İHD: Son 2 ayda 52 kadın öldürüldü

İHD İstanbul Şubesi Kadın Komisyonu, Ocak ve Şubat aylarında 52 kadının erkek şiddeti sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı.

İHD: Son 2 ayda 52 kadın öldürüldü

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Kadın Komisyonu Ocak ve Şubat aylarında gerçekleşen kadına yönelik hak ihlalleri bilançosunu ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne ilişkin etkinlik programını yaptıkları basın toplantısıyla açıkladı.

İHD, Ocak ayında erkekler tarafından 28 kadının öldürüldüğünü, 38’inin yaralandığını, 8’inin tecavüze 31’inin fuhuşa zorlandığını ve 16’sının de tacize maruz kaldığını açıkladı.

Şubat ayında ise, 24 kadının öldürüldüğün 17’sinin yaralandığı, 8’inin intihara sürüklendiğini belirtildi.

İHD tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Son 15 yılda 363 kadın göz altında taciz ve tecavüze uğrarken, 241 polis, 91 asker 17 özel tim, 15 korucu, 45 gardiyan tecavüzden yargılanmış ve hiç bir ceza almamıştır.

“Yargının erkek egemen bakışını gösteren bu verilere kravat takmak, pişman olduğunu söylemek, kurallara uymak vb gibi durumlar ise iyi hal olarak kabul edilmekte, kadına şiddet uygulayan erkekler bu gerekçelerle iyi hal indiriminden yararlanarak serbest bırakılmaktadır.

“TUİK 2014 Eylül verileri daha net göstermektedir. TUİK kayıtlarına göre, kadınların yüzde 26’sı iş bulabiliyor. Dört milyon kadın kayıt dışı çalışmaktadır. Bu veriler de kadınların eve değil çalışma yaşamının güvence altına alınmasına yönelik politika ve uygulamaların yaşama geçirilmesi gerekir.”

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla gerçekleştirecekleri eylem ve etkinlikler hakkında bilgi veren İHD, 3 Mart’ta eşi tarafından katledilen Ebru Torun davasını takip edeceklerini, 5 Mart’ta emekçi kadınları işyerlerinde ziyaret edeceklerini, 6 Mart’ta ise Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki kadın tutsakların yaşadıkları sorunlara ilişkin basın açıklaması yapacaklarını, 8 Mart’ta ise Kadıköy’de yapılacak mitinge katılacaklarını açıkladı.

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2015, 21:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER