HDP'den Yemen için genel görüşme talebi

HDP, Yemen’de askeri saldırının ardından ortaya çıkan yeni gelişmeler ve AK Parti’nin bu konuda aldığı tutumu görüşmek üzere Meclis’te genel bir görüşme açılmasını istedi.

HDP'den Yemen için genel görüşme talebi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Balueken, Yemen’de askeri saldırının ardından ortaya çıkan yeni gelişmeler ve AK Parti’nin bu konuda aldığı tutumu görüşmek üzere Meclis’te genel bir görüşme açılmasını istedi.

AK Parti iktidarının bir süredir sürdürdüğü mezhep merkezli politikalara son vermesi gerektiğini belirten Baluken, Yemen’e saldırıya destek veren tavrı ile Türkiye’yi adım adım gelen mezhep merkezli çatışmaların içerisine soktuğunu söyledi.

Baluken tarafından verilen genel görüşme talebinde şu ifadelere yer verildi:

“Arap Yarımadası ve Ortadoğu’da oluşan bu kriz durumunda AKP iktidarı da hamleler yapmaktadır. Daha önce gerek Arap Baharı adı verilen ayaklanmalar sırasında gerekse de Suriye’deki iç savaş sırasında önemli dış politika hataları yapan AKP iktidarı, Sünni blok görüntüsü veren ve Ortadoğu ile Arap toplumları için büyük yıkımlar getirme potansiyeli olan mezhep merkezli çatışmalarda taraf olmuştur.

“Bizler Halkların Demokratik Partisi olarak devletler ve çıkar gruplarının iktidar savaşlarının halklara ölüm ve acı getirmesinin önüne geçilmesini, farklı etnik ve inanç kimliklerine sahip halkların demokratik birliğinden taraf olunmasını ve Türkiye Cumhuriyeti’nin de bu yönlü politikalar izlemesi gerekliliğini belirtiyoruz.

“Bu kapsamda gerek Yemen ile derinleşen krizin hem de AKP iktidarının bu krizdeki yanlış konum almasının Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde genel görüşme açılarak görüşülmesi gerekmektedir. Çünkü devletlerarası iktidar savaşını aşıp Ortadoğu, Arap Yarımadası ve Mezopotamya toplumlarını belki de yıllarca sürebilecek kanlı bir pazarın ortasına çekilme durumu söz konusudur.

“Bu noktada hem Türkiye’nin bölgedeki tarihsel ve stratejik misyonu hem ülke içerisindeki etnik ve dini farklılıkların sosyolojik gerçeklikleri hem de değişen dünya ve bölge koşullarına halklar lehinde ayak uydurabilmenin gereklilikleri bu konuda yapılmasını istediğimiz genel görüşmeyi elzem kılmaktadır.”

Güncelleme Tarihi: 27 Mart 2015, 10:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER