Yüksekova'da binlerce kişi DBP mitinginde buluştu

DBP’nin Yüksekova mitinginde konuşan DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, diktatörlük ve başkanlık sevdalılarından kurtulmak için yalnızca bir hafta kaldığını belirtti.

Yüksekova'da binlerce kişi DBP mitinginde buluştu

"Büyük İnsanlık" şiarıyla seçim kampanyasını sürdüren HDP, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde binlerce kişinin katıldığı miting gerçekleştirdi. HDP ilçe binasının karşısında yapılan mitingde, alan HDP bayrakları ve sarı, kırmızı, yeşil flamalarla süslendi. Yine alana Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, PKK'nin öncü kadroları ile YPG/YPJ savaşçılarının posterleri ile dövizler asıldı. 

7'den 70'e halk HDP, KCK, PKK, HPG, YPG bayrakları ile alanda renk cümbüşü oluşturdu. Mitinge DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek'in yanı sıra, YNK Hewlêr Milletvekili Rabiya Hamad, HDP Hakkari milletvekili adayları, HDP yöneticileri, belediye eşbaşkanları ve köy komünlerinin de bulunduğu binlerce kişi katıldı.

HDP seçim şarkıları eşliğinde halaya duran halk miting boyunca "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana YPG/YPJ" ve "Biz'ler HDP, Biz'ler Meclise" sloganları attı. "Çerxa Şoreşê" marşı eşliğinde saygı duruşunda bulunulmasının ardından KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık'ın seçimler üzerine yaptığı konuşması dinletilirken, alan sessizliğe büründü. Sinevizyon gösterimi bittikten sonra kitle, hep bir ağızdan "Bijî Serok Apo" sloganları attı. 

Açılış konuşmalarının ardından söz alan DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, özellikle anneleri ve kadınları selamlayarak başladığı konuşmasına, Erdoğan ve AKP'lilere seslendi. Yüksek, "7 Haziran'da diktatörlük sevdalılarından kurtulmuş olacağız. Yalnızca bir hafta kaldı. Bunlar halk düşmanlarıdır. Erdoğan, Kürt halkının düşmanıdır. Ortadoğu ve Anadolu halklarına düşmanlık yapmaktadırlar. Kobanê'nin düşmesi için ellerinde geleni yaptılar. Yetmedi şimdi Kobanê, Cizirê ve Efrîn arasındaki çeteleri temizlemeye çalışan kahramanlara dil uzatıyorlar. Onlar IŞİD çetelerine karşı mücadele ederken, Yalçın Akdoğan kahrından ölüyor. Bir haftadır her gün PYD'ye saldırıyor. Çünkü PYD Rojava'yı özgürlüğe götürüyor" dedi.

21'inci yüzyılın Kürtler ve Kürdistan'ın yüzyılı olduğuna vurgu yapan Yüksek, "100 yıl önce özgürlüklerimizi elimizden aldılar, kimlik ve kültürümüzü inkar ettiler. İşkence ettiler, katlettiler. Ama artık özgürlüğün eşiğine gelmiş bulunmaktayız. Bunu Kobanê'de gösterdiniz. AKP elinden geleni yaptı ama Gever, Hewlêr ve Amed'i hesaba katmadı. Onlar devreye girdi ve özgürleştirdi. Demokratik ulus bilinci ve Kürt halkının ulusal birliği, AKP'nin ikinci yenilgisi alacak. Hep beraber Türkiye'de yeni bir ülke inşa etmenin sürecini başlatacağız. Başkanlık ve diktatörlük sevdasına son vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Tüm kimlik ve inançların yeni bir yaşama ihtiyacı olduğunu da ifade eden Yüksek, bu sözlerinin ardından şunları söyledi: "Ya Erdoğan diktatörlük sistemi ya da demokrasi. Sadece bu iki seçenek var. Bunlar öyle bir noktaya geldiler ki cenazelerimize bile dil uzatıyorlar. Yalçın Akdoğan iki haftadır 'Neden cenaze defnediyorsunuz?' diyor. Yahu sizde edep, ahlak, insaniyet yok mu? Sizde din, iman, vicdan yok mu? Cenaze bekler mi? Orada kardeşlerimiz şehit düşecek ama Akdoğan efendi cenazelerimiz vermiyor, bir de üstüne hakaret ediyor. Ateşle oynamayın. Bu halk sizi tarihin çöp sepetine atar." 

Yüksek, AKP eliyle devam eden provokasyon ve saldırılar üzerinde de durdu. Yaşanan saldırıların iktidarı kaybetme telaşından kaynaklandığını dile getiren Yüksek, konuşmasını "Şimdi Hizbullah ve Hür Dava Partisi'ni kullanıyorlar. Demokratik yarışa varız, ama çekin artık paramiliter güçlerinizi. Özgür Rojava ve özgür Kürdistan'ı kurana dek mücadelemizi sürdüreceğiz. Halklarla bütünleştik birleştik, AKP faşizmine son vereceğiz. Artık yolumuz halk iktidarı ve demokratik özerklik yolu olacak" sözleriyle noktaladı. 

Yüksek'in ardından konuşan YNK Milletvekili Rabiya Hamad da halkı selamlayarak başladığı konuşmasında, 7 Haziran zaferinin her parça Kürdistan'ın başarısı olacağını söyledi.

HDP Hakkari milletvekili adayı ve DTK Eşbaşkanı Selma Irmak ise direnerek AKP'yi yeneceklerini belirtti ve "Artık son haftaya girmiş bulunmaktayız. Ulusal ittifakımızla faşist barajı alt üst edeceğiz. Artık sandığa sahip çıkma günüdür. Asla asla onları sahipsiz bırakmayacağız. İmralı'ya zafer selamı gönderene dek sandıkları sahipsiz bırakmayalım" diye konuştu. AKP'nin kirli politikalarının 7 Haziran'da boşa çıkaracaklarını söyleyen Irmak, Akdoğan'ı da uyararak, "Dostluk da düşmanlık da bir ahlak çerçevesinde olmalı. Kirli dilinizi ve elinizi şehitlerimizden çekin. Geldiniz miting yaptınız ve cehennem olup gittiniz. Ama edepli, terbiyeli olun. Önder Apo'dan ders alın, onu dilini örnek alın" çağrısında bulundu.

Vekil adayı Nihat Akdoğan ise çözüm sürecine değindiği konuşmasında şunları söyledi: "Artık Kürt ve Türk çocukları birbirini öldürmüyor. Bu Önder Apo'nun başlattığı süreç sayesinde olmuştur. Ama Erdoğan kalkıp masa yok, Kürt yok diyor. Bunlara iyi bir ders vermek gerek" şeklinde konuştu. Vekil adayı Abdullah Zeydan da Kürt ulusal ittifakına dikkat çekerek, "Bugün hepimizin sorumluluğu olan tarihi bir süreçten geçiyoruz. Bugün Önder Apo ve özgürlük hareketi bize bir fırsat sundu. Biz ittifakımız sağlarsak kaderimizi kendimiz belirleyeceğiz."

Konuşmaların ardından Hozan Remzi ve Hozan Cömert'in ezgileri eşliğinde halaylar çekildi.  / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2015, 13:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER