HDP'li adaylardan ziyaret ve miting

HDP’li milletvekili adayları, "Yeni Yaşam" projesiyle, sandık başına gidilmesine 6 gün kala ziyaret ve mitinglerle çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

HDP'li adaylardan ziyaret ve miting
HDP’li milletvekili adayları, "Yeni Yaşam" projesiyle, sandık başına gidilmesine 6 gün kala ziyaret ve mitinglerle çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.


AMED

Amed’deki seçim çalışmalarının son haftasında HDP Yenişehir İlçe Örgütü, Dokuz Çeltik (Şêhkent) köyü ve Lise Caddesi'nde yüzlerce kişinin katılımları ile halk şölenleri düzenlendi. Şölenlere, HDP Amed Milletvekili Adayı Çağlar Demirel katıldı. Halk tarafından büyük bir coşkuyla karşılanan vekil adayı, HDP bayraklarını taşıyan kitle ile çalınan müzikler eşliğinde halaylar çekti. 

Etkinlikte yaptığı konuşmalarda Çağlar Demirel, "HDP'nin 7 Haziran seçimlerinde barajı geçemeyeceğini söyleyenlere bu coşkulu halk şimdiden cevabını vermiştir" dedi. 

7'den 70'e tüm halkın sandıklara sahip çıkması gerektiğini belirten Demirel, "Bizi türlü provokasyonlarla barajın altında bırakmaya çalışanlar, halkların iradesinin meclise yansımasını istemeyenler bugün Amed'te gördüler ki, 7 Haziran günü elleri boş döneceklerini anladılar" şeklinde konuştu.

HDP Amed milletvekili adayı İdris Baluken seçim çalışmaları kapsamında Çınar ilçesinde düzenlenen etkinliğe katıldı. Yeni Mahalle'de düzenlenen etkinliğe, binlerce kişi katıldı. Sık sık "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana Kobanê", "HDP Meclise" sloganlarının atıldığı etkinlikte, havai fişekler de patlatıldı. 

Etkinlikte konuşan Baluken, "Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Çınar halkına selamını getirdim size" diyerek konuşmasına başladı. Baluken'in bu selamı kitleden "Bijî Serok Apo" sloganıyla karşılık bulurken, uzun süre atılan sloganların dinmesini bekleyen Baluken, konuşmasının devamında "Bu selamın sorumluluğu büyüktür. Omzumuza yüklediği yük büyüktür. Eğer bu selamı Çınar halkı almışsa 7 Haziran'da bir rekoru Çınar'dan bekliyoruz" dedi.

'Kobanê düştü, düşecek' diyen Tayyip Erdoğan'ın Çınar'da bu tabloya bakması gerektiğini, aslında AKP açısından Çınar'ın düştüğünü dile getiren Baluken, Ahmet Davutoğlu'na da koruma orduları olmadan Çınar'a gelmeye çağırdı. 

Çınar'ın verdikeleri ilk mesaj, olduğunu, bunu 7 Haziran'da Tayyip Erdoğan'ın sarayını düşürecek olmalarının izleyeceğini belirten Baluken, sözlerinin devamında çözüm süreci üzerinde durarak şunları söyledi: "Tam iki yıldır, Sayın Öcalan'ın büyük çabalarına rağmen AKP bugüne kadar tek bir adım atmadı. Oysa ki kalıcı barışın arifesine gelmiştik. Tarihi Newroz manifestosundan önce İmralı Adası'nda Sayın Öcalan'ın hazır bulunduğu 'İzleme Heyeti' konusunda anlaşmıştık. İzleme Heyeti, Newroz'dan bir hafta sonra İmralı Adası'na gidecekti. Orada devlet heyeti ile birlikte asgari müştereklerde uzlaşacaktı. Ve Sayın Öcalan bir hafta içerisinde KCK'ye silahlı mücadele yerine demokratik siyasi mücadele çağrısı yapacaktı." 

Bismil'de de 7 Haziran'a sayılı günler kala çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu kapsamda HDP'liler, ilçe merkezinde bulunan Fırat ve Akpınar mahallelerinde esnaf ve evleri ziyaretlerinde bulundu. Belediye eş başkanlarının katılımıyla yapılan ziyaretlerden destek istendi. 

Yurttaşların evlerinin kapısını tek tek çalan HDP'liler, insanlar tarafından coşkuyla karşılandı. Anons aracından çalınan müzikler eşliğinde mahallelerde yürütülen seçim çalışmasında özellikle kadınların ilgisi görülmeye değerdi. Öte yandan partililer tarafından HDP'nin 5 Haziran'da, Diyarbakır'da gerçekleştireceği miting için ise yurttaşlara katılım çağrısı yapıldı.

HDP Amed milletvekili adayları Ziya Pir, Çağlar Demirel, İmam Taşcıer, Sibel Yiğitalp ile beraberindeki partililer, devam eden seçim çalışmaları kapsamında aralarında Diyarbakır Organize Sanayi İş Adamları Derneği (DOSİAD), Güneydoğu Sanayi ve İş Adamları Derneği (GÜNSİAD), Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD) ve Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş Adamları Derneği'ne (GÜNTİAD) ziyaretlerde bulundu. YNK heyetinin eşlik ettiği partililer, ilk olarak DOSİAD'ı ziyaret etti. DOSİAD Başkanı Aziz Özkılıç'ın karşıladığı HDP'li adaylardan Çağlar Demirel, Türkiye'de yürütülen tekçi zihniyete karşı "dur" demek için HDP'nin mecliste olması gerektiğini belirterek, "Kalıcı bir barışın ve çözüm sürecinin oluşması için HDP'nin, sizin ve halkın destekleriyle barajı aşması lazım" dedi. HDP'nin barajı aşmasıyla sadece Türkiye'de değil Ortadoğu'da bir barış ortamının zeminini hazırlayacağına dikkat çeken Demirel, kalıcı bir barışın olması durumunda savaşa ayrılan bütçenin ekonomiye katılacağını ve bölgenin kalkınacağını belirtti. 

Buradaki ziyaretin ardından GÜNSİAD, DİSİAD ve GÜNTİAD'ı ziyaret eden HDP'liler adına konuşan milletvekilli adayı Ziya Pir ise, HDP'ye yönelik yapılan saldırıları ve provokasyonlara dikkat çekerek, bunlara karşı sağduyulu davrandıklarını ve seçimin huzurlu bir şekilde geçmesi için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söyledi. HDP'nin Türkiyelileşen bir parti olduğunun altını çizen Pir, salt kimlik siyaseti üzerinden politika üretmediklerini aynı zamanda ekonomi, kültürel ve kadın eksenli politikalar da ürettiklerini kaydetti. Kendisinin bir ekonomist olduğuna vurgu yapan Pir, HDP'nin bir ekonomi programı olduğunu ve bölgedeki ekonomi sorunun kalkması için çalışmaların olduğunu ifade etti. Pir ve beraberindeki partililer, iş dünyasından 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde destek istedi.

Partilileri karşılayan DOSİAD Başkanı Aziz Özkılıç, hükümetten bir teşvik istemediklerini ve iş dünyası için en önemli teşvikin barış süreci olduğunu belirtirken, GÜNSİAD Başkanı Şehmus Akbaş ise, iş insanları olarak barışı her yerde yüksek sesle dile getirdiklerini ifade etti. HDP'nin Meclis'te olması gerektiğini dile getiren Akbaş, bunun için gereken desteği sunacaklarını aktardı. DİSİAD Başkan Yardımcısı Filiz Cizreli Bedirhanoğlu da, HDP'yi Meclis'te görmeyi umut ettiklerini ifade ederken, GÜNTİAD yöneticilerinden Mahir Baytar, yürütülen mücadele içinde olduklarını ve HDP'yi desteklediklerini aktardı.

HDP milletvekili adayı Feleknas Uca ise Dicle ilçesine bağlı mahalle muhtarları ile bir araya geldi. 27 Mayıs Yas Evi'nde yapılan toplantıya, DBP Amed İl Eşbaşkanı Ali Şimşek, Dicle Belediyesi eşbaşkanları da katılırken, yapılan konuşmalarda sandıklara sahip çıkılmasının önemli olduğuna vurgu yapıldı. 

MARDİN

Seçime sayılı günler kala HDP Mardin'de seçim çalışmalarını hızlandırdı. HDP, Artuklu ilçesine bağlı 61 köy muhtarı ile Maridin Otel'de bir araya geldi.

Toplantıya, 61 köy muhtarının yanı sıra HDP Mardin Milletvekili adayı Prof. Mithat Sancar, HDP ve DBP il, ilçe yöneticileri ile Artuklu Belediye Eşbaşkanları Sevinç Bozan ve Emin Irmak katıldı. Toplantıda konuşan vekil adayı Sancar, "Biz diyoruz sadece bu seçimde bize emanet oy verin" diyerek, kendilerine verilecek her emanet oya sahip çıkarak, hakkını vereceklerini sözü verdiklerini söyledi. 

Sancar, konuşmasının sonunda 3 Haziran'da HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın katılımıyla saat 15.30'da Mardin Karayolları Park'ında gerçekleştirecek mitinge katılım çağrısında bulundu. 

Sancar'ın konuşması ardından söz alan köy muhtarları da HDP'yi destekleyeceklerinin sözü vererek, 7 Haziran'da HDP ile her şey değişeceğine işaret ederek, artık barışın, özgürlüğün ve huzurun gerçekleşmesini istediklerini ifade etti. Muhtarlar, HDP'nin kendileri için hizmet alanında daha çok iyi çalışmalar yapacağını da dile getirdi.

Mardin'de de HDP'nin farklı halklarından oluşan milletvekili adayları, Midyat ilçesinde yerel ve ulusal basın mensuplarıyla kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi. Toplantıya, HDP Batman milletvekili adayı Ali Atalan, HDP Mardin milletvekili adayları Mehmet Ali Aslan, Erol Dora ve Enise Güneyli katıldı. 

Midyat'ta bulunan bir kafede yapılan kahvaltılının ardından HDP adayları, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. HDP'nin Êzidî milletvekili adayı Ali Atalan, HDP'nin baraj sorunu olmadığını aksine bölgede AKP'nin baraj altında kalacağını ifade etti. AKP'nin bölgede tükenmeye başladığını kaydeden Atalan, AKP'nin iktidarda kalabilmek için her türlü provokasyona başvurabileceğini de sözlerine ekledi.

HDP'nin Süryani adayı Erol Dora ise, her inancın, kültürün ve dilin temsiliyetini meclise taşıyacaklarını dile getirdi. Türkiye'de kendilerini barışın güvencesi olarak gördüklerini belirten Dora, "Biz bu ülkede halkların kardeşliğinin teminatıyız" dedi. HDP'li Kürt aday Enise Güneyli de HDP'nin büyük bir zaferle meclise gideceğini kaydetti.

Arap halkının bölgede en büyük ikinci halk olduğunu hatırlatan Mihellemi aday Mehmet Ali Aslan da Arap halkının en çok ihmal edilen halklar arasında yer aldığını belirtti. Aslan, "Araplardan HDP'ye yönelik büyük bir katılım var. HDP bu anlamda tüm halkları uyandırdı. Onlarda bu uyanışı engellemek istiyor. Daha önce BDP'nin seçim araçlarını taşlayanlar, bugün gelip HDP'nin bayraklarını istiyor. Arap gençleri, HDP için çalışmak istiyor. Bu HDP'nin tüm kimlikleri temsil ettiğinin göstergesidir" şeklinde konuştu.

Daha sonra tek tek söz alan adaylar, kendi anadillerinde halka seslenerek destek istedi.

HDP Mardin İl Örgütü de. 3 Haziran'da HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın katılımıyla Mardin merkez Artuklu ilçesinde bulunan Karayolları Park'ında gerçekleştirecek "Büyük insanlık" mitingi için il binasında basın toplantısı düzenledi. Mitingin 15.30'da başlayacağını duyuran İl Eşbaşkanı Musa Alkan, "Bütün halklarımızı miting alanına davet ediyoruz. O gün Mardin'de yaşam durma noktasına getirerek, barışı ve özgürlüğü haykıracağız" dedi.

Mardin'in Midyat ilçesinde, seçim çalışmaları kapsamında 3 Haziran'da HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın katılımı ile düzenlenecek "Büyük insanlık" mitingine katılım çağrısı yapan bildiriler dağıtıldı. Kürtçe, Arapça, Süryanice ve Türkçe dillerinde hazırlanan bildiriler, esnaflar ziyaret edilerek dağıtıldı. Bildiri dağıtımına HDP Mardin Milletvekili adayı Mehmet Ali Aslan ve HDP Batman Milletvekili adayı Ali Atalan'ın bulunduğu çok sayıda partili katıldı.

HDP ve DBP Derik ilçe örgütleri ise, 7 Haziran seçim çalışmaları kapsamında ilçeye bağlı Balova (Balfis), Çekem(Çekem), Kuyulu (Selmê), Kocatepe(Dêşî), Yusufpiri( Usibê pîrî), İncesu (Maşmaşk), Yayalar (Tilcimha), Hayırlı( Mizgewr) ve Karataş (Kufirlê) mahallelerinde yurttaşlarla bir araya geldi. Halka sohbet eden partililer, yurttaşlardan destek istedi. 

SİİRT

HDP Siirt milletvekili adayları Prof. Dr. Kadri Yıldırım ile Hatice Sevip Tekin, seçim çalışmalarını Kurtalan'ın Cimzêrq (Gökdoğan), Şêxûlus (Yunuslar), Telîba (Bozhöyük), Tehlê (Bahçeli), Demserk (Yuvalı), Têlan köylerinde gerçekleştirdiği ziyaretlerle sürdürdü. Çok sayıda araç konvoyu ile gezen adaylar, halkın yoğun ilgisiyle karşılaştı. Çocukların "Biz orijinal HDP'liyiz" sloganları attığı Telîba köyünde bulunan seçmenler, "Bu konuda iddialıyız, şampiyonluk bize ait. AKP burada sıfır alır" demesi dikkat çekti. Köy sakinleri ile sohbet eden Yıldırım, Telîba'nın yüreklerindeki Kürdistan olduğunu belirterek, "Telîba, tüm halkları bir araya getiren HDP'dir. Biliyorum size koruculuk dayatıldı. Çeşitli menfaatler sunuldu. Ama gördüğüm kadarıyla Telîba'nın kadınları, erkekleri ve gençleri tüm bunları ellerin tersiyle iterek özgürlüğü seçmişler. Allah ittifakımızı daim eylesin" diye belirtti. 

Köy ziyaretlerinden sonra Kurtalan merkeze geçerek esnaf ziyaretlerinde bulunan Yıldırım ve beraberindekiler, yoğun ilgi ile karşılaştı. Yıldırım ile sohbet eden 12 yaşındaki bir çocuk ise duygularını "HDP ile zulüm bitecek, barış gelecek. Kardeşliğe kavuşacağız" dedi. Ziyaretler sırasında Şirvan'da HDP'lilere dönük gerçekleştirilen saldırıya ilişkin de konuşan Yıldırım, "Ne yaparlarsa yapsınlar, zafere çok yakın olduğumuz bugünlerde asla provokasyonlara gelmeyeceğiz" diye belirtti. 

HDP Siirt Milletvekilli Adayı İsmail Aydın ise, il merkezindeki Defterdaklık Müdürü Meral Dönmez ve kurum çalışanlarıyla bir araya geldi. Defterdarlık Müdürü Meral Dönmez, HDP'lilerle yaptığı görüşmede, Türkiye'nin huzura ihtiyacı olduğunu belirterek, "HDP'ye olan saldırıların çoğu tahrik amaçlıdır. Türkiye'nin kötülüğünü isteyen çok kişi var. Bu kişiler bölgeye olan kalkınmayı bile durdurdu" şeklinde konuştu. Aydın da, ülkenin geleceğini karanlığa gömmek isteyen gizli ellerin devrede olduğunu kaydederek, "Kürt özgürlük hareketine karşı ikiyüzlü politikalar var. Biz tüm savaş politikalarına karşı ısrarla barış ve huzur diyeceğiz" dedi. Defterdarlıkta ki tüm çalışanlarla teker teker tokalaşan Aydın, HDP'nin "Yeni yaşam" projesinin emekçilerin eliyle örüleceğini aktardı.

ŞIRNAK

Şırnak'ta ise HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın katılımıyla 4 Haziran günü saat 12.00'de Azadi Meydanı'nda gerçekleştirilecek "Büyük İnsanlık" mitingi için HDP İl Örgütü tarafından düzenlenen toplantıyla katılım çağrısında bulundu.

Toplantıda konuşan HDP İl Eşbaşkanı Asmin Kıraç, "Bu çalışmalarımız kapsamında Türkiye'nin birçok kentinde mitinglerimizi gerçekleştirdik ve bu mitinglerde Türkiye halklarının ne denli barış, özgürlük ve demokrasiye susadığını gayet açık bir şekilde hepimiz gördük. Yüz yılı aşkın bir zamandır Türkiye halkları birçok diktatoryal hükümetler gördü ve artık barış, kardeşlik ve özgürlükler adına aradıklarını partimiz HDP'de olduğunu gördüler" dedi. 

İZMİR

HDP İzmir İl Kadın Seçim Koordinasyonu'nun daveti ile seçim çalışmaları kapsamında İzmir'e gelen HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel kadınlar tarafından coşku ile karşılandı. Program kapsamında ilk olarak Menemen'deki kadın seçim bürosunda kadınlarla bir araya gelen Tuncel, kadınların yoğun ilgisi ile karşılaştı. HDP İzmir milletvekili adayı Pınar Aydınlar'ın da katıldığı ve HDP bayrakları ile donatılan seçim bürosu kadınların katılımı ile dolup taştı. HDP İzmir İl Eşbaşkanı Dilek Aykan ve HDP İzmir Milletvekili adayı Pınar Aydınlar'ın kadınları selamlaması ile başlayan etkinlikte konuşan Tuncel, seçimlere çok az bir zaman kalan seçimlerin Türkiye'nin kaderini belirleyeceğini belirterek, "Yeni bir başlangıcı kadınlar yapacak. Yeni bir gelecek en çok kadınların elinde. İlk yola çıktığımızda bize kimse inanmadı" dedi.

Kadınların barış sürecinin garantisi olduğuna değinen Tuncel, barış sürecinin temel garantisinin AKP değil HDP olduğunu söyledi. "Biz barajı aşarsak AKP'nin savaş planları da suya düşecek" diyen Tuncel, "Bu noktada sandıklarımıza da sahip çıkmamız lazım. Seçim günü kedilerin trafolara girmesini engellememiz lazım" dedi. Ardından yine Menemen'de bulunan Yaşarlı köyündeki kadın seçim bürosu ziyaret eden HDP'li kadınlar, alkışlar ve zılgıtlarla karşılandı. 

Aydınlar, burada yaptığı konuşmada HDP'nin tamamen bir kadın partisi olduğunu ve kadınların kimlikleri, mücadeleleri hakkında erkeklere söz hakkı vermediklerini söyledi. 

Ardından konuşan Tuncel ise çocuk yaşta evliliklere ve çok eşliliğe dikkat çekerek, şunları aktardı: "Artık bu duruma dur dememiz lazım. Cemaat ve AKP 12 yıl boyunca bu ülkeyi bu hale getirdi. KCK operasyonlarını, Roboski katliamını beraber yaptılar. Cemaat en büyük kadın düşmanıdır. Bizim din için bunlara mı ihtiyacımız var? Ağzında yalan karnında haram olanın Kur'an-ı Kerim'i dahi tutmaması lazım." 

URFA

Sayılı günler kalan 7 Haziran seçimlerine ilişkin hazırlıklarını hızlandıran HDP, çalışmaları kapsamında Siverek'te on binlerin katlımı ile miting gerçekleştirdi. Mitinge, DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, Urfa HDP milletvekili adayları İbrahim Ayhan ve Osman Baydemir katıldı. Cumhuriyet Alanı'nda yapılan mitingde, PKK, KCK, YPG, YPJ bayrakları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın dev afişlerinin yanı sıra Türk bayrakları da açıldı. "21. yüzyılda Kürtler özgürleşmeden asla ve asla bu topraklara özgürlük gelmez, biz bu nedenle diyoruz ki Kürtlerin özgürlüğü tüm halkların özgürlüğü anlamına gelmektedir" diyerek konuşmasına başlayan Ahmet Türk, Ortadoğu'da Türkler dahil tüm halkların özgürlük yolunun Kürt halkının özgürleşmesinden geçtiğinin altını çizdi. 

Cumhurbaşkanı'nın "göreceksiniz" diyerek demokrasi, barış ve kardeşlikten yana olan tüm kesimleri tehdit ettiğine dikkat çeken Türk, "Bizler zindanları, faili meçhulleri, zulmü gördük. Bu saatten sonra ne yapabilirsiniz ki, ayağa kalkan bu halka hiç bir şey yapamazsınız" dedi. Ardından konuşan HDP Urfa milletvekili adayı Osman Baydemir de, seçim ve sandık güvenliği konusunda yurttaşlara uyarılarda bulunarak, "Geleceğimiz, barış ve kardeşlik elimizden çalınsın istemiyorsak oylarımıza sahip çıkacağız" diye belirtti. Daha sonra konuşan DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna ise, AKP hükümetinin Kürt sorununu kabullenmeye yanaşmadığını kaydederek, "İnsanlar, hayvanlar tüm canlılar eşit yaratılmıştır. Hiçbir insan diğerinden üstün değil, Kürtlerde bir halktır, kendi kaderini kendisi tayin etmek istiyor. Bundan daha doğal ne olabilir?" diye sordu. 

HDP bir diğer miting durağı ile Hilvan ilçesi idi. Urfa milletvekilli adayları Dilek Öcalan, İbrahim Ayhan, Leyla Güven ve Gülcan Avcı'nın katılım ile düzenlenen mitingde binler buluştu. Slogan ve alkışlarla miting alanına yürüyen binlerce kişi, çevredeki yurttaşlar tarafından alkış, slogan ve zılgıtlarla desteklendi. Mitingde konuşan adaylardan Gülcan Avcı, seçim çalışmalarını son ana kadar devam ettireceklerini belirterek, umut ve coşkunun dorukta olduğunu söyledi. "Biji serok Apo" sloganı eşliğinde konuşmasına başlayan adaylardan Dilek Öcalan, AKP'nin 13 yıllık pratiğinin ülkede ki tüm kesimlere büyük acılar çektirdiğini dile getirerek, yoksulun daha da yoksullaştırıldığını söyledi. 

Türkiye'nin mevsimlik işçi açığını Urfa'nın giderdiğini kaydeden Öcalan, "Bugün Urfa'dan 300 bin insanımız başka kentlere mevsimlik tarım işçiliği için göç etmiş durumda. Bu Urfa nüfusunun 6'da birine tekabül ediyor. Yani 6 insandan biri şu anda kendi evini, barkını bırakmış ekmek peşinde koşuyor. Hilvan'da çaldığımız 3 kapıdan ikisi kapalı. Çünkü onlar, soğanda, fındıkta, tarlada çapadalar.Genç işsizlik resmi rakamlara göre yüzde 12'lerdedir" dedi

Adaylardan İbrahim Ayhan, AKP'nin bugüne kadar en iyi yaptığı şeyin hırsızlık olduğunu dile getirerek, "AKP bu gümbür gümbür gelişimizden korkmuş durumda. Ama korkmasınlar onlara da aslında demokrasinin ne kadar iyi bir şey olduğunu göstereceğiz" dedi. 

HDP Urfa milletvekili adayı İbrahim Ayhan, seçim çalışmaları kapsamında Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk ile birlikte Hilvan ilçesine Bağlı İzol Aşieti mensuplarının yaşadığı köyleri gezdi. Kendiside İzol aşireti mensubu olan Ahmet Türk HDP ye destek istedi. Urfa bağımsız milletvekili adayı Mehmet Fatih Bucak'ta Ahmet Türk ve İbrahim Ayhan'ı ziyaret edip başarılar diledi.

HDP Urfa milletvekili adayları İbrahim Ayhan ve Yasin Batan daha sonra Eyyübiye'de bulunan Zahireciler Borsası esnafını ziyaret etti. Esnaflardan HDP'ye destek sözü verildi. 

HDP'nin bir başka Urfa Milletvekili adayı Rasim Çakmak da, yoğunlukta Arapların bulunduğu Akçakale ilçesinde halkı ziyaret ederek, HDP'ye destek istedi. HDP'nin "Yeni Yaşam" projesini anlatan Çakmak, "Yıllar boyunca yan yana, iç içe yaşadığımız Arap yurttaşlarımız da artık anladılar ki kendilerini oy deposu olarak gören AKP'nin asıl amacı hizmet yapmak değil. AKP'den ve politikalarından zarar görmemiş tek bir çiftçi, tek bir esnaf, tek bir yurttaş gösterin. Halkımız barış, kardeşlik ve bir arada yaşamanın yolu olan HDP'yi tanıyor artık. 7 Haziran'da halkın iradesi en doğru olanı yapacak" diye belirtti. 

ADIYAMAN 

Adıyaman milletvekili adayları Behçet Yıldırım, Ferhat Temel, Ayten Yılmaz, Yasin Tahta ve Birsen Tunç 7 Haziran genel seçimlerine sayılı günler kala çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Adaylardan Behçet Yıldırım Harhar Mahallesi'nde yaptığı esnaf ziyaretlerinin ardından Samsun'da uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Göğüs Cerrah Uzmanı Dr.Kamil Furtun için Tabipler odasının düzenlediği yürüyüşe katıldı. Adayalar Ferhat Temel, Birsen Tunç, Alitaşı Mahallesi'nde temaslarda bulunurken, Ayten Yılmaz merkeze bağlı İncebağ, Kuştepe, Sarıharman ve Hasancık köylerini ziyaret etti. 

Adıyaman milletvekili adayı Yasin Tahta Kâhta ise, merkezde esnaf ziyaretlerinde bulunurken, seçimlere sayılı günler kala seçmenlerin HDP'ye olan ilgisinin daha da büyümesi dikkat çekti. 

HDP Adıyaman İl Gençlik Meclisi ise Demokrasi Parkı'nda seçim standı açtı. 3 gün açık kalacak standa gençler HDP'nin "Yeni Yaşam" projesini anlatarak, broşür ve el bildirileri dağıtıyor.

VAN

Van'ın Erciş ilçesinde 7 Haziran seçimleri öncesi HDP'ye katılımlar sürüyor. Şêxbizinî ve Evdoyî ailelerinden sonra Hacıkaş köyü sakinleri de toplu olarak HDP'ye katılım sağladı. Zilan Caddesi'nden HDP'nin Vanyolu Caddesi'ndeki seçim bürosuna yürüyen köy sakinlerini, Erciş Belediyesi eşbaşkanları Diba Keskin ve Abdurrahman Çağan, Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Hatice Çoban, HDP PM üyesi Cüneyt Caniş, HDP yöneticileri ve kalabalık bir kitle karşıladı. Burada konuşan HDP Erciş İlçe Eşbaşkanı Sevval Çadırcı, partilerine katılımdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

YNK HEYETİ VAN’DA ÇALIŞMALARA KATILIYOR

Güney Kürdistan'dan HDP'ye seçim desteği vermek için YNK Parlamenteri Ferhan Şengavi, Türkiye politbüro üyeleri Perêz Omer ve Newzat Salih Van'a geldi. HDP merkezi seçim bürosuna gelen heyeti, HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, HDP Van milletvekili adayı Lezgin Botan, HDP yöneticileri ile çok sayıda kişi karşıladı. Seçim bürosunda konuşan YNK Parlamenteri Ferhan Şengavi, Van'da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "1992 yılında Başkan Talabani Kuzey Kürdistan barışı için Turgut Özal ile görüşmeler gerçekleştirdi. 20 yıla aşkın bu sürede barış görüşmelerini şimdi bizler yürütüyoruz. Güney halkının gözü şimdi, HDP'nin üzerindedir. Bu seçimi anahtar seçim olarak görüyor ve bütün gücüyle HDP'nin yanındadır'' dedi.

Şengavi konuşmasının devamında, "Biz artık HDP başarsın demiyoruz, HDP başarmıştır diyoruz. Kürt halkı onca düşmana rağmen korkmadı savaştı ve kazandı. Bu kez seçim savaşanı kazanıp bu ülkeye barış getirecek. Biz Kürtler için tek barış istemiyoruz Laz, Çerkez, Ermeni ve bütün halklar için barış istiyoruz. Biz HDP'yi destekliyoruz, çünkü HDP doğru yoldadır. Biz Kürt partilerinin içinde birlik olsun istiyoruz. PKK, YNK ve Goran arasında herhangi bir fark görmüyoruz, üçü de birdir'' ifadelerini kullandı. 

HDP adayı Lezgin Botan ise YNK'nin kuruluş yıl dönümünü kutlayarak, "Kürt halkı arasına nifak tohumları ekmeye çalışanlar, Kobanê'de helak oldu ve olmaya da devam edecekler. Biz Kürt partilerine burada bir kez daha sesleniyoruz, Kürt Ulusal Kongresi'ni toplamanın en uygun zamanı bugündür ve toplanması da Kürt halkı için elzemdir'' vurgusu yaptı. 

Başkale'de de 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlere 6 gün kala HDP tarafından, DBP ilçe binası önünde miting düzenlendi. HDP İl Eşbaşkanı Veysi Dilekçi, HDP Van milletvekili adayları Tuğba Hezer ve Selami Özyaşar ile HDP, DBP, KURDÎ-DER, KJA, MEYA-DER ve Barış Anneleri Meclisi yöneticilerinin de aralarında bulunduğu binlerce yurttaşın katıldığı miting öncesi, Van'dan gelenler Van-Hakkari karayolunda topluca karşılandı. Yüzlerce araçlık konvoyla ilçe merkezine gelen kitle, miting alanında KCK, PKK, HDP bayrakları ve Öcalan'ı fotoğraflarını taşıdı. Miting alanında, "Sn. Cumhurbaşkanı'nı 7 Haziran'da Başkale'ye sandık açılışına bekliyoruz. Başkale Halk İnisiyatifi" yazılı pankart dikkat çekti. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından konuşan HDP İl Eşbaşkanı Dilekçi, "Biz Başkale halkının yıllardır üzerine düşen, görevi ve sorumlulukları yerine getirdiğini biliyoruz. Ancak bugün Türkiye'nin her yerinde HDP’nin yükselişine tahammül edememe durumu var" diyerek, HDP'ye dönük saldırılara tepki gösterdi. 

HDP Van milletvekili adayı Hezer de, Rojava direnişi ve kazanımlarını hazmedemeyen Erdoğan ve AKP iktidarının çetelere TIR'lar dolusu cephane, silah ve bomba desteği yaptığına dikkat çekti. Hezer, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "TIR'larda neyin olduğu kimseyi ilgilendirmez" sözlerine tepki gösterdi ve şunları söyledi: "Hayır bizi ilgilendirir. Dört parça Kürdistan'ı ilgilendirir, insanlığı ilgilendirir, tüm dünyayı ilgilendirir. 7 Haziran akşamı Erdoğan ve AKP öyle bir tokat yiyecek ki, bu tokadı bütün dünya duyacak" dedi. 

Bir diğer aday Selam Özyaşar ise "Tarihte çok az yer Başkale gibi yerini tutmuştur. Eğer halkımızın Başkale gibi eskiden de birliği güçlü olsaydı, Şêx Said asılmazdı, Zilanlar, Dersimler ve 33 kurşunlar yaşanmazdı. Ama artık biz birlikteliğimizi güçlendirdik ve bırakmadık ki Kobanê düşsün, biz bırakmadık Kürt kızları ve anneleri katliama uğrasın ve 7 Haziran'da bu birlikteliğiniz AKP'yi yıkıp barajı da başlarına geçirecektir" ifadelerini kullandı. 

Konuşmaların ardından müzik eşliğinde halaylar çekildi. 

ÖZALP’TA ŞÖLEN

Van'ın Özalp ilçesinde ise HDP'nin seçim mitingi düzenledi. HDP Van Milletvekili Adayı Zozan Yeliz Yıldırım, HDP ve DBP yöneticileri ile yüzlerce kişinin katıldığı mitingde konuşan HDP adayı Yıldırım, Ahmet Arif'in 33 kurşun şiiri ile başladığı konuşmasında, barış ve demokrasiyi kendi elleriyle oluşturacaklarını vurguladı. 

Konuşmaların ardından Agîre Jiyan, İbrahim Rojhilat ve Hemê Hecî'nin seslendirdiği ezgiler eşliğinde halaylar çekildi. 

KARS

Kars "yeni yaşam" adayları seçim çalışmalarına köylerde, ilçelerde ve merkezde devam ederken, adaylar gittikleri her yerde coşku ile karşılanıyor. Çalışmalarına Akyaka ilçesi, köylerinde ve merkezde yaptıkları toplantılarla devam eden milletvekili adayı Şafak Özanli, ''Kars'ta hezimete uğrayacağını anlayan AKP tüm güçlerini buraya yığdı. Geçtiğimiz günlerde Kars'a gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aradan zaman geçmemesine rağmen tekrar gelmesi AKP'nin kaybettiğinin göstergesidir. TOKİ anahtar teslimine gelmesi de AKP'nin Cumhurbaşkanı eliyle halkı baskı altına almak için Kars'a gelecek'' dedi. 

HDP'nin Azeri Milletvekili adayı Önder Fidanboy ise seçim çalışmalarına Arpaçay ve köylerinde yaptığı ziyaretler ve ev toplantılarıyla devam etti. Arpaçay'ın en ücra köylerine dahi çalışmalara gittiklerini, halkın ciddi sorunları olduğunu ve bunlara iki dönem Kars'ı yöneten iktidarın hiçbir el atmadığını ifade etti. Fidanboy, ''7 Haziran seçimleri, iktidara ders vermek için Kars için çok önemlidir. İktidar partisi sadece seçimlerde buraya uğrayıp oy istedikten sonra adımını atmadı. Halk bu iktidara Kars'tan güzel bir cevap verecektir. Bizler de bu cevabın meclisteki karşılığı olacağımızın sözünü veriyoruz" dedi.

AĞRI

HDP Ağrı İl Örgütü ve milletvekili adayları Berdan Öztürk, Dirayet Dilan Taşdemir ve Mehmet Emin İlhan yarın 12.00'da yapılacak kent mitingi için bildiri dağıttı. Eski Van ve Cumhuriyet caddelerinde bildiri dağıtan HDP'liler, yurttaşları yarın yapılacak mitinge davet etti. Öte yandan seçim çalışmaları kapsamında HDP Ağrı milletvekili adayları Dirayet Dilan Taşdemir ve Mehmet Emin İlhan, Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği (GÖR-BİL) ve Tarım ve Kırsal Alanı Destekleme Kurumu'nu (TKDK) ziyaret etti. Taşdemir ve İlhan, STK gezilerinde HDP'nin "yeni yaşam" projesini anlatarak destek istedi. 

Yarınki büyük Ağrı mitingi için Doğubayazıt'ta da esnaflara bildiri dağıtıldı. HDP Doğubayazıt ilçe örgütünde bir araya gelen HDP'liler ve halk, mitinge davet bildirileri dağıttı. 

Miting için Ağrı'nın Diyadin ilçesinde de partililer tarafından mitinge davet bildirileri dağıtıldı.

ERZURUM 

Erzurum'da HDP Karayazı İlçe Örgütü, seçim çalışmaları kapsamında Cumhuriyet Caddesi'ndeki esnafı ziyaret etti. Erzurum'da 4 Haziran Perşembe günü İstasyon Meydanı'nda düzenlenecek "Büyük İnsanlık Mitingi"ne çağrının da yapıldığı çalışmaya Karayazı Belediyesi eşbaşkanları Memet Sait Karabakan ve Zeynep Bingöl de katıldı. 

Güncelleme Tarihi: 02 Haziran 2015, 10:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER