İHD: Cezaevlerinde 282'si ağır, 721 hasta mahpus var

İHD İzmir Şubesi, Türkiye genelinde 282’si ağır olmak üzere toplam 721 hasta tutuklu bulunduğunu belirterek serbest bırakılmaları çağrısında bulundu.

İHD: Cezaevlerinde 282'si ağır, 721 hasta mahpus var

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, “Cezaevleri öldürüyor, haberiniz var mı” başlıklı basın açıklaması yaptı.

İHD, Türkiye genelindeki cezaevlerinde 282’si ağır olmak üzere toplam 721 hasta tutuklu bulunduğunu açıkladı. Açıklamada, tedavi edilmedikleri için verilere giremeyen diğer tüm hasta tutukluların tahliye edilmeyi beklediğini belirterek, her bir hasta tutuklunun yaşama, sağlığına kavuşmak için tedavi görme hakkı olduğu ifade edildi.

İHD’nin açıklamasında şunlar belirtildi:

‘Hiçbir pazarlığın parçası yapılmayacak’

“Ülkemiz yine bir seçimin arifesinde. Genç, yaşlı, kadın, erkek herkesin gündeminde 7 Haziranda gerçekleşecek olan genel seçimler var. Seçimlere katılacak tüm siyasi partiler hummalı bir şekilde alanlarda parti propagandalarını yapmakta.

“İnsan hakları savunucuları olarak bizler bir kez daha tekrar ediyoruz; Sandıklarınız sizin olsun, biz hasta mahpusların özgürlüğünü istiyoruz!

“Cezaevleri duvarları ardında ölüme terk edilen hasta mahpusların çığlıklarını duymayan iktidara sesimizi duyurmak için haklı mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz.

“Bizler hasta mahpus sorununun birkaç hasta mahpusun tahliyesi ile çözümlenmeyeceğini çok iyi biliyoruz. Hasta mahpusların tahliyesini neredeyse imkansız hale getiren yasal engeller kaldırılmadıkça cezaevinden tahliye edilecek canımız, iktidarın insafına kalmaktadır. Ve iktidar her defasında bir lütufta bulunuyormuş edası ile davranmaya devam etmektedir. Mevcut iktidar veya yerine gelecek olan yeni iktidar bilmelidir ki dört duvar arasında ölümün eşiğine getirilen canlarımız hiçbir pazarlığın parçası yapılmayacaktır.

“İHD verilerine göre Türkiye cezaevlerinde 282’si ağır olmak üzere toplam 721 hasta mahpus yaşamak için, hayatının geri kalanını sevdiklerinin yanında geçirebilmek için duvarları aşmaya çalışıyor. Aşılmaya çalışılan sadece hapishane duvarları değildir.

“Hasta mahpusların yaşamı önüne set çekilen dünyanın en acımasız barajlarıdır aşılmak istenen. Hasta mahpuslar temsiliyet ya da sosyal itibar mücadelesi yürütmüyorlar, vekaleten yönetmek için aday değiller, tabutları kırıp zindanları aşıp en temel hak olan yaşama hakkını asaleten istiyorlar, bunun için mücadele ediyorlar.

“İHD verilerine göre 282’si ağır 721 hasta mahpus başta olmak üzere tedavi edilmedikleri için verilere giremeyen diğer tüm hasta mahpuslar Türkiye cezaevlerinde tahliye edilmeyi bekliyor. Her bir hasta mahpusun en az her birimiz kadar yaşama, sağlığına kavuşmak için tedavi görme hakkı vardır.

“Hasta mahpuslar derhal serbest bırakılsın!”

Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2015, 13:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER