyolu ilçesindeki esnafı ziyaret etti. DBP yöneticileri ile birlikte işyerlerini gezen Özyaşar, esnafın sorunlarını dinledi.

Tuşba ilçesinde HDP’nin seçim çalışmaları ev ziyaretleri, mahalle toplantıları ve özgün kadın toplantılarıyla aralıksız sürüyor. Şemsibey ve Altıntepe mahallelerinde seçim çalışmaları kapsamında özgün kadın toplantıları düzenlendi. Toplantılara HDP Van Milletvekili Adayı Yurdusev Özsökmenler, KJA aktivistleri ve DBP, HDP yöneticileri ve çok sayıda kadın katıldı.

KADINLARA ÇAĞRI

Toplantılarda konuşan HDP Adayı Özsökmenler, savaşta en büyük bedelin kadınların verdiğini, bunun için de barışa huzura en çok ihtiyacı olanların kadınlar olduğunu söyleyerek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın paradigmasıyla inşa edilecek barış için en çok kadınların mücadele vermesi gerektiğini belirtti. AKP’nin seçim öncesi muhafazakar ve ulusalcı oyları devşirmek amaçlı kullandığı ‘Çözüm yok, müzakere yok‘ benzeri sözlerin AKP için bir niyet beyanı olduğuna dikkat çeken Özsökmenler, barışı sahiplenmenin yolunun HDP’yi desteklemek olduğunu vurguladı. Özsökmenler, kadınların 268 kadınla en çok adayı olan HDP’yi sahiplenmesi gerektiğini ifade etti.

Toplantıda sık sık “Bîjî Serok Apo “, “ Jin jîyan azadî” sloganları atıldı.

ÇATAK

HDP Van Milletvekili adayı Lezgin Botan seçim çalışmaları çerçevesinde Van’ın Çatak ilçesinde esnafı ziyaret ederek, 7 Haziran genel seçimlerine ilişkin halka bilgi verdi. HDP ve DBP yöneticileri ile birlikte Çatak'ta esnafları halkı ziyaret ederek bilgi alışverişinde bulundu. Esnafların yoğun ilgisiyle karşılaşan Lezgin Botan, HDP'nin kardeşlik ve birlik partisi olduğunu; bütün Türkiye halklarının HDP’nin etrafında kenetlenmesi gerektiğini söyledi.

Botan ve beraberindekiler esnaf ziyaretinin ardından Ziraat Odası, TEGV ile hastaneye giderek hastaları ziyaret etti.

BATMAN

HDP'nin Batman adayları seçim çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürüyor. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki esnafları ziyaret eden HDP adayları Ali Atalan, Ayşe Acar Başaran, Hasan Yağız ve Saadet Becerikli yoğun ilgi ile karşılaştı. Esnafların sıkıntılarını dinleyen adaylar, çözüm yollarını anlattı. HDP'nin Meclis'e girmesi dahilinde işçi ve emekçilerin sıkıntılarıyla birebir ilgileneceklerini belirten adaylar, HDP'nin işçi ve emekçilerin partisi olduğunu da vurguladı.

HDP Milletvekili Adayı Saadet Becerikli ise HDP PM Üyesi Osman Ergin, Batman eski Belediye Başkanı Necdet Atalay, ikna komisyonu üyeleri ve diğer partililer de şimdiye kadar AKP içerisinde aktif çalışma yürüten Alpahanlar (Maladîna) ailesinden 300 kişilik bir grup ile HDP çatısı altında bir araya gelmek için görüşmeler yaptı. Aynı zamanda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in de akrabaları olan Alpahanlar aile üyeleri 'bugüne kadar yanlış tarafta bulunduklarını, HDP çatısı altında yer almaktan mutluluk duyacaklarını' dile getirdi.

'VERDİĞİMİZ OYLARI GERİ ALACAĞIZ!'

Aile büyüklerinden Selahattin Alpahan, AKP hükümetinin halkı yıllarca "barış, kardeşlik, demokrasi" söylemleri ile kandırdığını belirterek, “AKP, en son Kobanê'de yaşanan savaşta YPG ile DAİŞ çetelerini bile bir tuttu. Kürtlere hakaretlerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Kobanê düştü düşecek' diye meydanlarda bağırdı. Bunlardan etkilenerek biz de HDP saflarında yer almaya karar verdik. Umut ediyoruz ki halen AKP'nin yanında yer alan Kürtler de doğruyu görerek HDP'nin çatısı altında toplanır. Biz de artık vekaleten verdiğimiz oylarımızı geri alacağız" dedi.

Konuşmaların ardından aile üyeleri HDP'ye geçti.

AKP BATMAN'DAKİ DESTEĞİNİ KAYBEDİYOR

BEŞİRİ

Batman'da her geçen desteğini yitiren AKP'den bir kopuş da Beşiri ilçesinde yaşandı. İlçenin en büyük ve kalabalık aşireti olan ve yarısı yıllardır AKP için çalışan Alika Aşireti üyeleri de AKP'nin Kürt halkı üzerinde yürütmüş olduğu politikalar nedeniyle HDP'ye geçtiklerini duyurdu. Alika Aşireti kanaat önderi olan ve iki dönem AKP Beşiri İlçe Başkanlığı yapan Davut Apaydın, HDP'ye geçti. Aşiret olarak HDP için çalışacaklarını dile getiren Apaydın, bunun nedeninin ise AKP'nin yürütmüş olduğu yanlış politikalar olduğunu söyledi. HDP'nin yürüttüğü siyasetin tüm kesimleri kapsadığını ve HDP çatısı altında olmaktan mutluluk duyacaklarını kaydeden Apaydın, "Tek dileğimiz HDP'nin barajı aşarak Kürtleri ve ezilen tüm halkları parlamentoda temsil etmesidir" dedi.

HDP Beşiri İlçe Eşbaşkanı Ahmet Ekinci de yapılan katılımdan dolayı memnuniyetlerini dile getirerek, HDP'nin dışında kalan bütün aşiret ve aile üyelerini HDP çatısı altında birleşmeye davet etti. Ekinci, toplum içerisinde ağırlığı bulunan aşiret ve ailelerin de HDP çatısı altında bir araya gelmeleri için çalışmalarının sürdürdüklerini kaydetti. Geçen günlerde AKP Beşiri Belediye Meclis üyesi Bedi Balcı da partisinden istifa ederek, HDP'ye katılım sağlamıştı.

Öte yandan AKP'nin Batman'da açtıktan birkaç gün sonra seçim lokalinde 23 Nisan'da AKP'liler arasında rant üzerine yaşanan kavga sonucu 27 yaşındaki AKP eski Milletvekili Nezir Nasıroğlu'nun oğlu Abit Nasıroğlu'nun silahla vurularak öldürülmesinin ardından kapatılan lokalin açılmayacağı öğrenildi. AKP'ye yakın kaynaklardan elde edilen bilgilere göre; AKP ilçe teşkilatı lokali başka bir adrese taşıyacak.

BİNGÖL

Bingöl'de seçim çalışmalarını her kesime ulaştırmaya çalışan HDP'li adaylar, köy köy, mahalle mahalle dolaşarak, "yeni yaşam" projelerini anlatıyor. Seçim çalışmaları kapsamında HDP ve KJA üyesi kadınlar tarafından Yenişehir Mahallesi'nde kadın seçim bürosu açıldı. Büro açılışına mahallelerden çok sayıda kadın, hakkında hiçbir delil olmadan mahkeme tarafından müebbet hapis cezası verilen Gülsüm Koç'un annesi, çeşitli tarihlerde çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren HPG ve Kobanê direnişinde yaşamını yitiren YPG/YPJ savaşçılarının aileleri, HDP'li adaylar Hişyar Özsoy ve Serhat Gümüş'ün eşleri katıldı. KJA ve HDP bayrakları ile renk cümbüşüne çevrilen büronun açılışı, HDP adayı Sevgi Örüç ve Barış Anneleri Meclisi yöneticileri tarafından kesilen kurdele ile gerçekleşti. Açılışta konuşan HDP Bingöl Milletvekili Adayı Sevgi Örüç, tüm kadınlara seçim gününe kadar çalışmalara aktif olarak katılması çağrısında bulundu. Kadınların özgürlüğünün sağlayacak olan tek patinin HDP olduğunu dile getiren Örüç, kadınların HDP'nin etrafında birleşmesi gerektiğini ve kadınların HDP'nin sesini her tarafa ulaştırmasını istedi.

YENİŞEHİR

HDP Amed milletvekili adayları Nursel Aydoğan, Sibel Yiğitalp ve İmam Taşçıer, beraberindeki partililerle Ofis Kooperatifler bölgesinde esnaf ziyaretinde bulundu. Esnaf ziyareti esnasında milletvekili adaylarının yanına gelen bir kız çocuğu elindeki topu göstererek, "Diğer siyasi partilere, biz çocukların geleceği için bir gol atmak da bizlerden gelsin" diyerek elindeki topu havaya fırlattı. Esnaf ziyaretinde konuşan İmam Taşçıer, HDP olarak amaçlarının eşit, özgürlükçü ve kardeşçe bir yaşam olduğunu belirtti. Adayların ziyaretinden memnun kalan esnaflar ise seçimde HDP' ye desteklerini esirgemeyeceklerini kaydettiler.

PERVARİ

HDP Siirt milletvekili adayları seçim çalışmaları doğrultusunda Pervari (Xesxe) ilçesi ve Bedar (Beyendi) beldesinde kitlesel büro açılışı yaptı. HDP Siirt Milletvekili adayı Prof. Dr. Kadri Yıldırım, İsmail Aydın, DBP Siirt il eşbaşkanları ile çok sayıda kişinin katıldığı Pervari seçim bürosu açılışında konuşan Kadri Yıldırım Pervari'de etkin olan Hadiyan Aşireti'ne seslenerek, "Bu seçimlerde oyunuzu Erdoğan'a mı yoksa Şex Sait yoldaşları için mi kullanacaksınız?" diye sordu. Şex Sait isyanında yer alan Şêx Abdurahman'ın "Ey sefiller, Kürtler bir ağaç değildir, eğilmez" sözünü hatırlatarak zulme boyun eğmeyeceklerini söyleyen Yıldırım, "AKP ve onun zihniyeti bilsin ki; Siirtliler ağaç değildir. Biz değerlerimizi korumak için şehit düşeriz ama eğilmeyiz. AKP'nin tüm provokasyonlarına karşı sabrettik ve 7 Haziran'a kadar da sabredeceğiz. Erdoğan enişte, 7 Haziran'da inişte ve ondan sonra da bitişte" dedi.

Kürdistan tarihinde bu seçimlerin tarihi olduğunu ifade eden HDP Siirt milletvekili adayı İsmail Aydın da HDP'ni partiyle seçime girdiği günden bu yana AKP'nin saldırılarının artığını aktardı.

KURTALAN

HDP Siirt Milletvekili Adayı Hatice Seviptekin ise KJA üyeleri ile Siirt Belediyesi Eş Başkanı Belkiza Beştaş Epözdemir'le birlikte seçim çalışmaları kapsamında Kurtalan ilçesinde ev ziyareti gerçekleştirdi. Evdeki emekçi kadınlar görüşen Seviptekin, "Bu seçim hepimizin geleceği için önemli. Çünkü bu seçimlerde devlete karşı kardeşliğimizi ve birlikteliğimizi göstermemiz gerekiyor" dedi. Partililer daha sonra, halk pazarındaki esnafı da dolaşarak ziyaretlerini sürdürdü.

NUSAYBİN

Mardin'in Nusaybin ilçesinde HDP seçim çalışmaları çerçevesinde her geçen gün çalışmalarına hız verirken, HDP'li adayların esnaf ziyaret çalışmaları devam ediyor. HDP Mardin Milletvekili Adayı Gülser Yıldırım ve beraberindekiler, Nusaybin'e bağlı Akarsu (Sitilîlê) beldesine giderek esnaf ziyaretlerinde bulundu. HDP'liler ilk önce Musa Anter'in mezarını ziyaret ederek kırmızı karanfil bıraktı. Daha sonra beldedeki esnafları ziyaret eden partililer, yurttaşların sorunlarını dinledi. Ardından Akarsu seçim bürosuna geçilirken burada konuşan Gülser Yıldırım, "Amacımız sadece meclis değil halkların sesini artık duyurmaktır. Yıllardır beraber yaşayan halkları birbirine düşman kırdıranlara karşı cevap olmaktır, anaların gözyaşlarını durdurmaktır" dedi.

MAZIDAĞI

HDP Mazıdağı ilçe Örgütü öncülüğündeki seçim çalışmaları devam ediyor. HDP, DBP ilçe örgütü yöneticileri, Mazıdağı Belediyesi Eşbaşkanı Ali Özkan ve beraberindekiler, ilçeye bağlı Yücebağ (Qelekê) Mahallesi ve Reşan mezrasını ziyaret etti. Burada coşkulu bir şekilde karşılanan HDP'liler, halka birlikte köy meydanında halay çekti. Daha sonra seçim çalışmaları kapsamında köy halkı ziyaret edildi. Buradan ayrılan HDP yöneticileri ve beraberindekiler, Yücebağ ( Qeleke ) Mahallesi'ne bağlı Dêrê Mezrası ve Yetkinler (Dırinê) Mahallesi'ndeki yurttaşları ziyaret etti.

MİDYAT

Mardin'in Midyat ilçesinde seçim çalışmalarını yürüten HDP Mardin Milletvekili adayları Mithat Sancar ve Mehmet Ali Aslan, ilçeye bağlı çeşitli mahallelerde seçim bürolarının açılışına katılarak esnaf ziyaretlerinde bulundu. HDP adaylarına HDP, DBP Midyat ilçe yöneticileri, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk eşlik etti. Ziyaretler sırasında adaylar, büyük bir coşkuyla karşılandı. Yapılacak açılışlar öncesi ilçe pazarındaki esnafla biraraya gelen HDP'liler, yurttaşların sorunlarını dinledi. Adaylar ve beraberindekiler daha sonra ilçe merkezinde esnaf ve yurttaşlarla bir araya geldikten sonra ilçeye bağlı mahallelerde seçim bürolarının açılışına katıldı. Burada yurttaşlara seslenen HDP adayları Sancar ve Aslan, 7 Haziran seçimlerinin önemine dikkat çekti.

SİLOPİ

Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Çalışkan (Gite) Beldesi'nde yüzlerce kişinin katılımı ile seçim bürosu açılışı yapıldı. Silopi ve belde belediye eşbaşkanları, HDP ve DBP İl, ilçe ve belde yöneticileri katıldı. Saygı duruşunun ardından konuşan HDP Çalışkan Belde Eşbaşkanı Mehmet Selçuk, HDP'nin Kürdistan ve Türkiye'de yeni bir zeytin ağacı olduğunu dile getirdi. Alkış ve zılgıtlar eşliğinde seçim bürosunun açılışı gerçekleştirilirken ardından yüzlerce kişi yerel müzik gruplarının söylediği şarkılar eşliğinde halaya durdu.

GEVAŞ

Seçim çalışmaları kapsamında Van’ın Gevaş ilçesine bağlı mahallerde çalışma yürüten HDP Van Milletvekili adayı Zozan Yeliz Yıldırım, halkla bir araya geldi. Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya ile HDP ve DBP yöneticilerinin de eşlik ettiği Yıldırım, ilçeye bağlı Aydıncak (Şatwan),Kuşluk (Texmans), İkizler (Tışux), Dereağzı (Şkert), Dokuzağaç(Pendeganız),Atalan(Etelan) ve Bahçelievler mahallelerinde halkı ziyaret etti. Aydıncak (Şatwan) Mahallesi'nde yurttaşlarla köy meydanında bir araya gelen Yıldırım, HDP'nin Türkiye halklarını kapsayan tek parti olduğunu söyledi. Bekir Kaya ise bu seçimin Kürt halkı için referandum niteliği taşıdığını ve bunun için 7'den 77'e herkesin seferberlik ruhu ile sandığa giderek HDP'den yana tavır alması gerektiğini söyledi.

Toplantıda daha sonra Kuran-ı Kerim'den alıntılar yapan Mela Aziz’in konuşması dinlendi.

Konuşmaların ardından Yıldırım, Kaya ve beraberindekiler mahallede bulunan Şex Elyas Türbesi'ni ziyaret ederek, dualar okudu. HDP'liler daha sonra mahalleden ayrılarak taziye ziyareti ve diğer programlara katıldı.

TUZLUCA

Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde KJA bileşenleri tarafından kadın seçim bürosunun açılışı gerçekleştirildi. Törene KJA bileşenlerinin yanı sıra HDP Iğdır Milletvekili adayları M. Emin Adıyaman ve Kıznaz Türkeli, DBP ve HDP yöneticileri, Tuzluca Belediyesi eşbaşkanları ile çok sayıda yurttaş katıldı. Seçim bürosu açılışı öncesi HDP milletvekili adayları Tuzluca merkezde bulunan esnafları ziyaret etti. Adaylar esnaf ziyaretlerinin ardından AKP, CHP ve MHP seçim bürolarını da ziyaret ederek bir süre sohbet etti. Kadın seçim bürosunun açılış töreninde konuşan Tuzluca Belediyesi Eşbaşkanı Neşegül Can, kadınların Kobanê’de insanlığın onurunu kurtardığına dikkat çekerek, “Şimdi sıra 8 Haziran’da Türkiye’de bulunan tüm halkların insanlığını ve inançlarını kurtarma günüdür” dedi.

Kıznaz Türkeli ise HDP’nin bütün kadınları sosyal güvence altına alacağını belirterek, “Bu mücadelede kadınlarımız Rojava’da Kobanê’de fabrikalarda grevlerde en ön saflarda yer alıyorlar. Barikatları aşıyorlar ve zafere yürüyorlar” dedi. M. Emin Adıyaman da HDP'nin kadın erkek eşitliğini pratikte sağladığını dile getirerek, “Kadının siyasette yer alması, toplumda ifade etmesi ve gücünü, iradesini ortaya koymak açısından büyük bir önem arz ediyor. Pratikte gördüğünüz gibi kadına biçtiğimiz değerin ve saygının ifadesi olarak böyle bir seçim bürosu açmış bulunmaktayız” dedi.

Konuşmaların ardından KJA bileşenleri tarafından kadın seçim bürosu açılışı gerçekleştirildi.

'ERDOĞAN DÜRÜST DEĞİL'

YÜKSEKOVA

HDP Hakkari Milletvekili adayı Selma Irmak, seçim çalışmaları kapsamında İran sınırında bulunan Çoşanpınar (Vargeniman), Ağaçlı (Aylava), Çamdalı (Meşgan), Derav, Hırmi, Gendalok köylerini ziyaret ederek 7 Haziran seçimlerinde HDP'ye destek vermelerini istedi. Irmak'a aralarında HDP Genel Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Hamit Geylani, Yüksekova Belediyesi Eş Başkanı Ruken Yetişkin ile sivil toplum örgütü temsilcileri de eşlik etti. Gidilen her yerde Selma Irmak'a yoğun ilgi gösterildi. Ziyaretler esnasında halka hitap Selma Irmak, köylerde gördükleri ilginin kendilerini çok sevindirdiğini dile getirdi. "Biz buralardan oy istemeye değil, sizi ziyaret etmek ve süreçle ilgili yaşananları paylaşmak için geldik" diyen Irmak, şunları söyledi: "Buralarda yaşayan halkımız çok acılar çekti. Bu nedenle bu seçimler çok önemlidir. Önder Apo'nun öncülüğünde başlayan müzakereyi güçlendirmek için önemlidir. Tayyip Erdoğan başından beri dürüst değil, Kürt halkını kandırmanın peşindeydi. Onun yalanlarını ortaya çıkardık. 'Kürt sorunu yoktur' diyenler yok olup gidiyorlar."

Irmak'ın ardından Dengbej Felemez Kürtlerin yaşadığı acıları anlatan şiirler okudu.

ARDAHAN

Ardahan’da HDP’nin “Yeni yaşam” adayları köy köy dolaşarak seçim çalışmalarına devam ediyor. Ardahan'da seçim çalışmaları kapsamında ilk olarak Hanak ilçesinde taziye ziyaretine katılan HDP heyeti ardından Alevi yurttaşların yoğunlukta yaşadığı Damal ilçesine bağlı Seyitören, Yukarı Gündeş, Aşağı Damal köylerine ziyarette bulunarak, halkın sorunlarını dinledi. Alevi inançları nedeniyle sürekli dışlandıklarını ifade eden köy sakinleri AKP hükümetinin iktidar olmasının Türkiye’ye her geçen gün biraz daha fazla zarar verdiğini söyledi. HDP Milletvekili adayı Taşkın Aktaş ise köy sakinleriyle yaptığı konuşmalarda, AKP politikalarının tüm inançlar ve kimlikler için tehdit olduğunu, HDP’nin tüm inançlar ve farklılıklar için umut olduğunu ifade etti.

Damal ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi’nde gerçekleştirilen kadın toplantısında konuşan HDP Ardahan Milletvekili adayı Arzu Moco ise AKP’nin iktidarda olduğu sürece kadına yönelik taciz ve tecavüzün artacağını ifade etti. Moco, “Toplumun yarısı kadın. Biz kadın partisiyiz. Çünkü bizde eşbaşkanlık sistemi var. Kadın vekil adaylarımızın hepsi de seçilebilir yerlerden aday gösterildi. Kadınların mecliste olması için HDP’nin barajı aşması gerekiyor. HDP halkların alternatifidir” diye konuştu.

ARTVİN

HDP Artvin milletvekili adayları, Kemalpaşa'da parti gönüllüleri ile bir araya geldi. Toplantı sonunda çalışmaları yürütecek bir komisyon kuruldu. Artvin milletvekili adayı Recep Demirci ve İl Eş Başkanı Hülya Vayiç'in katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Kemalpaşa beldesindeki çalışmaların nasıl yapılacağı üzerine tartışmalar yürütüldü. Daha sonra her köyden birer kişiden oluşan Seçim Komisyonu kuruldu. Seçim Komisyonu köylerde ve mahallelerde halk toplantıları gerçekleştirecek.

'TOPLUMUN KADERİ DEĞİŞECEK'

İSTANBUL

HDP İstanbul 3. Bölge Milletvekili adayı ve İmralı Heyeti üyesi Pervin Buldan seçim çalışmaları kapsamında Yenibosna'daki Pir Hoca Ahmet Yesevi Cem Kültür Merkezi, AK-EL Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı ve Sevdilli ve Çevre Köyleri Dayanışma ve Kültür Derneği'ni (SEV-DER) ziyaret ederek 7 Haziran seçimleri için destek istedi. Yenibosna'daki Pir Hoca Ahmet Yesevi Cem Kültür Merkezi'nde Buldan ve parti yöneticilerini Cem Vakfı Genel Müdürü Ali Rıza Kaçan tarafından karşılandı. Ziyarette ilk söz alan Cem Vakfı Genel Müdürü Ali Rıza Kaçan, HDP'nin barajı geçmesini canı gönülden istediğini ve kendilerine düşen bütün görevleri yerine getireceklerini söyledi. Buldan da tüm ezilenler için 7 Haziran genel seçimlerinin tarihi bir öneme sahip olduğunu dikkat çekerek farklı bir çok inançtan kesimlerin HDP listesinde yer aldığını söyledi. Buldan ve yöneticiler AK-EL Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı'nı ziyaret etmek üzere kültür merkezinden ayrıldı. AK-EL Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı'nı ziyaret eden Buldan ve beraberindeki heyeti AK-EL Başkanı İbrahim Yirik ve yöneticiler tarafından karşılandı. Ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getiren Yirik, HDP'nin Meclis'te olmasının önemli olduğunu vurguladı. Buldan da 7 Haziran genel seçimlerinin toplumun kaderini değiştireceğini ve bu yüzden AKP'ye oy veren Sünnilerin, CHP'ye oy veren Alevilerin ve kararsızların oyunu almak gerektiğini belirtti.

AK-EL ziyaretinden sonra SEV-DER'i ziyaret eden Buldan ve HDP yöneticileri, SEV DER Genel Başkanı Salman Gümüş ve yöneticiler tarafından karşılandı. Ziyarette ilk söz alan Gümüş, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilişlerinin 43'üncü yıl dönümünü nedeniyle Denizlerin mücadelesine değindi ve üç fidanın mücadelesinin bugün HDP ile yürüdüğünü belirtti. HDP'nin yanında olduklarını ve bundan sonra da HDP'nin yanında olacaklarını belirtti.

HDP İstanbul 1'inci bölge milletvekili adayları Hüda Kaya ve Fatma Saygılı, Pendik'te esnafları ziyaret etti. Esnaf ziyareti öncesi Pendik'te bulunan Karakoçan Derneği'ni ziyaret eden Kaya ve Saygılı daha sonra Mehmet Akif Ersoy Caddesi üzerinde bulunan esnafları ziyaret ederek esnaflardan HDP'ye destek istedi. Esnafın yoğun ilgisiyle karşılaşan milletvekili adayları Kaya ve Saygılı, esnafların sorunlarını ve önerilerini de dinledi. Esnaf ziyareti sonrası adaylar Kaya ve Saygılı, HDP Pendik seçim irtibat bürosunda kadınlarla buluştu. Seçim bürosu önünde kendilerini karşılayan kadınlara seslenen Saygılı, "Yüzyıllardır üzerimizde baskılar var. Her yerde baskı ve zulümle karşı karşıya kalıyoruz. Hepimiz el ele vererek bu baskı ve zulümlere dur diyeceğiz ve barajı AKP'ye dar edeceğiz" dedi.

Hüda Kaya ise iktidarların ezilenleri "öcü" olarak gösterip ötekileştirdiğini söyledi ve "Herkese ayrı ayrı zulmettiler, şimdi bütün ezilenler ve zulme uğrayanlar, HDP'de buluştu. Renk cümbüşüne dönen HDP, AKP'yi ve onun yandaşlarını çıldırtıyor. Onlar da artık sonlarının geldiğinin farkındalar" dedi.

"Barajı yık, barışı sürdür, tiranı yık" sloganıyla yola çıkan HDP'ye Oy Ver Girişimi de İstanbul'daki ilk etkinliğini Ümraniye'de HDP İstanbul 3. Bölge Milletvekili Adayı Ali Kenanoğlu ve girişimin öncülerinden yazar Demir Küçükaydın'ın katılımıyla düzenlenen forumla gerçekleştirdi. Ümraniye Elmalıkent Şehitler Parkı’nda yapılan foruma ilgi gösteren mahalleliler de söz alarak konuşmalar yaptı. Mahalle sakinlerinden Alevi Dedesi Mehmet Ali Dede, kendisinin HDP'li olmadığını CHP kökeninden geldiğini belirttikten sonra bu seçimin önemli olduğunu ve bu nedenden dolayı bu seçimde HDP'ye oy vereceğini belirtti. "Ben Deniz'lerin mücadelesinden geliyorum, HDP darbe sisteminin getirdiği yüzde 10 barajını aşarsa bu ülkede devrim olacaktır" dedi.

Forumda konuşan HDP Milletvekili adayı Ali Kenanoğlu da "Bize laiklik adına zorbacı bir devlet dinini empoze ettiler. Biri başörtüsü takıyorsa Alevilere saldırıymış gibi gösterdiler. Yine Sünnilere aynı şeyi söylediler. Biz bunu yıkmak için yola çıktık. Devlet bir Alevi ile bir başörtülünün yan yana gelmesinden korkuyordu şimdi o korkuları gerçekleşiyor" diye konuştu.

Yazar Demir Küçükaydın ise 7 Haziran'ın sıradan bir seçim olmadığının altını çizerek, "Türk tipi başkanlık sitemi deniliyor bu her türlü hukuki, ya da başka bir şekilde yasal ya da yasama organının denetiminden soyutlanmış, hiç bir kontrol mekanizması olmayan bir başkanlığın tüm yetkileri eline alması demektir. Bu seçim başkanlık sisteminin seçimidir. İşte bu yüzden artık sorun şu parti bu parti sorumluluğu değil bunun önüne geçme sorunudur. Hiç bir yetkisi yokken bunları yapıyorsa bunun önünü geçmek gerekiyor. Bu yüzden bir AKP'li, bir CHP'li hatta bir MHP'li ya da partisiz bir insanın da HDP'ye hiç bir sempatisi olmasa bile HDP'ye oy vermesi gerekir" dedi.

Konuşmalarda söz hakkı alan mahalle halkı ise çeşitli konularda düşünce ve yorumları belirtip konuşmacılara sorular sordu.

HDP 2. bölge milletvekili adayı Arife Çınar ise çalışmalarını Kağıthane de devam ettirdi. Nurtepe Çarşamba Pazarı'nda HDP standını ziyaret eden Çınar, ardından semtte HDP gönüllüleriyle birlikte bildiri dağıtımına katıldı.

HDP Milletvekili adayları İstanbul'un Tuzla ilçesinde seçim çalışmalarını sürdürdü. Tuzla'nın Şifa Mahallesi'nde HDP 1. Bölge Milletvekili Adayı Beste Kaplan'ın katılımıyla seçim irtibat bürosunda halk toplantısı düzenledi. Pendik İlçesi Dumlupınar Mahallesi'nde ise HDP seçim standı açıldı. Standa halkın yoğun ilgi göstermesi dikkat çekti. HDP Milletvekili adayları Filiz Kerestecioğlu ile Gülsüm Ağaoğlu, direnişteki BEDAŞ işçilerini direniş çadırında ziyaret etti.

İZMİR

HDP İzmir Milletvekili adayları Müslüm Doğan ve Pınar Aydınlar, seçim çalışmaları kapsamında Karabağlar ilçesinde Tokatlılar Derneği'ni ziyaret etti. Dernek yöneticileri tarafından karşılanan adaylardan Aydınlar, bütün halkların, ezilenlerin, emekçilerin haklarını savunmak için barajları yıkarak Meclis'e gireceklerini belirterek, kendi siyasetlerine güvendiklerini, hiçbir partiyi karalamadan, ilkeli siyaset doğrultusunda çalışacaklarını söyledi. Müslüm Doğan ise artık birlik olma vakti geldiğini vurgulayarak, "Toplumun ezilenlerinin ortak olarak hazırladığı beyanname partimizin yüz akıdır" dedi.

"Bu devlet, bu cumhuriyet Alevileri hep laiklik üzerinden sömürdü" diyen Doğan, şöyle devam etti: "Aleviler, laikliği batılı çağdaş bir model olarak savundu. Ancak bunun böyle olmadığını katliamlardan, haksızlıklardan, karalamalardan anladı. Bu algı operasyonlarına kanmıyoruz. Bu tarihi süreç herkes için bir sınavdır. Toplumun ezilenlerinin ortak olarak hazırladığı beyanname partimizin yüz akıdır. Artık birlik olma zamanı."

Torbalı merkez seçim bürosunda düzenlenen halk toplantısında, HDP'nin "Yeni Yaşam" bildirgesinde belirtildiği gibi mücadelenin halkla birlikte yürütüleceğine işaret edilerek, seçim çalışmalarına katılım çağrısında bulunuldu.

MANİSA

HDP Manisa milletvekili adayları seçim çalışmaları kapsamında Akhisar ilçesinde esnaf ziyareti gerçekleştirdikten sonra Hıdırellez kutlamasına katıldı. Milletvekilli adayları Ali Alfatlı, Abidin Başboğa, Mehmet Tarlabölen ve Sibel Genç, Akhisar çarşı merkezinde esnafları ziyaret ederek, “Yeni Yaşam” projesini anlattı. Çarşı merkezinde yapılan çalışmanın ardında kitle Bey Oba’da Hıdırellez etkinliğine katıldı. Hıdırellez etkinliğine katılan aileler ile sohbet eden adaylar, sıcak ilgi ile karşılandı.

ANTEP

HDP Antep milletvekili adayları Celal Doğan, Osman Demirci, Mecit Bozkurt ve Gülseren Kocaer seçim çalışmaları kapsamında Eczacılar Odası'nı ziyaret etti. HDP yöneticilerinin eşlik ettiği adaylar, oda başkanı İrfan Demirci ve yönetim kurulu üyeleri tarafından kapıda karşılandı. Seçim odaklı konuların tartışıldığı görüşmede konuşan Celal Doğan, kent için daha önce de çalışmalar yürüttüğünü ve bunları kapsamında kentte bulunan oda, kurum ve kuruluşlarla ilişkilerinin olduğunu söyledi. Doğan, kent yapısına yabancı olmadığını belirterek, kentin var olan sorunlarını ortaklaşarak, çözebileceklerine vurgu yaptı. Oda başkanı Demirci ise HDP'li heyetin kendilerini ziyaret etmelerini ve sorunlarını dinlemelerini memnuniyetle karşıladıklarını aktardı. Demirci, seçimlerde demokrasiyi güçlendirebilecek yapılarla hareket edeceklerine işaret etti.

HDP'nin diğer adayları olan Mahmut Fermanoğlu, Dilek Büyükkaya ve Recai Yılmaz ise Şehitkamil’e bağlı Tekel ve Şoför Ali caddelerinde esnaf ziyaretine çıktı. HDP ve DBP Şehitkamil ilçe yöneticilerinin eşlik ettiği ziyarette esnaflar, HDP'li adaylara yoğun ilgi gösterildi. Esnaflar AKP hükümetinin ticari hayatı durdurduğunu belirterek, AKP ve uygulamalarında memnun olmadıklarını aktardı. AKP için “Artık yeter" diyen yurttaşlar, "Onları nasıl oraya çıkarttıysak indirmesini de biliriz" yorumlarında bulundu.

HDP'nin diğer adaylar Mahmut Toğrul, Berivan Özpolat, Gülseren Kocaer ve Mecit Bozkurt de Antep Ticaret ve Endüstri Merkezi'nin Nakliyeciler Sitesi'nde çalışan TÜMTİS üyesi işçilerle bir araya geldi. HDP il eşbaşkanları Dilan Çetinkaya ve Mehmet Karayılan'ın hazır bulunduğu görüşmede işçiler, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz", "Yaşasın halkların kardeşliği" ve " Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları ile adayları karşıladı. HDP'li adayların tanıtıldığı toplantıda konuşan Toğrul, toplantıya katılanlara teşekkür etti. Toğrul, iktidarın işçi ve emekçilere yönelik politikalarını eleştirerek, “Bu sistemin sillesini yiyenlerle ve emeği sömürülenlerle bu mücadeleyi başarıya götüreceğiz" dedi.

MERSİN

Mersin’de seçim çalışmaları kapsamında HDP milletvekili adayları Dengir Mir Mehmet Fırat, Çilem Öz, Mahmut Karabulut Mersin Barosu’nu ziyaret etti. Baro Başkanı Alpay Antmen HDP adaylarını kapıda karşıladı. Baro ziyaretinde konuşan Dengir Mir Mehmet Fırat, HDP’nin ana muhalefet partisi rolünü taşıdığını, 7 Haziran seçimlerinin referandum niteliğinde olacağını ve Türkiye halklarının geleceğini çizeceği bir seçim atlatacaklarını söyledi. Seçim günü hukukçulara ve insan hakları aktivistlerine büyük görev düştüğünü, AKP’nin getirmek istediği Türk usulü başkanlık sistemi ile Türkiye huzurunun dinamitlendiğini vurgulayan Fırat, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yasama ve yürütmeyi elinde tutmak istediğini ve Türkiye halklarının bir kaosa sürükleneceğini kaydetti.

Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen ise “İç Güvenlik Yasası”na değinerek, HDP’nin Meclis’te bulunan CHP ve MHP’ye göre iç güvenlik paketine karşı aktif mücadele yürüttüğünü söyledi. HDP’nin mutlaka seçim barajını aşması gerektiğini söyleyen Antmen, “Türkiye’de gelişen diktatörlüğe karşı tek alternatif HDP’nin barajı geçmesidir” dedi.

ADANA

HDP Adana milletvekili adayları Tugay Bek, Kader Duman ve Feride Peynirci, Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Akkapı Mahallesi’nde Arap Alevilerle bir araya geldi. Toplantıda konuşan HDP Adayı Bek, Suriye’de Alevilerin, Kürtlerin ve diğer halkların DAİŞ tarafından katledildiğini belirtti. Bek, “Birçok hakkımızı kaybedeceğiz buna karşı durmak için bir araya gelmek durumundayız. Suriyelileşmemek için birlik olmalıyız. Orada Aleviler, Kürtler katlediliyor, kendileri gibi olmayanlara katliam uyguluyorlar. Orada bir bütün olarak insanlık katlediliyor. Sadece insanlar değil insanlığın eserleri, tarihi yok ediliyor” ifadelerini kullandı.

HDP adayı Feride Peynirci ise “Arap kökenli bir kadın olarak ötekileştirilmiş olanlardan yana olduğu için HDP’deyim. Devletin politikası sonucu dilimizi kültürümüzü unuttuk. HDP' de Kürtler, Ermeniler ve Aleviler var. Herkesin HDP’de birleşmesi gerekir” dedi.

HATAY

HDP Hatay İl Örgütü, Samandağ’ın Meydan Mahallesi’nde HDP seçim irtibat bürosu açılışını gerçekleştirdi. Seçim irtibat bürosunun açılışına HDP Hatay Milletvekili adayları Nihat Erarslan, Peri Çifçi, Kerem Nalbant ve Seyhan Nural ile birlikte yüzlerce kişi katıldı. Halk sık sık “Bizler meclise” ve “Bizler HDP bizler Meclise” sloganları attı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından konuşan Nihat Erarslan, HDP’nin AKP’yi yıkacak Başkanlık sistemine “dur” diyecek gücü olduğunu söyledi. HDP’nin gücünün halklar olduğunu söyleyen Erarslan, açılan seçim irtibat büroları ile birlikte HDP’nin girmediği mahalle ve sokak kalmayacağını ifade etti.

Peri Çifçi ise kadın cinayetlerinin her geçen gün arttığını ve son olarak bugün evinde ölü bulunan sanatçı Deniz Değer’in bu cinayetlere kurban gittiğini belirterek, kadın cinayetlerinin son bulması için AKP hükümetinin yıkılması gerektiğini ve HDP’nin halkların sesi olarak daha güçlü bir şekilde Meclis’te olması gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından sloganlar eşliğinde HDP Meydan Mahallesi seçim irtibat bürosu açıldı. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 07 Mayıs 2015, 16:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER